Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Ekmek aslında buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlayan bir yiyecektir. Ekmeği en iyi şekilde saklamanın yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak, ardından sarmak ve daha uzun süreli saklama için dondurmaktır.
Gün içinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı veya poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin sıcakken poşete konulması küflenmesine neden olur.
Daha sonra fırınlanmış ya da sadece kurutmuş olduğunuz ekmekleri rondoda çekin. Sıkı kapaklı saklama kaplarına koyarak buzdolabından muhafaza edebilirsiniz.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
İlgili 19 soru bulundu
Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
Elimizdeki bayat ekmekleri parçalayıp, fırın tepsisine yerleştirelim. 200 derecede 10 dk kızartalım. Biraz soğuyunca rondodan geçirelim. Kavanoza koyup, 1 gece kapağı açık bırakıp, kapağını kapatalım. Güneş görmeyen bir yerde saklayalım.
En yaygın sorunlardan biri olan ekmeklerin küflenmesinin temel sebebi nemdir. Küflenmeler pişirme sonrasında, saklama aşamasında oluşur. Ekmeğin raf ömrü uzun en fazla 1-2 saattir.
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.Bir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelim.Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin ...
Olgunlaşmamış un kullanılması. Ekmek tipine uygun un kullanılmaması. Yetersiz su kullanılması. Mayanın yetersiz olması,mayanın soğuk…
Bunun için kaynamış su dolu tencerenin üzerine süzgeç konur. Bayatlayan ekmekleri süzgecin üzerine yerleştirildikten sonra üzeri bir kapak yöntemiyle kapatılır. Bir süre bekledikten sonra ekmek buhar yöntemiyle yumuşamıştır. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk gün kine yakın tazelikte ekmek elde edilmiş olmaktadır.
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Buzdolabında sakladığınızda ise 15 gün boyunca dayanır. Kızartıp ısıtarak sıcacık şekilde ailecek tüketebilirsiniz.
Ancak 3 gün içinde ekmeği tüketmeyecekseniz, bu şekilde saklamanız yeterli olmayacaktır. 3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Somunu dondurucu poşette bırakın ve mutfak tezgahının üzerine koyun. Oda sıcaklığında, bir somun ekmeğin buzunun tamamen çözülmesi üç veya dört saat kadar sürebilir. Dondurulmuş ekmeği eritmek için bir fırın kullanın. Fırın kullanmak, oda sıcaklığında eritmekten çok daha hızlı ve verimlidir.
Ancak yine de genellemek gerekirse ekmeğin türüne bağlı olarak yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4-6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” diye konuştu.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Ekmeği bıçakla kesmenin de bir sakıncası yoktur. Allah`ın nimeti olması bakımından, ekmekle mesela kabak arasında bir fark yoktur. Nimetler, daha doğrusu gıdalar arasında ekmegin zihinlerde ayrı bir yerinin olması, özellikle ekmeğin ana gıda maddesi olduğundan kaynaklanmaktadır.
Eğer ekmeklerin saklanması için buzdolabının dondurucu bölmesi kullanılacaksa bunun için ekmeklerin dilimlenerek buzdolabı poşetine koyulması ve poşetlerdeki fazla havanın alındıktan sonra ağızlarının sıkıca bağlanması gerekir. Bu şekilde dondurucuya yerleştirilen ekmekler, küflenmeye karşı koruma altına alınmış olur.
Ekmeği iki günden fazla olmamak kaydıyla oda sıcaklığında tut. Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmeği kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde sakla. Eğer evindeki nem oranı yüksekse ekmeğin oda sıcaklığında çabucak küflenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri