Toplu yemek yenen kurumlarda bütün olarak israf edilen, bir başka deyişle kurumsal israf olarak adlandırdığımız israfın düştüğü, buna karşın yemek yiyenlerin parça ekmek bırakmalarından kaynaklanan bireysel israfın arttığı görülmüştür.
Ekmek ve diğer yemekleri israf etmek aynı zamanda Dünyamızdaki kaynakları da israf etmek anlamına gelir. Eğer ekmeği yemeyip israf ediyorsak, bu ekmein yapımında kullanılan her şeyi de o ekmekle birlikte israf etmiş oluruz. Dünyamızdaki kaynakları korumak için ekmek israfı yapılmaması önemli bir husustur.
Ekmek israfıyla birlikte su, toprak, gübre, tohum, enerji, işgücü, emek, zaman da israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek küresel ısınmaya neden olan sera gazı salınımının artmasına ve her yıl milyarlarca litre suyun boşa harcanmasına neden olmaktadır.
Ekmek israfının başlıca sebepleri şunlardır: 1) Fırınlar arasında artan rekabet ihtiyaç fazlası ekmek üretimine yol açmaktadır. İhtiyaç fazlası ekmek ise daha satılamadan fırında israf edilmektedir. 2) Toplu yemek yenen kurumlardaki müşteri tarafından tüketilmeyen ekmeğin bütün olarak israfı kayıt altına alınabilir.
Ekmek israfını azaltmak için yapılması gerekenler: * İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, * Ekmek poşette saklanmalı, * Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı, * Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, * Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan ...
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor.
En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor. Üretilenin yaklaşık yüzde 50'si kayıp. Yılda 19 milyon ton gıda çöpe atılıyor. En çok israf edilen ürünün ekmek olmasının nedeni, taze tüketme alışkanlığımızın olması.
İsrafların en ciddisi olan “aşırı üretim”, diğer tüm israf türlerine neden olabilir ve stokun fazla olmasına neden olabilir. Kullanılmayan bir ürünün çok fazla stoklanması bariz maliyetlere neden olur: depolama, boşa giden malzemeler ve gereksiz stoka bağlı aşırı sermaye.
İsraf miktarları kategoriye göre değişiklik gösterse de en yüksek israf sırasıyla catering şirketleri, hastaneler, oteller ve restoranlarda gerçekleşmektedir. Sektörlere bağlı olarak gıda israfının hangi aşamalarda gerçekleştiği de farklılık gösterir.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin.
Ayrıca Türkiye'de en çok kayıp ve israfın yüzde 53 ile sebze ve meyvede olduğuna bunun da maliyetinin 25 milyar lira olduğu tahminine yer veriliyor.
Ekmek israfı günlük 20 gr (19.9 gr)'dır. Ekmek israfının Ülkemize ekonomik yükü; Ekmeğin kg fiyatından (2,80 TL/kg) hareketle yıllık 1,546 milyar TL civarındadır.
Türkiye dünya genelinde kişi başına düşen en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor. Rapora göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. 2021 yılı verilerine göre Türkiye'de 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edildi.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
Dinen haram kılınan maddelerle lüks sayılanların tüketimi israf olduğu gibi helâl kabul edilen maddelerin günün icaplarına göre ihtiyaçtan fazla tüketimi de haram veya mekruh sayılmıştır. Esasen genel olarak tutumluluk ve itidal İslâm'ın ibadetlerde bile öğütlediği temel bir ilkedir.
İsraf yapan kimseye “müsrif, israf eden, aşırı davranan” denilir.
İsraf çeşitleri şu şekilde sıralanabilir; Zaman israfı Nimet israfı Mekan israfı
Atıklar fiziksel durumuna göre katı, çamurumsu, toz, sıvı, gaz, yanabilir ve yanamaz şeklinde de sınıflandırılabilir. Atıkların kaynağı, oluşumları ve özelliklerine göre bir sınıflandırmadır.
İslâm alimlerinden Cürcâni ise israfı, “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşru bir konu bile olsa harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” şeklinde tarif etmektedir (Cürcânî, ts).
Dünyada en fazla ekmeğin tüketildiği ülke Türkiye oldu. Türkiye'de kişi başına yılda 120 kg ekmek yeniyor. Türkiye'yi Cezayir ve Sırbistan takip ediyor.
Günde 5 milyon ekmek çöpe gidiyor.
TÜRKİYE'NİN KARNESİ KIRIK. UNEP raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15. Ülke. 2020'de yapılan araştırmaya göre her yıl 18.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıda oluşturuyor. Günde 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Sofra ekmek fiyatı: 5.00 TL. Kocaeli ekmek fiyatı: 5,00 TL. Bursa ekmek fiyatı: 5,00 TL. 240Gr İstanbul ekmek fiyatı: 6,00 TL (01.01.2023 tarihi itibarıyla geçerli olacak)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri