Bununla beraber yenmeyecek hale gelmiş ve nimet olmaktan çıkmış kırıntıların ve bulaşık suyunun zaruretten dolayı lavaboya dökülmesinde bir mahzur bulunmamaktadır. Diğer taraftan ekşimiş, kokuşmuş ve sağlığa zararlı olan yemekleri şayet hayvanlara vermek mümkün değilse çöpe dökülebilir.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin.
Nimetler içerisinde değerinin en çok bilinmesi ve hürmet edilmesi gerekeni ekmektir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) tarafından “en hayırlı gıda” olarak vasıflandırılan ekmeğin,(1) soframızın baş köşesinde bulunduğu şüphesizdir. “Ekmeğe hürmet edin, çünkü yerin ve göğün bereketindendir.”
Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?.. Bir diğer âyette; “... Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün de hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(En'am, 6/141) buyrulmaktadır.
Allahu Teâlâ: “Öyleyse ekmeği ayakta ye Ya İbrahim” diye vahyeder. Hz. İbrahim ekmeği ayakta yemeye başlar. Fakat ekmek kırıntıları dökülmesin diye boynuna mendil bağlar böylece kırıklar mendile dökülür.
İlgili 34 soru bulundu
Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor.
Aziz Akgül, “Türkiye'de yılda israf edilen gıda miktarı 26 milyon tondur. Bunun karşılığı 214 milyar lira. Her gün 4.9 milyon, yılda toplam 1.7 milyar adet ekmek çöpe atılıyor” dedi.
Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, özellikle kış günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi için kullanılıyor.
Toplama merkezlerine bırakılan bayat ekmekler belediye ekipleri tarafından toplanarak özel bir firma aracılığıyla geri dönüşüme kazandırılıyor. Toplanan her 300 kilo bayat ekmek karşılığında 1 adet gıda kolisi Gönül Elleri Çarşısı aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor.
ÇÜKÜ ISRAF HARAMDIR, ISRAF ETTIĞINIZ EKMEKTE HER BEŞ SANIYEDE AÇLIKTAN ÖLER BIR ÇOCUĞUN HAKKI VAR!.. BEYAZ EKMEK (EMÜLGATÖRLÜ YASAKLANAN) HARAMDIR! ISRAF HARAM MI DESEK!
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
Çöpe atılmak üzere çalışana teslim edilen temiz ve helal gıdayı, sahibi kim olursa olsun, onun izni olsun olmasın yemek caizdir, helaldir.
Kendisine sorular yönelten gence kendi ihtiyacı olmadığını belirten yaşlı kadın, “Ekmeği ben yemeyeceğim, hayvanlar için topluyorum. Ekmekler ayakaltında ezilmesin diye atılan ekmekleri topluyorum. Kuran'da okudum; 'Yerden ekmek kırıntısını alırsan 50 yıllık günahların af olur' diyor.
Cenab-ı Allah'ın (c.c) Kur'an-ı Kerim'de "Şüphesiz sen en güzel ahlâk üzerindesin" şeklinde buyurduğu Peygamberimiz (sav) için yine Kur'an-ı Kerim'de "De ki: Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin...." buyurmaktadır.
Ekmeği tek elle ve yerde iken üstüne bastırıp parçalamak nimete karşı saygısızlık olarak görülmüştür. Tırnakları kesmek, bıyığı (dudaklar açıkta kalacak, yemek yerken kaşığa bulaşmayacak kadar) kısaltmak. Vücuttaki fazla tüyleri gidermek. En azından 15 günde bir bu temizliği yapmak sünnettir.
Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir.
Hayvanlar ekmek için canlarından olur. Ekmekler ya çok ufaklanarak verilmeli veya musluk altında biraz su çekmesi sağlanarak kuşların kolayca gagalarıyla parçalayacağı hale getirilerek verilmelidir.
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
Fırınlayarak ya da kurutarak, robottan geçirip galeta unu yapabilirsiniz. Islatarak ve una ilave ederek maya olarak kullanabilirsiniz. Mayalı yaptığınız hamuru, pizza, börek ve pastalarda kullanabilirsiniz. Ekmekleri küp şeklinde doğrayıp süt ve yumurta ile karıştırarak pizza tabanı yapabilirsiniz.
Bayatlamış küflü ekmekleri yemek insanlarda olduğu kadar tüm hayvanlar içinde çok tehlikelidir. Ekmekte veya diğer besinlerde küfü oluşturan mikroorganizmaların artıkları olan maddeler canlıların vücudunda toksik etki yapar.
İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye'de bir diğer en çok israf edilen gıda ise ekmek.
Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleridir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri tarafından israf edilen gıda miktarı dünya nüfusunun 3 katını besleyebilecek miktardadır. Zengin ülkelerde sadece tüketiciler tarafından israf edilen gıda miktarı 230 milyon tondur.
Tahıl, ekmek ve pirincin %29,1'i kayboluyor. Her yıl ekmek ve pirinç dahil yaklaşık 347 milyon ton tahıl israf ediliyor. Mercimek, bezelye, nohut ve yağ yapan tohumların %22,1'i israf oluyor. Tavuk, dana ve diğer hayvan etlerinin %21.5'i çöpe gidiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri