TDK'ya göre ise göz atmak ayrı yazılmaktadır. Birleşik yazımı yanlış olanıdır. TDK kaynaklarında gözatmak şeklinde olanı yanlış olarak belirtilmiştir. Göz atmak olarak ayrı ayrı yazılır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Şüpheli kişi veya kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılması durumunda''Gözaltı'' şeklinde yazılması gereken bir sözcüktür. Göz organının altında bulunan kısmı ifade eden anlamıyla kullanılacak ise bu durumda " göz altı" şeklinde yazılması gerekmektedir.
Bitişik yazılması ile hata yapılan sözcüklerden biri olarak göz ardı kelime grubu öne çıkar. Taşımış olduğu anlamı doğrultusunda Türk Dil Kurumu dahilinde ayrı olarak yazılması gerekir.
Bu kelime genellikle göz göregöre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz göre göre şeklinde olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Gözetmek kelimesi birini ya da bir şeyi koruma altına almak ve sakınmak demektir. Özen gösterilen ve önem verilen şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gözetmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır.
Bu kelime genellikle gözbebeği şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz bebeği şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre ise göz atmak ayrı yazılmaktadır. Birleşik yazımı yanlış olanıdır. TDK kaynaklarında gözatmak şeklinde olanı yanlış olarak belirtilmiştir. Göz atmak olarak ayrı ayrı yazılır.
Bu kelime genellikle gözalmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göze almak şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Göz At, neredeyse her tür dosyanın hızlı ve tam boy önizlemesini dosyayı açmadan sunar. Doğrudan Göz At penceresinde fotoğrafları döndürebilir, sesleri ve video klipleri kısaltabilir ve İşaretle'yi kullanabilirsiniz.
Ticari kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Ticari kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Ticari kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ticārī şeklindedir.
Bu kelime genellikle ilk gözağrısı, ilk gözağırısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilk göz ağrısı şeklinde olmalıdır.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır. ''Sınava girmeden önce notlara son kez göz attım.''
Göz atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kısaca, dikkatli değil de şöyle bir bakıvermek; üzerinde fazla durmadan elden geçirmek.
TDK'dakelimenin doğru yazımı"gözün aydın"şeklinde ayrı yazılır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler ayrı yazılır: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Pek çok insan internette bu kelimenin doğru yazılışının “göz yaşı” mı yoksa “gözyaşı” mı şeklinde yazıldığını öğrenmek için araştırma yapıyor. Fakat bu kelimenin dilimize göre doğru yazılışı “gözyaşı” şeklinde bitişik yazılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri