Yazın havaların sıcak olduğu zamanlarda ağzı sıkıca kapatılmış ve dışarıda muhafaza edilen ekmekler birkaç gün sonra küflenmeye başlar. Bunu önlemek için sıcak havalarda ( torba içinde olsa dahi ) ekmeği mutlaka buzdolabında saklayınız.
Ekmek Dışarıda bozulur mu? Ekmeği iki günden fazla olmamak kaydıyla oda sıcaklığında tut. Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmeği kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde sakla.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
Cevap: açıkta kalan ekmek içine hava girmesi nedeniyle ekmekte çiğ hamurdan oluştuğu için hava basıncı ile kuruluk ortaya çıkar.
Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Küflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmeği kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde sakla. Eğer evindeki nem oranı yüksekse ekmeğin oda sıcaklığında çabucak küflenebilir.
Ekmek üzerinde üreyen rhizopus stolonifer ve benzeri türler zehirleyebilir, hatta ölüme kadar sürükleyebilir. Küflenmiş ekmek yiyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın. Söylediğimiz gibi küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Yani bu durumda ekmeğiniz küflendiyse hiç düşünmeden çöpe atmalısınız.
Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir.
Küflü ekmek yemek sağlık açısından son derece tehlikelidir. Küflenmiş ekmekte bulunan ve etkisini yavaş yavaş gösteren aflatoksin maddesi, vücudun bağışıklık sistemini çökertir ve iç organları tahribata uğratır. Zararları içinde kanser hücrelerini beslediği iddiası da yer almaktadır.
Küflenmiş ekmek yenir mi? Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir. Nedeni ise milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanını tüketmiş oluruz. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.
Açıkta kalan ekmeğin kuruması buharlaşma mı yoğuşma mı
Buharlaşma sıvıdan gaz hale,yoğuşma ise gaz halden sıvı hale geçme durumudur. Cevap verilemez soru yanlıştır. Not:Yoğuşma buharlaşmanın tersidir.
Eğer elinizde yiyeceğinizden daha fazla ekmek arttıysa onu streç filmle ya da hava almayan bir poşetle sıkıca sararak derin dondurucuda saklama yapmak iyi bir seçim olabilir. Bu yöntem için, Ekşi Mayalı Ekmek dilimlenmeden tek parça halinde saklanmalı.
EKMEKLİK (EKMEK SAKLAMA KUTUSU) ÖNEMLİ!
Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin. Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller.
Ekmek ne kadar sürede bozulur? 3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Buzdolabına konan ekmek daha hızlı bayatlar. Ya oda sıcaklığında saklayın, ya da dondurucuya atın. Yeni pişmiş bir ekmeğin lezzetini anlamanın en iyi yolu üzerine ince bir katman tereyağı sürüp çok az tuz ekmektir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?.. Bir diğer âyette; “... Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün de hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(En'am, 6/141) buyrulmaktadır.
Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir.
Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirle. Zehirlerin yapıları ise pişme ile asla bozulmaz. Bu zehirler öyle dayanıklı bir yapıya sahiplerdir ki 360 derece sıcaklıkta bile bozulmazlar.
Ki uzmanlara göre küflerin oluşturduğu mikotoksinler zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökertiyor, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açıyor, ödem oluşmasına ve kusma ya da karın ağrısı gibi durumlara neden oluyor, hatta kalp ve böbreklerde yağlanma veya kanser gibi ciddi hastalıklara da davet çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri