Olgunlaşmamış un kullanılması. Ekmek tipine uygun un kullanılmaması. Yetersiz su kullanılması. Mayanın yetersiz olması,mayanın soğuk…
Ekmek sıcakken kabuğunu koparmaktan kaçınınız. - Ekmeği dilimleyerek tüketirseniz bayatlamasına engel olduğunuz kadar tazeliğini korumasını sağlamış olabilirsiniz. - Ekmeğin bayatlamaması için sakladığınız yere (dolabın içi ve benzeri) bir miktar tuz serpiniz. Bu sayede ekmeklerin bayatlamasına engel olabilirsiniz.
HERZ (1965); ekmek içinin tat ve aromasının değişmesi, nişastanın kristalleşmesi, ekmek içinin sertliğinin artması, ufalanabilir hale gel- mesi ve saydamlığının ve absorbe edilen su miktarının azalmasını bayatlamanın en önemli özellikleri olarak göstermiştir.
Bunun için de ekmeği buharda yavaş yavaş ısıtmak gerekiyor. Bunu tencereye su koyup kaynatın. Üzerine de süzgeç koyup ekmekleri üstüne koyarsanız ekmekler ısınacak ve yemeye hazır hale gelecektir. Ekmeği kesinlikle açıkta bırakmayınız ve direk olarak güneş ışığı ile temas ettirmeyiniz.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
'Tazesi mideye oturur' diyerek bayat ekmek tüketenler dikkat! Bayat ekmekteki aflatoksin, mide, bağırsak ve karaciğer kanserine yol açıyor.
Eğer ekmeklerin saklanması için buzdolabının dondurucu bölmesi kullanılacaksa bunun için ekmeklerin dilimlenerek buzdolabı poşetine koyulması ve poşetlerdeki fazla havanın alındıktan sonra ağızlarının sıkıca bağlanması gerekir. Bu şekilde dondurucuya yerleştirilen ekmekler, küflenmeye karşı koruma altına alınmış olur.
Tablomuzda gördüğünüz süreleri göz önünde bulundurarak şu kuralları takip etmeniz en doğrusu olacaktır: 3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta ...
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için,üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.Bir başka yöntem ise;bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir yerleştirelim.Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup,tencerenin ...
Türkiye'de taze ekmeğin mideye oturacağı düşüncesi ile bayat ekmek kullanımının çok yaygın ancak yanlış düşünce; bayat ekmek aflatoksin kaynağıdır. Aflatoksin de, kansere neden olduğu kanıtlanmış maddelerden biri. Aflatoksinin mide, bağırsak ve karaciğer kanseri oluşumunu tetiklediğine dair binlerce araştırma var.
Bunun için kaynamış su dolu tencerenin üzerine süzgeç konur. Bayatlayan ekmekleri süzgecin üzerine yerleştirildikten sonra üzeri bir kapak yöntemiyle kapatılır. Bir süre bekledikten sonra ekmek buhar yöntemiyle yumuşamıştır. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk gün kine yakın tazelikte ekmek elde edilmiş olmaktadır.
3. Mükemmel ekmek içi ve kabuğu
Alternatif olarak pişirmeden önce ekmeğinizin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde fındık fıstık ve tahıllar da daha iyi sabitlenmiş olur. Tatlı hamur ekmeklerde süt kullanabilirsiniz ve ardından biraz şeker serpiştirebilirsiniz.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Isparta ekmeği, Çünür ekmeği, kara fırın ekmeği veya taş fırın ekmeği gibi birçok isimle bilinen ekmek oda sıcaklığında yaklaşık 1 hafta, buzdolabında ise yaklaşık 1 aya kadar tazeliğini koruyabiliyor.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
1) Ekmek. Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir. Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
Ekmek üzerinde üreyen rhizopus stolonifer ve benzeri türler zehirleyebilir, hatta ölüme kadar sürükleyebilir. Küflenmiş ekmek yiyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın. Söylediğimiz gibi küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Yani bu durumda ekmeğiniz küflendiyse hiç düşünmeden çöpe atmalısınız.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin. Bu arada niye atıyorsun sakla sonra ye? Sadece ekmek değil her türlü nimeti çöpe atmak günahtır,israftır.
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
En yaygın sorunlardan biri olan ekmeklerin küflenmesinin temel sebebi nemdir. Küflenmeler pişirme sonrasında, saklama aşamasında oluşur. Ekmeğin raf ömrü uzun en fazla 1-2 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri