Ekmek bazik bir yapıya sahiptir.
Ekmek, asidik bir maddedir. Çünkü içerisinde Laktik asit ve Asetik asit mevcuttur.
Patates asit mi baz mı şeklinde sorulan sorulara ise uzmanların verdiği yanıt, taze patatesin düşük alkali içeren bir besin olarak asidik davranış göstermediği yönündedir.
Asitler: Uzun yıllar bal içerisinde sadece formik asit bulunduğu fakat analiz metotları geliştirilince asetik, bütirik, sitrik, kaproik, laktik, formik, malik, okzalik, suksiniletannik, tartarik ve velarikasidlerin varlığı tespit edilmiştir. Balın pH'sı 3,29-4,87 arasında değişmektedir.
Muz, asidik besinler içerisine girmektedir. Ph değeri 0- 7 arasında olan maddelere asit denilmektedir. Muzun ph değeri de 4,5 - 5,2 olarak belirlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Yumurta alkalin yiyecekler grubunda olduğu için bazik özelliktedir.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Sütün asit veya baz olduğunu anlayabilmek için pH cetveline bakmak gerekmektedir. Bu cetvel içerisinde 0 ile7,7 ve 7 ile 14 arasında veriler yer almaktadır. Bu verilere göre; süt, ortalama olarak 6,5 şeklindeki pH değerini almaktadır. ph değeri 6,5 olmasından dolayı süt bazdır.
Çikolatanın bilinen PH değeri 7 değerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda çikolata bazik olarak değerlendirilmekte olan ürünler arasında bulunmaktadır. PH değeri 7 ile 14 arasında olan ürünler baz olarak değerlendirilmektedir.
Domates suyu ph değeri ise 4 ile 4.5 arasındadır. Bu da domates suyunun bir asit olduğunu ancak zayıf bir asit olduğunu göstermektedir.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Limon, asidik bir madde iken limon suyu vücuda girene kadar asittir. Limon suyu vücuda alındıktan sonra bazik yan maddeler ortaya çıkartmaktadır. Limonun içrerisinde sitrik asit ve halk arasında C vitamini olarak da bilinen askorbik asit bulunmaktadır.
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Birçok insan zeytinyağının çok asitli bir besin olduğunu düşünmektedir. Bu doğru bilinen yanlışların başında gelmektedir. Zeytinyağı, asidik özelliğe sahip bir maddedir fakat zeytinyağının içindeki asit miktarı zeytinyağının çok asitli bir besin olduğu anlamına gelmemektedir. Kısacası zeytinyağı asittir.
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Acı biber => Bazdır. Sebebi => Acı olmasıdır. Acı biberin pH değeri 7'den büyüktür. ||| Bazlar acı bir tada sahiptir.
tükürüğün pH değeri 6,2 ile 7,6 arasında değişebilmektedir. Ancak genel olarak ortalama pH değeri 6,7'dir. Bu da nötrden çok hafif asit olmaya yakındır demektir. pH değerinin 6 civarında olması hafif asit özellikleri var demektir.
Tereyağının yapısında bütirik asit vardır. Bu da tereyağının asidik bir ürün olmasına sebep olur.
Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Ekmek içerisindeki şeker sebebiyle diğer duyuları baskılar ve zamanla bağımlılık yapar. Hazır ekmeklerin içerisinde çeşitli kıvam arttırıcı maddeler ve fruktoz bulunur. Bu kimyasal maddeler bağımlılığa sebep olur.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Un, maya, içme suyu ve kaya tuzu ile yapılan ekmekler çok doğal bir kökenden gelir. İnsan bünyesine en uygun ve doğal beslenmenin bir parçasıdır. Ekşi mayalı ekmek, doğal bir küf önleyici olan asetik asit içerir.
Bu doğrultuda kabartma tozu hafifçe çözülmesinin yana sırası ısının da etkisiyle karbonik asit oluşumunu destekler. Yani suda çözünmüş hali ile beraber kabartma tozu asittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri