Çin Halk Cumhuriyeti kalabalık nüfusu ile birlikte birbirinden farklı 56 milliyeti barındıran ve mevcut anayasası gereği çok milliyetli, çok kültürlü bir ülkedir. Bugün Çin'de, Hanzular dışında 55 farklı azınlık milliyet yaşamaktadır.
56 farklı etnik unsurun yaşadığı Çin'de nüfusun yaklaşık %92'sini Han Çinlileri oluşturmaktadır. Diğer başlıca etnik gruplar Uygur Türkleri, Zhuanglar, Mançular, Huiler, Miaolar, Tujialar, Yiler, Moğollar ve Tibetlilerdir.
Coğrafi Özellikleri Đle Çin
Karada ise Kuzey Kore, Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos ve Vietnam olmak üzere 14 ülke ile sınırı bulunmaktadır.
➢ Sonraki dönemlerde de Konfüçyanizm Çin'in milli dini olarak kabul edilmiş ve göğe yapılan ibadetlerle ilişkilendirilmiştir. ➢ İmparator da kendisini «Göğün Oğlu» olarak görmektedir. ➢ Konfüçyüs'e ibadet atalara tapınmanın bir uzantısı olarak görülmüştür.
Bu iki örneğin dışında bir de Marksist bir ideolojiyle siyasal yönetimlerini sürdüren Çin, Küba, Venezuela gibi ülkelerde din ve ilgili tüm faaliyetler görünür olan kültürel kısımları dışında tamamen yasaklanmışlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir.
Kış aylarında kuzey rüzgarlarının, yaz aylarında ise güney rüzgarlarının hakim olduğu bilinir. Çin'de dört mevsim belirgin olarak yaşanır. Yağışlar sıcak mevsimde olur.
152 ülkeyi kapsayan tabloya göre, 5 milyon Türk vatandaşı yurtdışında yaşıyor. İlk sırada 2 milyon kişiyle Almanya yer alıyor. Açıklamaya göre Butan, Tonga, Tuvalu'da hiç Türk vatandaşı yaşamıyor.
Dünya'da yaşayan Türk nüfusu Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre yaklaşık olarak 5 milyondur. Yani Türk nüfusu 2021 yılında yurt dışındaki vatandaşlarımızı da sayarsak neredeyse 90 milyona ulaşmış durumdadır.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde Türk uluslarından olan, Uygur, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Salar ve Yugurlar yaşamaktadırlar.
Çin Halk Cumhuriyeti yaklaşık 9,6 milyon km²'lik yüz ölçümü (Türkiye'nin 12 katından daha büyüktür.) ile Rusya ve Kanada'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü, Asya Kıtası'nın ise en büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir.
Huiler, (Arapça: هوي; Çince: 回族; pinyin: Huízú; Xiao'erjing: حُوِ ذَو), Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan bir etno-dinî topluluktur. Huiler, dil ve fiziksel yapı açısından Han ulusu ile aynı olup İslam dinine bağlıdırlar.
1-İrlanda- 145.196 dolar
Kuzeybatı Avrupa'da yer alan İrlanda Cumhuriyeti gayri safi yurt içi hasılaya göre yaptığımız listeye göre dünyanın en zengin ülkeleri arasında 1. sırada.
Listede ABD birinci sırada yer alırken, ABD'yi Rusya takip ederken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
Dört Büyük Buluş (Basitleştirilmiş Çince: 四大发明; Geleneksel Çince: 四大發明; pinyin: Sì Dà Fāmíng), Çin kültüründe tarihsel önemi nedeniyle ve antik Çin'in ileri bilim ve teknolojisinin sembolü olarak kutlanan antik Çin icatlarıdır. Dört Büyük Buluş kavramı barut, kâğıt, matbaa ve pusula icatlarından oluşur.
Buna rağmen iki ülke tam olarak sömürge haline getirilemedi. Türkiye, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bağımsızlık savaşı vermek zorunda kalırken, Çin ise Japon sömürgeciliğine maruz kaldı.
Türk hükümetine göre nüfusun yüzde 99'u Müslüman'dır ve bunun yaklaşık yüzde 77.5'i Sünni, Hanefi mezhebine mensuptur.
WIN/GALLUP tarafından 2015 yılında yapılan bir ankette Çin dünyanın en az dindar ülkesi olarak belirlendi. Ülkede ateistlerin oranı (yüzde 61) diğer ülkelere göre en az iki kat daha fazla. Çin'i yüzde 31 ile Japonya ve yüzde 30 ile Çek Cumhuriyeti takip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri