Ekmeden biçilmez atasözünü her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Ekmeden biçilmez atasözü ile anlatılmak istenen kazanç elde etmek kişilerin belli oranda emek sarf etmek gerektiğidir. Ne kadar çok emek verilirse ve çaba gösterilirse o kadar çok kazanç elde edilebilir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Ne ekersen onu biçersin Atasözünün Anlamı: Kişinin yaptığı davranışlar ve attığı adımların, ilerleyen zamanlarda ona döneceğini ifade eder. İyi davranışlarla iyi sonuçlar, kötü davranışlarla kötü sonuçlar alınır. Bu atasözü, kısaca davranışlarımızın sonuçlarına katlanmamız gerektiğini belirtir.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Cevap: yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
[1] Hayatta hiç ummadığımız olaylar, en şaşırtıcı biçimde karşımıza çıkabilir .
Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
Kişi Ektiğini Biçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
Ne Ekersen Onu Biçersin Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
Ne ekersen onu biçersin - Vikisözlük.
"Ak köpeğe koyun diye sarılma " Atasözünün Anlamı: İnsanların dış görünüşlerine aldanılmaması gerektiğini, asıl önemli olanın iç güzellik ve kişilik olduğunu belirten bir atasözüdür.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Acele İle Menzil Alınmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Acele ederek, sabırsız davranarak daha hızlı sonucun alınacağı düşünülmemelidir. İnsanları sonuca götüren şeyler aceleci davranmak değil, tam tersine telaşsız ve tedbirli davranmaktır.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
"Evdeki hesap çarşıya uymaz" Bu atasözü, planlarımızın ve hesaplarımızın her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabileceğini, gerçek dünyada karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar ve sorunlar olduğunu ifade eder. Planlarımızı yaparken her zaman bir aksilikle karşılaşabileceğimizi hatırlatır.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
[1] İnsanlar birbirlerine yardım etmeden başarıya ulaşamazlar. Bu durum, cansızlarda bile görülür: Değirmenin dönebilmesi ve buğday öğütebilmesi için rüzgar ister.
ZEVAL NE DEMEK? Deyim ve atasözlerinde yer alan zeval kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alıyor. Zeval kelimesinin sözlük anlamı için TDK şu iki ifadeyi göstermektedir: 1.Yok edilme, yok olma, ortadan kalkma, sona erme.
"El etek öpmek" deyimi, Türk kültüründe saygı ve hürmetin bir göstergesi olarak kullanılır. Genellikle büyüklerin veya saygı duyulan kişilerin ellerinin öpülmesiyle ifade edilen bu eylem, onlara karşı gösterilen saygı ve bağlılığın bir ifadesidir.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişirken her yönünü iyice araştır.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
Elinden bir iş gelmez sandığımız kişi kendisinden beklenilmeyen önemli işler yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri