Öncelikle havuçtaki kalori miktarları ve besin değerlerini öğrenerek başlayalım. 1 adet havuç yaklaşık 100 gramdır. Bu ölçüde 1 adet havuçta 41 kalori bulunur. Eğer bebek havucu yiyorsanız aynı miktardaki bebek havucuyla 35 kalori alırsınız. 100 gram havuç suyu içerseniz alacağınız kalorinin miktarı da 40'dır.
Havuç hem çiğ olarak hem de pişmiş bir şekilde tüketilebilen hatta meyve suyu olarak da tüketilen bir sebze olmaktadır. Havuç ile ilgili bir tarifi hazırlarken yağ ve tuz oranlarını dengede bir şekilde kullanarak diyet için uygun hale getirmek mümkün olmaktadır.
1 Adet (Büyük) Havuç 41,00 kaloridir. Havuç içeriğinde 9,58 Karbonhidrat(g), 0,93 Protein(g), 0,24 yağ(g), 2,58 lif(g), 69,00 Sodyum(mg), 320,00 potasyum(mg), 33,00 Kalsiyum(mg), 16706,00 A Vitamini(ui), 5,90 C Vitamini(mg), 0,30 ve Demir barındırır.
Günlük olarak 1 ya da 2 tane orta boy havucun tüketilmesi yeterli ve faydalıdır. Aslında günlük tüketilmesi gereken sayı kişiye bağlı olarak da değişmekte olup ortalama dokuz adet havucun günlük olarak geçilmemesi gerekmektedir.
Yüksek oradan lif bulunduran havuç, günlük düzenli tüketilirse hazımsızlık ve kabızlık problemlerin önüne geçmeye yardımcı olmaktadır. Uzmanlar, A vitamini ve beta karoten sayesinde cilt sağlığı ve elastikiyetini de korumanın mümkün olduğunu belirtmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Havuç, su ve lif oranı yüksek, kalorisi düşük besinlerdendir. 100 gram havuç sadece 41 kaloridir. Bu yüzden acıkmadan zayıflamak için havuç ideal bir yiyecektir. Lif oranı yüksek olan havuç bağırsakları çalıştırır ve yemeklerin yağa dönüşmesini engeller.
Pek çok kişi diyet listelerinde havuca yer vererek kilo verme sürecini hızlandırabileceğini düşünür. Diyet yaparken havuç tüketilebilir ancak bu hangi diyeti yaptığınıza göre de değişir. 100 gr havuçta 20 ila 30 gram kalori bulunur. Bu nedenle havuç diyetler için iyi bir besindir.
Özellikle çiğ havuç veya taze havuç suyu düzenli olarak yiyip içilince vücudun antioksidan kapasitesi güçleniyor. Başta kalın bağırsak, prostat, meme, yemek borusu kanseri olmak üzere birçok kansere karşı koruma sağlıyor. Havucun suyu, püresi ve rendesi de tam bir damar dostu.
Havuç, çiğ ve pişmiş olarak tüketilebileceği gibi suyu çıkarılarak da tercih edilebilir.Uzmanlara göre havuçtan maksimum verimi alabilmek için havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketmek gerekmektedir.
1 kepçe kırmızı mercimek çorbası yaklaşık 150 mililitre ve 46 kaloriyken bir porsiyonu yaklaşık 275 mililitre ve 85 kaloridir. 1 orta kâse kırmızı mercimek çorbası ise yaklaşık 200 mililitre ve 62 kaloridir.
Kalori yönünden oldukça zayıf olan yoğurdun 100 gr.'ında bulunan kalori değeri 112 kcal, 180 gr. ' lık orta büyüklükteki 1 kase yoğurtta bulunan kalori değeri ise, 112 kcal' dir. Çok iyi bir kalsiyum deposu olan yoğurt, az yağlı olarak tüketildiğinde ise mükemmel bir protein kaynağı olmaktadır. 1 kase (180 gr.)
Ham, yani pişmemiş sebzelerin çoğu, fincan başına sadece yaklaşık 25 kalori içerir. Ancak diğer salata malzemeleri (porsiyon boyutlarına dikkat etmiyorsanız) salatanıza önemli miktarda kalori ekleyebilir. Küçük porsiyon salata 45 kalori civarındadır. Büyük porsiyon salata ise yaklaşık 90 kaloridir.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır: Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır. Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir.
A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara tüketilmesi tavsiye edilir. Ara öğünlerde 1-2 küçük havuç yenilmesi tokluk hissi sağlar. Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir. Havuç ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır; ancak hasat zamanı bölgenin iklim koşullarına ve havuç çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Son zamanlarda kilo vermek isteyenlerin sıkça tercih ettiği havuç diyeti, neredeyse şok diyet sayılabilecek sınırlı listesiyle şaşırtıyor olsa da onu asıl popüler hale getiren kilo verdirme hızı oluyor. 1 haftada neredeyse 5 kiloya kadar kilo verdirdiği söyleniyor.
Besinlerin, kan şekerini yükseltme hızlarına "glisemik indeks" adı verilir. Her besinin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler devamlı açlık hissi yaratırlar. Havuç, mısır, bezelye ve patatesin glisemik indeks değerleri yüksektir.
Beta karoten, havuca turuncu rengini veren kimyasaldır. Ayrıca havuç içerisinde yüksek miktarda A Vitamini bulunur ki bu, normal miktarda alındığında vücudunuza çok faydalıyken, aşırı almaya başladığınızda sizi zehirleyebilecek ve karaciğerinizde aşırı çalışmaktan ötürü sorunlar yaratabilecek bir kimyasaldır.
Acıktıran yiyecekler
Havuç: Havucun kalorisi ve glisemik endeksi diğer sebzelere göre daha yüksektir. Bu nedenle acıktırıcı özelliği olan havucun diyetlerde bulunmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri