İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
Cuma Hutbesi: “İslam'ın İki Ana Kaynağı: Kur'an Ve Sünnet”
Hadisler, İcma ve Kıyas ise Kuran-ı Kerim'in açıklanması ve anlaşılması konusunda yardımcı kaynaklardır.
İlgili 39 soru bulundu
İslam dininin inanç açısından en belirgin özelliği Allah'tan başka yaratıcı ve mabut kabul etmeme esasına dayanan tevhid/Allah'ın birliği ilkesine verdiği önemdir.
İslâm Ahlakının temel kaynakları ise, KUR'AN, HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİ, İCMA', KIYAS bir de ÖRF ve ÂDET'lerdir.
Din, kaynağı vahye dayanan ve insanın mutluluğunu amaçlayan bir kurallar sistemidir. İnsanın varoluşuyla birlikte gelen inanma ihtiyacına cevap verir ve inançlıların yaşamına anlam katar.
Her duyduğumuzu doğru bilgiden saymayı Kur'ân nehyediyor. Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular.
Fıkhın 4 asli kaynağı vardır: Kur'an, Hadis, İcma, Kıyas. Bunların dışında fer'i denilen kaynakları vardır ki onlardan bazıları şunlardır: istihsân, istislah, İstishâb, örf, Şeriatü men kablena, Mesalih-i mürsele Seddi zerai.
İslam'ın bir çok farzı vardır, ancak bunlardan beşi İslam'ın şartı olarak hadis-i şerifle belirlenmiştir. Hz. Peygamber (asm)'in hadisinde belirtilen beş temel ibadet.
Akıl, vahiy ve duyular olarak belirlenen bilginin kaynakları, hem dünya hem de ahiret hayatı için kıymetlidir.
Özet. Dinin üç temel unsuru bulunmaktadır: iman, ibadet ahlak.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Açıklama: ↬ Cevabımız C şıkkı olacaktır çünkü islam dini insan kaynaklı değildir. İslam İnanç Esasları Nedir; ↦ İslam inanç esasları sabittir, değişmez.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Allah'ım bir melek vasıtasıyla kulunu bilgilendirilmesi vahiy olarak bilinir.
İslam dininin temel kaynakları arasında Kuran-ı Kerim ilk sırada yer alır. Her Müslüman, Kuran'ın Allah katından son peygamber olan Hz. Muhammed'e vahyedildiğine iman eder.
İman ve dinin; Kur'ân ve sünnete dayanan, kendine mahsus temelleri vardır. Kafamıza göre inanç yahut “bizce” güzel olan bir şey iman ve İslam'ın dışında kalabilir.
İnsanlar fıtratlarındaki bu din duygusunu peygamberlerin rehberliği çerçevesinde geliştirmiş ve insanüstü güçle yani Allah ile ilişkilerini en doğru şekilde kurmuşlardır. O yüzden İslâm inancına göre dinin kaynağı vahiy ve peygamberliktir.
Dinin kaynağı akıldır. Akılla vahiy asla çelişmez. Aklın mutlak doğru ve zorunlu gördüğünü, vahiy de doğru görür.
Islam dininde Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci temel kaynak Hz. Pey- gamber'in sünnetidir.
İslâm Ahlâkının Kaynağı Kur'an ve Sünnet'tir
Din dişi kaynaklar, farkli filozoflar tarafindan kabul edilen akil, toplum ve vicdandir1. İslâm'a göre ahlâkin kaynaği ise vahiy (ilâhî buyruklar, yani Kur'ân-i Kerim) ve O'nun beyani olan Sünnet'dir.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri