İşte çok amaçlı un ve ekmek unu arasında bilmeniz gereken farklılıklar… Çoğu tarif için uygun olan bu un mükemmel bir protein ve glüten dengesidir. Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir.
Yumuşak Un: Kek, kurabiye ve tart türü pastacılık ürünlerinin yapımında kullanılır. Protein oranı %6- %11 arası değişiklik gösterir. Yumuşak ve ipeğimsi bir his verir. Sert una göre kendi ağırlığının %25–50'si kadar daha az su emer.
Çavdar unu, besin değeri yüksek ekmeklerin yapımında kullanılır. Sporcuların ve şeker hastalarının tercih ettiği bir un türüdür. Diyet ekmekleri arasında sıkça kullanılan çavdar unu, mideyi koruyan ve sindirimi hızlandıran bir etkiye sahiptir.Çavdar ununu kullanarak sağlıklı ekmekler ve hamur işleri yapılmaktadır.
Söke Sarı Sert Buğday Unu, durum buğdayının (makarnalık buğday) öğütülmesiyle elde edilir. Ekmek çeşitleri ve tatlı yapımı için idealdir. Ürüne kendi rengini veren Söke Sarı Sert Buğday Unu ile istenilen kalitede ve birbirinden lezzetli alaşehir ekmeği ve halka tatlısı gibi ürünler yapabilirsiniz.
Ekmek yapımına uygun buğdayların öğütülmesi ile elde edilen un çeşitleri, ekmeklik un olarak bilinir. Ekmeklik unların kalitesi, ekmeğin lezzetini doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu un çeşitleri farklı türlerde olabilir. Değişen türlerle birlikte ekmeğin tadının yanı sıra rengi ve kokusu da değişir.
İlgili 43 soru bulundu
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
Çok amaçlı un
Çoğu tarif için uygun olan bu un mükemmel bir protein ve glüten dengesidir. Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir.
Hamur işlerinin daha yumuşak ve süngerimsi olmasını sağladığı için puf böreği, tart ve bisküvi yapımında kullanılır. İyi kabarmış lezzetli bir kek yapmak istiyorsanız kek unu kullanmalısınız.
Ekmeklik Un (Tip 650): Yaz ya da kış buğdayından, beyazlatılmış ya da beyazlatılmamış olabilir, %11-%13 oranında protein içerir. Genel Amaçlı Una nazaran daha tanecikli bir yapı içerir. Elastik, çiğnemeye uygun bir ekmek dokusu sağlar. Tandırlık Un (Tip 850): Uğralık un veya esmer un diye de bilinir.
Bugün de ülkemizde en çok buğday unundan ekmek yapılmaktadır. Modern değirmenlerde öğütülen buğdayın kabuklarının ve kepeğinin yüzde 72 ve altında bir oranla ayrılmasıyla beyaz un elde edilmektedir. Kepek oranı yüzde 72 ve üstünde olursa esmer un niteliği oluşmaktadır.
Evet, yanlış duymadınız un kullanmadan harika bir kek hazırlamak mümkün. Un yerine nişasta kullanarak sevdikleriniz için enfes bir kek yapabilirsiniz. Mis gibi kokusu mutfağınızı sardığında sabırsızlanacağınız unsuz keki yedikten sonra en kısa zamanda tekrar yapmak isteyeceksiniz.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Yumurta ve şeker çırpılır, sonra yoğurt ve sıvı yağ eklenip tekrar çırpılır. Mısır unu ve normal un da yavaş yavaş eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu eklenip, yağlanmış fırın tepsisine dökülüp üzerine susam ve çörek otu eklenir. Fırında pişirilip dilimlenip servis yapılır.
Yumuşak Ve Kabarık Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta ve şeker macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçine sıvı yağ ve süt konularak karıştırmaya devam edilir un kabartma tozu, vanilya eklenerek güzelce karıştırılır ve kek kalıbına dökülüp fırına atılır. Afiyet olsun.
Pirinç Unlu Kek , glutensiz ,yumuşacık ,sünger gibi , nefis bir kek. Normal kek tarifinden tek farkı normal un yerine , pirinç unu kullanılması. Yapımı oldukça kolay . Fırından çıkar çıkmaz üzerine dökülen soğuk süt sayesinde hafif ıslak bir kek oluyor.
Tam buğday unu kullanıldığı için kek normalden biraz yoğun olacaktır. Bu sebeple un miktarı diğer keklere göre biraz daha az tutularak bu yoğunluk ortadan kaldırılabilir. Kek sulu olduğu için pişme süresi biraz daha uzun olabilir. Mor buğday unu ile kek yapılırken durum aynı olabilir.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri