Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
Kısa sürede tüketilemeyecek ekmeğin derin dondurucuda saklanması; bayatlamaması, küflenmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için en doğru yöntemdir. Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu işlem bayatlama hızını arttırır fakat ekmeğin küflenmesini önler.
Somunu dondurucu poşette bırakın ve mutfak tezgahının üzerine koyun. Oda sıcaklığında, bir somun ekmeğin buzunun tamamen çözülmesi üç veya dört saat kadar sürebilir. Dondurulmuş ekmeği eritmek için bir fırın kullanın. Fırın kullanmak, oda sıcaklığında eritmekten çok daha hızlı ve verimlidir.
Ekmeği Çözmenin Yolları
Ekmeğinizi eritmek için dondurucudan çıkarın ve 1 ila 3 saat tezgahta çözülmesine izin verin. Dondurulmuş ekmeğinizi yavaş yavaş çözmek için bir gece buzdolabında da saklayabilirsiniz. Çözerken ambalajında saklayınız.
İlgili 15 soru bulundu
Çünkü bir kez dondurup çözdürdüğünüz ekmeği sağlıksız olacağı için yeniden buzluğa koymamalısınız. Bu yüzden mutlaka ekmekleri öncesinde porsiyonların.
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Dondurulmuş ekmek kaç derecede pişer? Fırını önceden 160°C/150ºC fanlı fırın/gaz modunda ısıtın, somunu bir pişirme folyosuna sarın, bir fırın tepsisine koyun ve 25 ila 30 dakika pişirin.
Çıkan ekmekleri soğutup. Buzdolabı poşetlerinde buzluğa atın. Gerektiğinde çıkarıp fırına atın. 15-20 dakikada taze ekmeğiniz hazır olur.
. Ekmeği poşetten çıkarın ve çözülene kadar buzdolabında bekletin (ekmek bütün halindeyse 1 gece, dilim halindeyse 2-3 saat). . Fırını 190 dereceye ısıtın ve ekmeğinizi 3-5 dakika 'tazeleyin'.
EKMEKLİK (EKMEK SAKLAMA KUTUSU) ÖNEMLİ!
Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin. Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller.
Ekmek sıcakken kabuğunu koparmaktan kaçınınız. - Ekmeği dilimleyerek tüketirseniz bayatlamasına engel olduğunuz kadar tazeliğini korumasını sağlamış olabilirsiniz. - Ekmeğin bayatlamaması için sakladığınız yere (dolabın içi ve benzeri) bir miktar tuz serpiniz. Bu sayede ekmeklerin bayatlamasına engel olabilirsiniz.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Cevap. Cevabımız 9'dur.
Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
"BUZ, HAMURU SOĞUK TUTMASI İÇİN KATILIYOR"
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Hamur az kabardığı zaman hamurun içinin daha sağlam olması için ekmek hamuru yoğrulduğu sırada buz ilave ediyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir.
Ekmeğin saklandığı yer nemli olmasa bile ekmekten çıkan su buharı ortamın nemlenmesini sağlar. Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir.
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri