Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Sert Durum buğdayından elde edilen, tane halindeki pilavlık bulgur türüdür. Konya-Karaman bölgelerinde üretimi yapılmaktadır. Taneli, lifli yapısı ve damakta farklı bir lezzet bırakması ile tüketicilerin beğenisini kazanmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Firik (Frikeh) veya farik(Arapça:فريكة farīkah), geleneksel bir buğday ürünü olup, olgunlaşmasını tamamlamamış ve süt olum evresinde olan özellikle durum buğdayının (Triticum durum) ve bazen de sert ekmeklik buğdayların (Triticum avesticum) ateş yardımı ile kavrulması yolu ile elde edilen bir üründür.
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Siyez bulgurunu diğer bulgurlar ile kıyasladığımızda işlem görmemiş oluşu ve buğdayının geleneksel şartlarda öğütülüyor oluşu bile siyez bulgurunun tercih edilirliğini arttırmaktadır. Siyez bulguru işlem görmediği için 2n kromozom yapısına sahiptir. Siyez bulgurunun farklı bir diğer özelliği ise tek başaklı oluşudur.
Siyez bulguru ülkemizde yetişen bulgur türlerinden biridir. Bunun yanında Fransa, Fas, Yugoslavya gibi ülkelerde de yetişir. Bunun yanında ilk evcilleştirilmiş olan buğday olma özelliğine de sahiptir. Siyez bulguru “Triticum Monococcum” adı verilen buğdaydan elde edilir.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
1000-900'lü yıllardan beri buğdayın kaynatılıp kurutularak tüketilen halidir. Tam tane bulgur geleneksel yöntemlerle yapılan bulgurun kırılmamış şeklidir. TAM TANE PİLAVLIK BULGUR. ALERJEN İÇERMEKTEDİR.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Süzülmüş bulguru tencereye alın, 1-2 dakika kadar aralarda karıştırarak kavurun. Tencereye domates suyu ve suyu aktarın. Pilavın tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika civarında pişirin.
Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde bilinmesine rağmen, özellikle Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasında üretilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemizde ise üretimin büyük bir kısmı Gaziantep'te yapılmaktadır.
en kısık ateşte 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı soğuk su ekleyince tarif tam tutuyor.
Besin Değerleri
Türkiye'deki siyez buğdayı tarımı Siyez Buğdayı ülkemizde sadece Kastamonu yöresinde, özellikle de İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçeleri civarında yetiştirilmektedir. Bulgura işlenerek tüketilmektedir.
Firik bulguru, oldukça kıymetli bir bulgurdur. Hem yapımının zahmetli oluşu, hem de oldukça güzel bir lezzete sahip olması değerini artıran sebeplerdir. Ayrıca kalorisi yüksek olmayan, vücut için de oldukça sağlıklı bir besindir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması ve kabuğunun soyularak öğütülmesi ile elde edilen oldukça değerli ve besleyici bir gıda maddesidir. Midyat Bulguru içli köfte, fellah köftesi gibi tariflerde kullanılabilir. Gluten içerir.
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri