Ekmek rafine ve işlenmiş undur, yani şekerdir. Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Damak lezzetini bozmadan, sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu söyleyen Canan Karatay, şekerden sonra bir düşmanı daha açıkladı: İki dilim ekmek iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükseltiyor.
Özellikle tam buğday ve ekşi mayalı olarak hazırlanan ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür ve şeker hastalarının bile yiyebileceği bir seviyededir.
Tam buğday, yulaf ve kepek gibi yüksek lifli ekmekler diyabet hastaları için en ideal ekmek türüdür. Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmekler, kan şekerindeki yükselmeleri engelleyerek az miktarda şekerin kana karışmasını sağlar.
Örneğin 1 adet simit yaklaşık 3-4 gram, 1 dilim ekmek 2-3 gram şeker içerir. Kahverengi şeker beyaz şekerden daha sağlıklı değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Modern buğdayla üretilmiş bir ekmek yediğinizde 1 saat gibi kısa bir süre içinde kan şekeriniz yükseliyor. Pankreas beyinden aldığı direktifle kan şekerini düşürmek için insülin salgılamasını artırıyor. Düşen kan şekeri 2 saat sonra tekrar karbonhidrat alımını tetiklediği için vücut kısır bir döngüye giriyor.
Bir dilim tost ekmeği ya da buğday ekmeği bir çorba kaşığı toz şekerdir.
Hangisi daha zararlı? Ekmek mi, şeker mi? Soru güzel ama yanıt pek iç açıcı değil. Toz şekerin de, beyaz ekmeğin de kan şekerini yükseltme ve insülin patlamalarına yol açma potansiyelleri, yani bilimsel adıyla glisemik indeksleri aşağı yukarı aynı.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Beyaz ekmek
Tam buğday ekmeğiyle lifler sayesinde kan şekeri yavaşça yükselirken, beyaz ekmekle kann şekeri hızlı yükseliyor. Bu nedenle özellikle diyabeti olanlar beyaz ekmekten uzak durmalı.
Genellkle 1 gram karbonhidrat kan şekerini 5 mg/dl artırır veya yükseltir.
Canan Karatay şeker hastaları hangi ekmeği yemeli? Şeker hastasına 8-10 dilim tam tahıllı ekmek vermek, Yani 8-10 çorba kaşığı toz şeker, demektir bu. Kalp krizinin nedeni fazla şekerdir.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
İşte tam bu aşamada belirtmeliyiz ki, diyabet hastaları da elbette tatlı yiyebilir. Bu, sahip olduğunuz diyabet tipine göre ve hastalığınızın ilerleme seviyesine göre farklılık gösterse de içine rafine şeker eklenmemiş, doğal şekerle hazırlanmış tarifleri tercih edebilirsiniz.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
Yediğimiz pek çok besin şeker içerir
Örneğin 5 adet tatlı bisküvi 3 yemek kaşığı, 100 gram patates cipsi 4 gram, bir adet çikolatalı gofret 3 gram, bir adet simit 4,5 yemek kaşığı şeker içerir.
"Kepekli ekmek ve işlenmemiş hububattan yapılan besinlerin şeker hastalığı riskini indirebildiği saptandı." Finlandiya´daki Helsinki Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Jukka Montanen, özellikle siyah ekmeğin tip 2 şeker hastalığı riskini önemli oranda indirebildiğini belirtti.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günde 50 gramdan fazla basit şeker tüketilmemesini tavsiye etti. Yaklaşık 12 çay kaşığı şekere tekabül eden bu miktarı günlük hayatta karşımıza çıkan diğer ürünlerle kıyasladık.
soru çok basit aslında 60÷4=15 demekki 15 günde 60 ekmek tüketirler..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri