Türkiye'de üretilen ekmeklerde ise her 100 gramda 1 gram tuz olması öneriliyor.
1 su bardağı ılık süt, 1,5 yemek kaşığı kuru maya, 1/3 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 3 su bardağı un.
Şeker oranı azaldığı zaman; hamurda pişme esnasında ısı ile ortaya çıkması gereken şeker karamelizasyonu gerçekleşmez. Bu da ekmeğin renginin soluk olmasına neden olur. Bu yüzden tuzsuz ekşi mayalı ekmeklerin tadı ekşi olur. Dünya genelinde 1000 gram un için % 1.5 (15 gram) ile %2.2 (22 gram) arasında tuz kullanılır.
Bir ekmeğin içinde 5-6 gram tuz var. Günlük alınan 18 gramlık tuzun 11-12 gramı sadece ekmekten alınıyor. Ekmekteki tuz miktarı azaltılırsa büyük bir adım atılmış olur. Damak zevki zamanla değişebilir, eğer tuzsuz yemeye alışırsak damak zevkimiz o yönde değişebilir.
Temel Hamur;
Bir hamurda tuz oranı %6-15 arasında değişir. Tatlı hamurlar için %6 tuzlu hamurlar için %15 oranı aşılırsa rahatsız edici bir tuz miktarı oluşur. Şeker miktarı ise tuz miktarının her zaman iki katı olarak tuzlu hamurlara eklenir.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca araştırmada en fazla tuzun Kanada'da üretilen, her 100 gramında 2,65 gram tuz olan bir ekmek çeşidinde bulunduğu belirtildi. Türkiye'de üretilen ekmeklerde ise her 100 gramda 1 gram tuz olması öneriliyor.
Tuz: Tuz, ekmeğin tat ve lezzetini geliştirerek hazmolma kabiliyetini artırır ve besleyici değerine olumlu etki eder. Tuzun hamurun fiziksel özelliklerini etkileyici ve glüteni kuvvetlendirici rolü vardır. Yüksek tuz hamur fermantasyonunu ve maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
*Ürün üzerinde bulunan sodyum miktarını 2,5 ile çarparak tuz miktarını hesaplayabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tuz tüketim miktarı 6 gramdır. Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir." Erk, 6 gramdan daha az tuz tüketiminin de sodyum azlığından kaynaklanan hiponatremi hastalığına neden olduğunu hatırlattı.
EN AZ TUZ TAHILLIDA
Bazlama türü ile kepekli ekmeklerin diğer tüm ekmek türlerinden daha tuzlu olduğu belirlenirken, karışık tahıllı ekmeklerin da her 100 gramında ortalama 1,02 gramla en az tuz içerdiği tespit edildi.
Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.
Bu da araştırmalara göre; günde 5 ile 6 gram arasında, yani 1 çay kaşığı kadar tuz olarak önerilmektedir.
Günde 1 tatlı kaşığı tuz yeterli
Yani 1 gr tuzda yaklaşık 400 mg kadar sodyum vardır. Günlük sodyum ihtiyacının 1500-2400 mg olmasından hareketle günlük 6 gr yani; 1 tatlı kaşığı tuz, ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Sodyum eksikliği orta düzeyde ise; baş ağrısı, titreme nöbetleri, kas krampları, reflekslerde yavaşlık ve şiddetli uyku hali hissedilebilir. Hiponatremi ise kandaki sodyum seviyesinin çok düşük olmasıdır. Hiponatremi komaya veya ölüm tehlikesine neden olabilir.
Dehidrasyon belirtileri yaşayabilirsiniz Eğer kandaki sodyum düzeyiniz düşerse dehidrasyon belirtilerine benzeyen problemler yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı hissetmeye başlayabilirsiniz Tuz tüketmemek, kolesterol seviyelerini de etkileyebilir.
Dr. Gizem Köse, “Yaklaşık olarak 1 silme tatlı kaşığı tuz ile günlük ihtiyaç karşılanmaktadır. Bu miktarı ölçmek zor olabileceğinden tencere yemeklerinin yapımında göz kararı tuz atmak yerine 1 silme yemek kaşığı tuz aşılmamalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü; hastalıklardan korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir.
Örneğin; Ekmek katkı maddesinde bulunan, alfa amilaz enzimi ki; unun içinde doğal olarak vardır. Alfa Amilaz enzimi unda bulunan bir kısım zedelenmiş nişastayı şekere dönüştürür ve hamurun mayalanma süresini kısaltır. Oluşan şeker, maya tarafından tüketilir ve bu esnada karbondioksit gazı açığa çıkar.
Aksi takdirde hamuru toparlayacağım derken sert bir hamur elde edebilir, tarifin dilediğiniz şekilde olmamasına neden olabilirsiniz. Hamuru yoğurma aşamasında içine tuz ilave edin, ilk aşamada ilave etmeyin.
tuz dökmek,katmak ya da eklemek gibi anlamlarda kullanılır. bir takım baharatlar içinde "ekmek" tabiri kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri