Resim 3. Ispanak, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan doğal bileşenler eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. Eklem sağlığınızı korumak ve artrit belirtilerinin azalmasına yardımcı olmak için bu sebzeleri diyetinize eklemeniz önemlidir.
Eklem romatizması için de anti inflamatuar ilaçlarla birlikte balık yağı, yumurta, zencefil ve keten tohumu gibi doğal yöntemler etkili olacaktır. Bunların yanı sıra eklem romatizmasına iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde özetlenebilir: Balık yağı Zencefil.
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
İltihaplı eklem romatizması için kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır ancak tanı ile beraber fizyoterapist eşliğinde düzenli egzersiz programına başlamanın önemi büyüktür aksi halde hasta hareket kabiliyetini tamamen kaybedebilmektedir.
İltihaplı Romatizma Tedavisi
Vücuttaki iltihabı atmak için prednizon, prednizolon, metilprednizolon vb. kortizon ilaçları hastaya verilebilmektedir. Böylelikle hastalığı giderilmeye çalışılmaktadır. Bu hastalık kişilerin günlük yaşamını etkileyecek duruma geldi ise, ameliyat gerekebilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
Egzersiz dayanikliligin, kas kuvvetinin, esnekligin gelismesine yardimci olur, kas tutuklugunun ve agrilarin azalmasina, kilo kaybi ve kilonun korunmasina katki saglar. Artiritisli hastalar, jogging, tenis, basketbol gibi yüksek darbeli sporlardan kaçinmalidirlar.
Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür. Kadınlarda iltihaplı romatizma görülme oranı daha yüksektir. Hamilelik, emziklilik, menopoz gibi dönemlerde hormonların salınımındaki düzensizlikler iltihaplı eklem romatizması hastalığını tetikler.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Hastalık aktivitesini azaltmak ve eklem hasarını önlemek için; romatoid artrit tanısı konar konmaz, hastalığı modifiye edici (hastalık seyrini değiştiren) romatizma ilaçlarının başlanması gerekir. Bu ilaçlar; metotreksat, sulfasalazin, leflunamid ve hidroksiklorakin'dir.
Anti-enflamatuar Özelliktedir. Karabaş otunun içerdiği bazı bileşenler iltihapları azaltmada yardımcı olabilir. Bu nedenle iltihaplı cilt koşulları veya romatizmal ağrılar için kullanılabilir.
Belirtileri, genellikle eklemlerde hareket kısıtlanması ve eklem bölgesinde ciddi derecede ağrı meydana gelmesidir. Bunun yanı sıra ağrıdan kaynaklanan kasılmalar ile eklem bölgesinde sertleşmeler meydana gelir ve kişi bir müddet eklem bölgesini kıpırdatma da zorluk çeker.
Romatizma hastalığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da kontrol altına alınabilir.
İltihaplı romatizma belirtileri, eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik ve hassasiyet ile birlikte kas ağrılarıdır.
ROMATOİD ARTRİT HASTALARI
Şekerden, trans yağlardan, tatlandırıcılardan, işlenmişler gıdalardan, tahıllardan ve kurubaklagillerden uzak durmalıdır. Omega 3 'den zengin beslenmesi gerekir. Omega 3 yağ asitlerinin anti inflamatuar etkisi nedeniyle bağışıklık sistemi desteklenir.
Aspirinin romatizma tedavisinde kullanılan dozu oldukça yüksektir. Üstelik günümüzde, aynı etkiyi çok daha az tablet yutarak sağlayabilecek çok sayıda romatizma ilacı vardır. Tüm bu nedenlerle, (mikropsuz) iltihaplı romatizmaların tedavisinde aspirin kullanımı yaygın değildir.
Romatizmal hastalıklara romatoloji bölümündeki romatolog hekimler bakar. Romatoloji; romatizmal ve diğer kas iskelet sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Denize girmek ve deniz banyosu yapmak serinletici ve ferahlatıcı etkisi nedeniyle romatizma hastasına iyi hissettirebilir.
Araştırmalar şiş eklemler için sarımsağın önemli olduğunu gösteriyor. Anti-inflamatuar özelliği ağrıyı ve artrit nedeniyle oluşan inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri