Bunlar; Ön Kapak: Kemanın ön yüzü diyebileceğimiz ve yapımında genellikle ladin veya çam ağacı kullanılan kısımdır. Üzerinde ' f ' harfini anımsatan 2 adet ses boşluğu bulunur.
Kemanın tellerinin istenilen frekansta çalınmasını, yani akort etmenize olanak sağlayan bölgeye burgu denir. Salyangoz bölgesinin abanoz ağacından kullanılması kemanın kuvvetini ve dayanıklılığını destekler.
Tuşe, Burgular, Sap, Salyangoz
Keman sapı, üzerinde tellerin bulunduğu siyah renk abanozdan yapılma bir tuşe barındırır. Tuşe üzerinde bulunan tellere parmaklar ile basılarak doğru sesler elde edilir. Tuşenin bitiminde ise burgu delikleri ile 4 tane akord burgusu yer alır.
Kemanın başlıca öğeleri; salyangoz, ağaç burgular, sap eşiği, sap, teller, tuşe, f delikleri, ses eşiği, fiksler, tel takacağı, kiriş eşiği, kiriş düğmesi, çenelik ve omuzluktur.
İlk keman yapımcılarının Rebec, Rönesans da Fer tarafından Orta Çağ'da İtalya'da Lira da Braci, Fransa'da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgıları kemanın atası sayılır. Lavignac, kemanın Oğuz kemençesinden alındığını yazar. Bazı kaynaklarda ise Arapların rebabından geliştirildiği öne sürülmüştür.
İlgili 17 soru bulundu
Viyolonsel ya da çello yaylı çalgıların bir türüdür. Viyolonsel, yaylı ailesinden dört telli ve tenor sesli bir çalgıdır.
Viyolonsel gibi keman ailesinden çalgılardır ve gitar ve keman gibi keman ailesinden çalgılarda olduğu gibi tel ile çalınır. Aynı zamanda, kemanın çok daha büyük bir versiyonudur ve genellikle dört telli bir çalgıdır. Enstrüman kemanın aksine dikey olarak çalınır ve çalgıcı tarafından üst bacak üzerinde tutulur.
Arşe keman için çok önemli bir parçadır.
Keman bir gövde ve bir sap bölümünden oluşur. Kemanın üzerinde 4 adet tel bulunur.
Keman yayı veya arşe şeklinde ifade edilen ve genellikle çelikten üretilen yayla çalınan enstrüman hem batı müziğinde hem de Türk Müziği'nde orkestranın en önemli parçalarından biridir.
Kemanın temel enstruman olduğu 'keman ailesi' grubunu oluşturan toplamda 4 adet müzik aleti bulunmaktadır. Keman çeşitleri isimleri boyutlarına göre incelendiğinde küçükten büyüğe doğru sıralanışı şu şekildedir; keman, viyola, çello (viyolonsel), kontrbas.
Kemanın en çok ses çıkaran bölümü arşe yani keman yayıdır ve birkaç bölümden oluşur. Bu bölümler ise şunlardır: Baş: Keman yayının başı, keman yayının kalınlığının en büyük noktasıdır ve yayın basıncını kontrol etmek için kullanılır. Gövde: Keman yayının gövdesi, kemanın tellerine uyguladığı baskıyı sağlar.
Legato, birbirini izleyen sesleri art arda bir biçimde çalmadır. Legato'nun notasyon üzerinde yazım şekli, notaların altına yada üstüne yay gibi hafif eğri bir çizgi şeklinde gösterilir. En az iki nota arasında olur ve üst sınırı yoktur.
Kemanın ses rengi, kullanılabilen ses sınırı (dört oktav) ve müzikal düşünceleri anlatmaktaki ses çeşitliliği onu pek çok bestecinin en gözde çalgısı yapmıştır.
Aslında 'keman çalmak zor' gibi düşüncelerin temeli, kemanın perdesiz yapıya sahip bir müzik aleti olmasından ve tutuş pozisyonlarının insan anatomisi ile çok uyuşmamasından kaynaklanıyor.
Keman yastığı kemanın omuz ve çene arasında kaymasına engel olur. Keman yastığı boyun ve omuz sağlığınıza icra esnasında katkıda bulunur. Keman yastığı daha dik bir açı ile kemanı en sağlıklı pozisyonda kullanmanıza olanak tanır.
Viyola: Kemanın bir büyüğü olan viyola, 66 cm boyunda ve 41 / 44 cm gövde uzunluğunda bir enstrümandır. Oturarak çalmaya daha uygun bir çalgı olan viyola, kemana göre daha soft bir ses yapısına sahiptir.
Keman öğrenmek uzun ve keyifli bir yolculuktur. Keman eğitimi yeni başlayanlar için ilk haftalardan itibaren verilen eğitim 3-6 ay arası sürmektedir. Bu maksimum 6 aylık sürenin içerisinde keman parçalarını sesleri temiz bir şekilde çıkarabilmeniz için yoğun pratikler yapmanız gerekir.
En kısa sürede keman çalmak istiyorsanız günde ortalama 60 dakika keman çalışmanız yeterli olacaktır.
• Pizzicato (Psikato) Tekniği
Keman çalma teknikleri arasında yer alan psikatoda notalar yay ile değil parmak ile seslendirilmektedir. Bu teknik kullanılırken çalınacak notaya bağlı olarak keman asıl tutuş pozisyonunda ya da diz üzerinde konumlandırılabilir.
1/4 Ölçü – Çeyrek Keman – (6-8 Yaş Grubu) – 47 cm. 1/2 Ölçü – Yarım Keman – (8-10 Yaş Grubu) – 51 cm. 3/4 Ölçü – Üç Çeyrek Keman – (10-13 Yaş Grubu) – 56 cm.
Viyolonsel çalan kişiye çellist denir. Aslında çello çalana çellist denir fakat viyolonsel çello olarak isimlendirildiği için viyolonsel çalana çellist denildiğini buradan çıkarabiliriz.
Keman çalmayı öğrenmek zor mu sorusunun cevabını merak edenler için söyleyelim, eğer teknikleri düzenli ve keyifli pratiklerle birlikte uygulamayı denerseniz keman çalmayı öğrenmek zorluğun aksine oldukça keyifli bir aktivitedir! Kemanda seslerin çıkarılmasını sağlayan en önemli ekipman keman yayıdır.
Viyolonsel ya da çello sık kullanılmakta olup yaylı çalgılar ailesinden olan dört telli ve de tenor sesli bir çalgı olmaktadır. Viyolonsel Nedir? Viyolonsel çalgısının atası olan viola da gamba ismi verilen 4 tane teli bulunan perdeli olan bir çalgıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri