100 gr ekşi mayayı, suyu, unları ve tuzu ekmek makinasının haznesine koyun. Ağırlık olarak 1000 gramı seçerek ekmek makinanızın hamur yoğurma programını çalıştırın (benim makinada 7 nolu taze hamurlar programı) . Hamur yoğurulup program bitince ekmek makinasında hazneyi çıkartın.
Maya: ¼ Küçük Kaşık İnstant Maya (Ekmek Yapma Makinelerinde kullanılan Maya) veya Aktif Kuru Maya.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
*Ekmek yapmak için maya besleme işlemi 1 gün önceden yapılmalıdır. Ekmek için Mayayı besleme: 20 gr Ekşi maya. 50 gr Un karışımı (%50 ekmeklik beyaz un + %50 tam buğday unu)
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
İlgili 34 soru bulundu
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Sebep 2- Hamurun mayalanma süreci uzun tutulduğunda, hamurda bakterilerce oluşturulan laktik asit miktarı artar. Bu da hamurdaki glüten-gliadin yapısını iyice yıkar. Böylece yüzey gerilimi sağlansa bile elastikiyeti zayıf olan hamur yayılır. Sebep 3- Hamur gereğinden fazla cıvık olabilir.
Bazı kişilerde glüteni sindirmede belirgin bir sorun olmazken, diğerlerinde mide ağrısı, şişkinlik, ishal veya kabızlığa neden olabilir. Ekşi mayalı ekmeğin düşük glüten içeriği, glütene duyarlı kişiler için tolere etmeyi kolaylaştırabilir.
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
Gaz kabarcıkları sayesinde yoğurulan hamur bekledikçe neredeyse iki katı hacme sahip olur. Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar.
Kan şekerine bir etkisi olmadığından ve gluten seviyesi çok düşük olduğundan dolayı, diyabet hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler için iyi bir seçenek haline gelmiştir.
Uzman diyetisyenlerin sıkça beslenme programlarında yer verdiği ekşi mayalı ekmek kilo aldırmamaktadır. Ayrıca bağırsakları çalıştırdığı için de kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ekşi maya, asidik koşullara ticari mayalardan daha dayanıklıdır. Bu, laktik asit üreten bakteriler ile birlikte hamurun kabarmasına yardımcı olmak için birlikte çalışmasına izin veren etkendir. Laktik asit bakterileri, yoğurt, kefir, turşu, lahana turşusu da dahil olmak üzere diğer birkaç fermente üründe de bulunur.
100 gr ekşi mayayı, suyu, unları ve tuzu ekmek makinasının haznesine koyun. Ağırlık olarak 1000 gramı seçerek ekmek makinanızın hamur yoğurma programını çalıştırın (benim makinada 7 nolu taze hamurlar programı) . Hamur yoğurulup program bitince ekmek makinasında hazneyi çıkartın.
Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin. Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Unu derin bir kaba eleyin. Üzerine ekşi maya toz karışımı, tuz ve toz şekeri ilave edip kaşıkla karıştırın. Ilık su ve zeytinyağını ekleyin ve mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 1-2 dakika karıştırın. Daha sonra hamuru elinizle toparlayın ve ele yapışmayan hamur haline gelinceye kadar yoğurmaya devam edin.
Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Maya oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Tarifte belirtilen miktardan fazla koyulan su, hamuru gereğinden fazla yumuşatır ve ıslatır.
Ekşi Maya Ekmek Neden Sert Olur? Hamurdaki gaz kabarcıkları hamurun büyümesini sağlar. İyice dinlenmiş ve çoğalmış ekşi mayalı hamur, bir anda yüksek ısıya maruz kaldığında dışı sertleşir, içiyse gözenekli ve yumuşak bir form kazanır. Ekşi maya ekmeklerin sert olmasının nedeni budur.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Ekşi mayayı, evin sıcak bir köşesinde bekletin. Cam bir kavanozun içinde saklayın. Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
AtasözüDüzenle
"Verimin yüksekliği, çalışmanın etkili bir şekilde gerçekleşmesine bağlıdır" anlamında bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri