Ekmek kadayıfı Türk mutfağında bulunan şerbetli tatlılardandır. Arasındaki ceviz ve üzerindeki kaymak ile herkesin gönlüne taht kurmuştur. Ekmek kadayıfının kökeni Afyonkarahisar'a dayanmaktadır.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür. Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar, Diyarbakır kadayıfını bugüne kadar getirmişlerdir.
Afyonkarahisar kökenli bir tatlı olan ekmek kadayıfı, yapılan hamurun üzerine kaymak, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Üzerine konulan dondurmayla ile lezzeti doruk noktalara ulaşır.
Ekmek kadayıfının yapımını özetlemek gerekirse, önce temel mayalı hamur tarifiyle küçük bir ekmek hazırlanıp pişiriliyor. Ardından ekmeğin kabuğu soyuluyor ve ekmek kurutulmak ve kızartılmak üzere tekrar fırınlanıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır.
Kadayıf tatlısı Diyarbakır'daki Ermenilerin mahalli tatlısı olarak da bilinir. 18. yüzyıldan beri yapılagelen kadayıfın ilk kez Diyarbakırlı Ermeni olan Ako adlı kişi imalatını yapmıştır. 1900'lü yıllarında öldüğü söylenen Ako tarafından yetiştirilen çıraklar tarafından kadayıf tatlısı günümüze kadar yetiştirildi.
Afyonkarahisar'ın damak çatlatan tescilli lezzeti ekmek kadayıfının, ramazan ayının başlamasından sonra normal günlere oranla satışları arttı. Manda kaymağı ile servis edilen bu enfes tatlı, kentteki birçok kişi tarafından büyük ilgi görüyor.
Vişneli Ekmek - Amasya
Diğer tarafta vişnenin üzerine iki su bardağı şeker ilave edilerek, fırından çıkan ekmekler kendi suyuyla pişirilir. Vişneler ve ekmekler soğuduktan sonra servis tabağına dizilir.
₺90,00 / 500 gr.
Hanımdan Ekmek Kadayıfı 400 G+ Krema 80 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Çiğ kadayıf, paketi açılmadan ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına yerleştirilebilir. Buzdolabında ortalama 7-10 gün saklanır.
Şeffaf kapaklı kutusunda satışa sunulan Algida Maraş Ekmek Kadayıfı, kolay dilimlenerek zahmetsizce servis edilecek şekilde paketleniyor. Severek tüketilen geleneksel iki lezzet Algida Maraş Ekmek Kadayıfı ile sofralarınıza geliyor.
"Kadayıfın coğrafi tescili bizleri gururlandırdı.Türkiye'de baklava denince Gaziantep akla geliyorsa, kadayıf denince Diyarbakır akla gelmelidir.
Kadayıf Hangi Yöreye Ait Bir Tatlıdır? Kadayıf da baklava gibi tescilli bir Türk tatlısıdır. Yöre olarak burma kadayıfı Güney Doğu Anadolu'da yer alan Diyarbakır ilimize aittir.
Melceü't Tabbahin adlı yemek kitabında; tel kadayıf, kadife, saray tel kadayıfı, beyaz kadayıf, kaymaklı kadayıf, adi yassı kadayıf, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, nuriye, ekmek kadayıfı, fodula kadayıfı adı altında on bir çeşit kadayıf sayılır ve bazılarının farklı yapım şekilleri de ayrıca anlatılır.
Pelte (Nevşehir yöresi)
Kaymaçina veya Kaymakçina, Balkan mutfağına özgü bir tatlı çeşidi. Görüntü olarak Triliçe'ye benzer. Bosna Hersek mutfağında bulunur.Pomak mutfağında ayrıca yapılmaktadır.
Ponçik, pişiye benzeyen bir çeşit tatlıdır. İçine sarı veya kakaolu krema ya da reçel konulabilir. Polonya'nın geleneksel mutfağında yer alır.
Ekmek kadayıfı tarifi püf noktaları nelerdir? Ekmek kadayıfını şerbetlerken kekin soğuk şerbetin ise ilk sıcağının çıkmış olması gerekmektedir. Ekmek kadayıfın arasına krema yapabileceğiniz gibi kaymak da koyabilirsiniz. Ekmek kadayıfın yanına dondurma da oldukça yakışacaktır.
Günlük taze üretilen tel kadayıf fiyatı 16 TL' dir.
Tek kat halinde dilimlediğiniz şerbetini içen ekmek kadayıfını kaymak ilavesi ile rulo şeklinde sardıktan sonra da ikram edebilirsiniz.Tatlıyı vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.
Tatlı yapma işini babasından devraldı
Kadayıf üreticisi Murat Altunhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süren bir uğraş sonunda kadayıfın tescillenmesini memnuniyetle karşıladıklarını, kadayıf tatlısı yapma işini babasından devraldığını, bayrağı 30 yıldır ailesi ile taşımaya devam ettiklerini söyledi.
Kadayıf sözcüğü Arapçadan gelen "kadife" sözcüğünün çoğuludur.
Kadayıf hamurunu hazırlamak için gerekli olan malzemeler; 500 gr Çorum kırması un, 500 gr Trakya kırması un, 800 gr su, 200 gr süt şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri