Dikenli veya çengelli dikenli küre şeklinde olan, nişasta bakımından da zengin olan meyve ağacıdır. Kestane ağaçları dikenli ağaç grubundandır. Yaprakları biraz ser ve kenarları testere dişlidir. Erkek ve dişi çiçekler olarak iki farklı çeşidi vardır.
1. KESTANE NEDİR? Kestane, kayıngiller familyasına ait çok yıllık bir bitki çeşidini oluşturuyor.
Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad.
Bu bitkinin yetiştiği yerler genellikle deniz seviyesinin 400 ila 1200 metre kadar olan yükseklikte yer alır. Kış aylarında, soğuk havalarda yetişen bu bitki genelde ılıman yerleri sever. Kestane ağacı dışarıda yetişebildiği gibi evlerde de yetişebilir.
Kışın nostaljik bir meyvesi olan kestanenin ağacının yetişebilmesi için ılıman hava şartlarına ihtiyacı vardır. Soğuk iklim şartlarına da dayanıklı bir ağaç türüdür. Ortalama 2000 metreye kadar yüksekliklerde kestane ağacının yetişebildiği gözlemlenmektedir. Ağacın yetişmesinde ise en uygun rakım 400 metre olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Ateş Düşürür: Yüksek ateşi düşürmek için kestane ağacı yaprakları kullanılır. İyi bir ateş düşürücüdür. Sakinleştirir: Kestane ağacının sakinleştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Mide Hastalıkları: Mide hastalıklarına iyi gelir ve gastrit gibi şikayetlerin yaşanmasını engeller.
Ilıman iklimi seven bir yapısı bulunmaktadır. Bundan dolayı da kestane ağacının Türkiye'nin pek çok farklı noktasında yetiştirilebildiği gözlemlenmektedir. Özellikle de Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde sıkça yetiştirildiği bilinmektedir. Ancak en verimli biçimde Ege bölgesinde yetiştiği gözlemlenmektedir.
Kestane ağacının sulamasının yapılması gerekir. Düzenli sulama yapılmadığı takdirde ağacın kuruması söz konusu olacaktır. Kestane ağacı 3 senelik bakımın ardından ürün vermektedir. Ayrıca kestane ağacının köklerine vitamin desteği için gübre vermek gerekir.
En fazla 700 sene yaşarlar. Yemiş olarak yetiştirilen kestane ağaçları ise yabani kestane ağaçlarına göre daha kısa boyludur. Genellikle 5 veya 6 metre yüksekliğindedir. Kestane ağaçları 10 veya 10 yaşında meyve verir.
Aydın ili ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aydın ilinde nemin arttığı dönemlerde kestanenin yetişebilmesi için oldukça uygun koşullar sağlanmaktadır.
Kestane Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Nemli ve ılıman iklim özelliklerini seven bu ağaç türü, kışın yapraklarını döker ve dinlenme dönemine girer. Kış dinlenme döneminde -35 °C sıcaklığa kadar dayanabilmektedir. Sıcaklığın ani düşmesi, gövde ve dallarda don çatlakları meydana getirir.
Uzun ömürlü bir ağaç olan kestane 200-500 yıl yaşar.
Tek bir kestane ağacı tek başına kestane üretemez. Ağacın kestane üretmesini istiyorsanız, 60 m içinde ikinci bir ağaç olması gerekir.
Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar. Aşısızdır, aşılama yapılabilir. Meyve verimi sağlar ancak meyveler küçük ve kabuğu kolay soyulmaz.
Kestane Fidanı fiyatları Türkiye'de en uygun fiyatlar ile 80 TL'ye fidansec.com'da! Aşılı kestane fidanı satın almak istiyorsanız fidansec.com doğru adres.
Dikilen kestane ağaçları genellikle meyve vermeye ağacın toprağa yeterince alışması ve oturması sonrasında gerçekleşir. Bu süre ortalama olarak 3-4 seneyi bulabilmektedir. Ağaçtan tam verimli meyve almanız ise genellikle 5 seneden sonra olacaktır.
Toprak uygun nem oranı sayesinde ve soğuk olması nedeni ile meyve ve sebzelerin bozulmasını önler. Toprağın belli bir seviye altı yaz kış aynı sıcaklıktadır. Bu nedenle çok eski çağlardan beri toprak altına gömerek saklama yöntemi kullanılmaktadır. Kestane hava geçirmeyen kaplara konur.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Kestane Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda fidan Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev ...
Türkiye için önemli bir orman ağacı olarak görülen ve çok amaçlı kullanıma konu olan kestane ormanları, geleneksel olarak odun hammaddesi ihtiyacı, odun dışı orman ürünü olarak meyvesi, başta bal üretimi olmak üzere çeşitli amaçlarla yaprağı ve çiçeği ile kullanılmaktadır.
Kestane ağaçta yetişen bir ürün olması nedeniyle meyve olarak kabul ediliyor. Herkesin severek tükettiği kestaneler, günümüzde meyve çeşitleri arasında yer almaya devam ediyor. Kestane meyve özelliklerini taşıyan bir yiyecek türüdür.
Yemiş olarak yetiştirilen kestane ağaçları ise yabani kestane ağaçlarına göre daha kısa boyludur. Genellikle 5 veya 6 metre yüksekliğindedir.
Kestane ülkemizde doğal olarak yetişme imkânı bulmuş meyvelerden biridir. Yaprağını döken meyveler grubunda yer alan kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumudur.
Mayıs ve Haziran aylarında kestane ağaçları çiçek açar, işçi arıların da çiçeklerin özlerini toplamasıyla kestane balı üretimi başlamış olur.
Üretimin %83'ü Çin tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir. 2019 yılında kestane ihracatının %80'i İtalya'ya gerçekleştirilmiştir.
Büyük yabani kestanelerin aşılanması halinde bir ağaçtan 150 kg meyve alınabilmektedir. Kestane yetiştiriciliğinde anaç seçimi ve toprak yapısına bağlı olarak çeşit kadar önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri