Hayvanların ağızları çok çeşitli mikroplarla doludur. Bunlar ısırıklarla vücuda girdiğinde bakteri dokulara yerleşip büyümeye başlayabilir, sonucu da enfeksiyon olur. El ve parmaklar yüksek risk bölgeleridir. Bunun sebebi karmaşık anatomileri ve bazı derin doku yapılarına az olan kan akışıdır.
Belirti ve bulgular. Kedi ısırıkları genellikle küçük yaralanmalar olarak kabul edilmektedir ancak ciddi enfeksiyona neden olabilmektedir. Yaygın semptomlar, etkilenen bölgenin çevresinde ağrı ve şişliktir. Bazen, kedi ısırmasından kaynaklanan doğrudan doku hasarı hareketliliği bozabilmektedir.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Isırılma ile tedavi süreci arasındaki zaman ortalama 27 saatti. Araştırmada, dirsek yukarısından veya eldeki herhangi bir eklemden ısırılan kişilerin, yumuşak dokulardan ısırılan kişilere oranla daha büyük risk taşıdıkları belirlendi. 193 kişiden 36 tanesi hemen hastaneye yatırıldı.
Köpek ısırığı ve kedi ısırığı hayvan ısırığı olgularının çoğunu oluşturur. Kedi ısırığında daha fazla enfeksiyon görülür, bunun sebebi kedi dişlerinin daha keskin ve sivri olmasıdır; bu da daha derin yara demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
-Birkaç dakika sıcak suyla yarayı hemen temizleyin. -Yara kanamıyorsa hafifçe sıkarak kanın akmasını sağlayın. -Eğer çok fazla kanıyorsa temiz bir pamuk ya da steril bezle baskı uygulayın. -Yarayı kuruttuktan sonra steril bir bezle sarın.
Kedi ısırması göz ardı edilmemelidir. Pasteurella türlerinden bakteriyel organizmaların ciltteki delikler yoluyla vücuda girmesiyle oluşan Pasteurella multocida gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler .
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
göre mutlak antibiyotik verilmelidir. Hayvanın cinsi de göz önüne alınmalıdır. Köpek ve kedi ısırıklarında verilen antibiyotik S.aureus, P.multocida, C.caniınor sus, streptokoklar ve oral anaeroblara etkili olmalıdır.
Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.
Türkiye'de kuduz vakalarının %90'ı köpek kaynaklıdır. Kuduz hastalığının önlenmesinde erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Köpek, kedi gibi hayvanlar tarafından ısırılan ya da tırmalanan ya da temas kuran kişilerin mutlaka doktora başvurması ve mümkün olan en kısa zamanda kuduz aşısı yaptırması gerekmektedir.
Yaşanan olaydaki hayvan ev kedisi – köpeği ve ısırma sırasında hayvanın dişi geçmediyse, ısırma sonrasında kanama yoksa bölge ortalama 5 dakika sabun ve soğuk su ile yıkanıp üzeri temiz bir bezle örtülerek problem çözülebilir.
Belirtiler. Bölgesel lenfadenopati ile kendini gösterir, inokülasyon yerinde steril suppuratif papüller şekillenir. Hafif ateş yükselmesi, baş ağrısı, titreme, sırt ağrısı, karın ağrısı, kırgınlık, dikkat bozukluğu ve konvülsiyonlar gözlenebilmektedir.
Kızarıklık, sızıntı, şişlik, ağrı veya ateş gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin ve herhangi birini fark ederseniz hemen doktora tekrar başvurun.
Isırık Yaralanmasında Şikayetler Nelerdir? Dişlerin ezmesi veya yırtması ya da batması sonucu oluşan ısırık yaralanmaları alttaki dokuları ezerek ya da parçalayarak zarar verir. Aynı zamanda derideki bütünlük kaybı enfeksiyon oluşmasına da neden olabilir. Yara etrafında şişlik, ağrı, akıntı ve ateş olur.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır. Gözetim süresi olan 10 gün içinde ölen hayvanın başı kuduz yönünden incelenmesi için laboratuara gönderilmelidir.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
HAYVAN ISIRIĞI VE KUDUZDA İLK YARDIM
Isırılma sonrası başta kuduz ve tetanoz olmak üzere pek çok enfeksiyon riski gelişecektir.
Hastalık kedini ısırdığı veya tırmaladığı yerde günler sonra küçük bir kabarcık ya da şişlik şeklinde başlar ve çoğu zaman bir böcek ısırığı sanılır. Ağrılı olmayan bu şişliklere daha çok bacaklar, kollar ve başta rastlanır. Bu olaydan birkaç hafta sonra ısırılan bölgenin lenf düğümlerinde şişme olur.
Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor. Amerikan Kedi Bakıcıları Derneği'nin yayımladığı bir raporda kedilerin taşıyabileceği 36 zoonotik hastalık yer alıyor.
Yetişkin Kedilerde Isırma Sorunu
Kedinizle birlikte oyun oynuyorsanız ve sizi ısırmaya başladıysa size vermek istediği mesaj oyundan sıkıldığını artık durmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bir diğer sebebi ise tıpkı insanlar gibi hisleri olan bu canlar size sevgisini göstermek için ısırabilir.
Özetle kediler oyun oynarken, sevgi gösterirken ve kızdığı zaman ısırma davranışını sergileyebilirler. Merak etmeyin, kediniz bu üç durumda da ısırırken sizi sevmediğini göstermeye çalışmıyor. Isırma onların doğal tepkisidir ve engellenebilir.
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri