Yabani zeytin nedir? Bilimsel adı yabani zeytin olan Olea europaea var europaea*, genellikle bir çalı gibi büyüyen ve Doğu Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen bir ağaç gibi olmayan bir bitkidir.
Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster)denir. Köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıklarıyağa da "çoral" denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir.
Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı Haydarlar Mahallesi'nde binlerce dönüm alanda bulunan volkanik kayaların arasında, köylülerin 'deli' olarak adlandırdığı yabani zeytin ağaçları yetişiyor.
Yabani zeytin, kızarıklık, yüzdeki lekeler ve benzeri yara ve yangılı şişlere iyi gelir; onları çözer ve rutubetini temizler. Yakılan dallarından sızan su (sıvı) uyuza ve oluşturduğu yaralara iyi gelir. Zeytinyağının tortusu, özellikle yaprağı ile birlikte kullanılırsa, yangılı şişlere ilaç olur.
Yaban zeytinyağı, Datça'nın dağlarında doğal ortamında yetişen zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Saf ve natürel yapısı bozulmayan yaban zeytinyağı çeşidinin yapısı ve içeriği gereği, cildinize rahatlıkla sürebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Delice zeytinyağı, zeytinyağı türleri arasında en çok bilinen ve en doğal zeytinyağı türlerinden biridir. Delice zeytinyağı halk arasında genellikler çoral olarak da bilinmektedir. Bu zeytinyağı türü, yabani zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilmektedir.
1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur. Yabani zeytin.
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor.
Akdeniz'in "yabani" zeytini olarak kabul edilen "sylvestris", belirgin şekilde daha küçük meyve veren daha küçük bir ağaçla karakterize edilen çeşittir.
Yabani zeytin ağacı, yani Olea europea oleaster'in doğduğu yer ise Anadolu.
Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır.
Delice zeytini, doğada kendi kendine çıkan ve herhangi bir ıslaha uğramamış zeytin ağaçlarının bir meyvesidir. Normal zeytinlere göre daha küçük olup, daha yoğun bir tadı vardır. Düzenli dikilmiş zeytin bahçelerinde dölleyici olarak bulunabilir.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Zeytin Hasat Zamanı
Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Meyveleri, yaprakları küçük dikenli çalı formunda küçük ağaçlardır. Çalılar arasında bulunurlar. 20 kg delice zeytinden 1 kg yağ çıkar.
Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken, zeytin ve incir ağaçları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken, zeytin ve incir ağaçları ise oksijen vermeye başlar.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
. - at Zeytinin Başkenti Narlıca.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır.
Ne Kırıkkale'nin bir ilçesi, ne de davranışları deliye benzeyen biri, 'delice' tarımda kendisinden en doğal zeytinyağı üretilen ağaç türü. İspanya Hükûmeti o yıllarda Türkiye'den odun kömürü satın almak istiyor ancak, ısrarla aynı koşulu öne sürüyor: “Delice ağacından üretilmiş olsun”.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Yaban Mersinli Zeytin
İçerisinde yüksek oranda barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde doğanın insanlara sunduğu şifa kaynağı besinlerden biridir. Yaban mersinli zeytin, iri taneli, etli, yaban mersini içerisinde tatlandırıldığından mor renkte mayhoş tatlı bir zeytin çeşididir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Antioksidan değer oldukça fazla olan delice zeytinyağının yemeklerinizden ziyada sabah aç karna 1 çay kaşığı tüketerek kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri