Doğrulanmış Cevap Öncelikle Merhaba. Eşek kelimesinin eş anlamlısı MERKEP kelimesi olacaktır.
Eşek kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı, 'merkep' olarak bilinmektedir. Eşek ve merkep kelimeleri aynı anlama gelmektedirler. Okunuş ve yazılışları farklı olmasına rağmen cümle içerisinde kullanılabilir.
Kelime Eş Anlamlısı
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
EŞEKOĞLUEŞEK KELİMESİNİN ANLAMI
Kurnaz, işini bilen, düzenbaz, açıkgöz, uyanık kimse anlamlarına gelir. Ayrıca kaba konuşmada hakaret olarak kullanılır. Bu kelime genellikle eşek oğlu eşek, eşşek oğlu eşşek, eşşekoğlueşşek, eşşoğleşşek şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Merkep kelimesinin eş anlamlısı olan kelime eşek olarak bilinmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Merkep eşek demektir. Merkepler, insanlık tarihinde atlardan önce yük ve koşum hayvanı olarak kullanılmaya başlandı.
Halk ağzında uyuşuk, tembel, zavallı, hastalıklı, özellikle cüzzamlı kişiye de miskin adı verilir (Ebû Hilâl el-Askerî, s. 170-171).
Eşek yavrusuna Sıpa denir ve Sıpa adı verilir.
Açıklama: → Eşeğin büyümüş haline ve dişisine "katır" denir. → Yavrusuna ise "sıpa" denir.
cevap katır dır. eşeğin erkeğine ne denir? katır denir.
Örnek kelimesinin eş anlamlısı benzer, emsal, eş, model sözcüğüdür. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Beygir kelimesinin en bilinen eş anlamlısı attır. Bunun dışında rengi koyu ve doru anlamına gelen kümeyt, Farsçadan dilimize geçen bir kelime olan semend ve yürüyüşü ve görünümü gösterişli anlamına gelen rahş kelimeleri de beygir yerine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
GENİŞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Geniş kelimesinin üç eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar "enli","ferah" ve "kalabalık" kelimeleridir. Bu kelimeler cümle içerisinde geniş kelimesi yerine kullanılabilmektedirler.
2- Merkep:
Arapça kökenli bir sözcük olan merkep rükub kelimesinden türetilmiştir. Rükup binmek anlamına gelirken merkep kelimesinin sözlük anlamı binek hayvanıdır. Ancak bu sözcük günümüzde daha çok eşek anlamında kullanılır.
Eşek Yavrusu Nasıl Adlandırılır? Yapılan araştırmalar sonucunda oldukça zeki ve meraklı oldukları ortaya çıkan eşeklerin yavrusuna sıpa adı verilir. Ortalama 25-35 sene yaşayabilen eşeklerin yavrusuna verilen sıpa ismi, çocukları severken hitap kelimesi olarak da sıkça kullanılır.
ÖZET: Eşek (Equus asinus), Ekideler (Equidae) Ailesinin, Equus (At) cinsine bağlı bir türdür. Eşek türü, Afrika'da yaşayan eşekler ve Asya'da yaşayan yarı eşekler olmak üzere iki gruba ayrılır.
Özellikleri: Kulakları uzun, yelesi dik ve kısa tüylü, kuyruğu kısa, ince püsküllüdür. Ömrü: 25-35 yıldır.
eşek, hayvanlar aleminin kordalılar şubesinden memeliler sınıfına bağlı tek toynaklılar takımından atgiller familyasına mensup evcilleştirilmiş türlerinden biridir. Eşekler, ilk kez M.Ö (Milattan Önce) 3000 civarında Mezopotamya veya Mısır'da evcilleştirilmiş ve dünyaya yayılmıştır.
Eşek sıpası TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,teklifsiz konuşmada Sövgü bildiren bir söz. Sevgi belirtisi olarak kullanılan bir söz.
Fakir kelimesinin eş anlamlısı 'yoksul' ve 'fukara' olarak bilinmektedir. Her iki kelime de aynı şekilde fakir sözcüğü ile eş anlamlı şekilde kullanılabilir.
Fakir kelimesi için kullanılacak olan eş anlamlı sözcük yoksul ve fukara kelimelerdir. Yazılışları farklı anlamları aynı şekilde eş anlamlı sözlükte olarak birbirleri yerine kullanım imkanı tanımaktadır. ''Yoksul insanların hali beni hep üzer.''
Yoksulun eş anlamlısı olarak fakir sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri