Kuluçkalık yumurtalar; ancak sağlıklı damızlıklardan alınan temiz ve kirletilmemiş yumurtalar arasından seçilmelidir. genellikle kuluçkalık yumurtaların yıkanması, doğru şekilde yapılmadığında kuluçka işlemlerini bozacağı için önerilmemektedir.
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür.
Gentamisin içerikli su hazırlanarak yumurta silinir ve derhal kurulanır o şekilde makineye yerleştirilebilir. Not: Alkol ile dezenfekte yapmak doğru bir uygulama değildir. Alkol bakterileri öldürmez sadece sabitler. Ve yumurta içeriğini bozacaktır.
Şimdiden kolay gelsin… Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Az oranda kirli olan yumurtalar bir problem teşkil etmeksizin kuluçka için kullanılabilir fakat kirli yumurta asla kayıt altına alınmamalıdır. Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
'En iyi koşullarda yaşam süresi 10 gün olan bu civcivlerin en büyük müşterisi çocuklar. Çocuklar, evlerine götürdükleri bu civcivleri sevebildikleri kader sevsinler, hırpalamasınlar ancak, öldüklerinde de üzülmesinler. Çünkü, ne yaparlarsa yapsınlar bu civcivler ölecektir.
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullanan Sönmez şöyle devam etti: "Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Dolayısıyla yıkandığı için oda sıcaklığında korunamıyor ve buzdolabında saklanması gerekiyor. Ancak yumurta, buzdolabına karton kaptan çıkartılmış ya da yıkanmış olarak konulursa birkaç günden fazla dayanmıyor.
Bir kısmı geçirgen olan yumurta kabuğu zarı da bedeniniz için birçok etkiye sahiptir. Kabuğun dışındaki incecik kaplama da yumurtayı ve mineralleri koruma görevini üstlenir. Şimdi bu satırlarda yumurta kabuğunun faydaları üzerine konuşalım ve yumurta kabuğu zarı hakkında bilinmeyenleri açığa çıkaralım.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Yumurtanızı sudan çıkarın bezle silin. Yumurtalarınızın suda ıslanmasına izin vermeyin çünkü bu onları salmonella gibi zararlı bakterileri emme riskine sokar. Yumurtaları bir havluya koyun ve kurulayın. Yumurtaları yıkadıktan sonra, yumuşak bir havluya koyun ve üzerlerinde su damlacıkları kalmayacak şekilde kurulayın.
Pisliği gerektiği gibi temizlemezseniz çiğ yumurta bakteri üretebilir. Yine de endişelenmeyin. Ilık suyla nemlendirilmiş mikrofiber bir bezle silmek en iyi sonucu verecektir.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
İnsanlar yumurta pişmeden önce tuz ilave ederek dokusunda bozulmalara neden olabiliyor. Şöyle ki yumurtayı kaba kırdığınızda hafif açık rengi, tuz ilave edişinizle birlikte koyulaşıyor. Bu kıvamının daha bir kalın hale geldiğinin ve daha az sulu, daha katı bir hal alacağının göstergesi.
Buzdolabına girmiş yumurtadan civciv çıkmaz veya çıkar.
Yıkama, yumurta kabuğundaki koruyucu tabakaya (kütikül) zarar verir. Özellikle soğuk suda yıkanan yumurtalarda kabuk yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar yumurta üzerindeki mikroskobik gözenekler aracılığıyla yumurta içine çekilir. Bu nedenle yıkanan yumurtalarda enfeksiyon riski artar.
Yıkanmadan kırılan yumurta, tifoya davetiye çıkarıyor.
Kullanmadan önce mutlaka yıkanması gereken yumurtalarda bulunan salmonella bakterisi halk dilinde tifo olarak bilinen hastalığa yol açıyor.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Son zamanlarda ünlenen yeşil yumurta, merkezi Şili olan 'Araucana' ırkına ait tavuklardan çıkıyor. Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor.
Taze yumurtalar haşlandığı zaman daha zor soyulur. Çünkü kabuk ile kabuk altı zarları ve yumurta akı daha sıkı bağlanmıştır. Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar.
Eğer civciviniz hiç yem yemiyorsa salatalıkları küçük dilimleyerek verebilirsiniz. Ayrıca haşlanmış yumurtanın sarısını da civciv yemi olarak kullanabilirsiniz. Böylece civciv sağlıklı koşullar ortamında büyüyecektir.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri