Düzensiz renkler ve renk geçişleri, parlaklık veya 'hayalet' bir görüntü yanma belirtileridir. LCD panellerde de benzer sorunlarla karşılaşılabilir, ancak bunlar LCD'nin arka ışığının ve renkli matris tasarımının doğası gereği çok daha nadirdir.
Görüntü tutma ("gölge kopya oluşturma" veya "yanma" olarak bilinir), hareketsiz bir görüntünün ekranınızda çok uzun süre tutulması halinde ekranın bu görüntüyü tamamen silememesi sonucunda oluşur. "Gölge" veya görüntünün silik bir hali ekranda kalır.
LCD ve LED'lerde Yanma Olur mu? Yanma sorunu LCD ve LED ekranlarda da yaşanır ancak kalıcı bir hasara dönüşmesi, plazma ekranlara göre daha uzun zaman alacaktır. LCD ve LED ekranlarda görüntünün "takılması" gibi ayrı bir sorun daha yaşanır. Bu, genellikle geçicidir ve kalıcı hale gelmez.
Amoled yanığının tek çözümü panel değişimidir ama Samsung dahil olmak üzere çoğu telefon şirketi sadece kalıcı amoled yanıklarında panel değiştirir. Çoğu kişi amoled yanığı şikayetiyle servise gidiyor ve genelde aldıkları cevap:Panelde hiçbir sorun yok oluyor bunun sebebi bu durumun gayet doğal olmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Ekran yanması nasıl meydana gelir
Fosfor tabanlı elektronik bir ekran üzerinde resim yazı ya da herhangi bir şekil uzun süre değişmeden kalırsa renk fosforları olması gerekenden fazla ısınırlar. Bu ısınma ekran üzerinde o uzun süreli yanmayı sağlayan resmin ya da şeklin lekesini bırakır.
Bildirim çubuğu aynı navigasyon çubuğunda olduğu gibi ekranın üst kısmında statik olarak kaldığından AMOLED yanığına sebep oluyor. Bu nedenle de bildirim çubuğundaki simgeleri gizlemek AMOLED yanığı oluşması ihtimalini azaltır.
Amoled ekranlar gerçek görüntüleri sunmadığı gibi LCD ekranlar gerçek hayata ve göz görünümüne daha yakın renkler ve görüntüler sunar. Kontrast amoled ekranlarda LCD ekranlara göre daha sönüktür. Görüntülerin daha gerçekçi bir şekilde görülmesi istendiği takdirde LCD kullanılabilir.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
AMOLED ekranlarda arka ışık özelliği bulunmadığı ve her piksel ayrı ayrı aydınlatıldığı için renkler çok daha canlı ve parlaktır. Görüntüde netlik ve derinlik yüksektir. Ancak AMOLED ekranlarda kontrast, LCD ekranlara göre düşüktür. Bu nedenle AMOLED ekranın gerçeklik seviyesi de LCD ekrana göre geri kalabilir.
Ayarlar > Ekran ve hareketler kısmına gidin. Parlaklık Seviyesi üzerine dokunun. Parlaklık Seviyesi kaydırma çubuğunu kullanarak ayarları belirleyin. Otomatik Parlaklık seçeneğini işaretleyin veya işareti kaldırın.
Burn-in neden gerçekleşir? AMOLED ekranlardaki ışık yayan pikseller (veya diyotlar), zaman içinde tutarlılıklarını kaybederler. Bu kısmen piksellerin aynı oranda zayıflamamasından kaynaklanmaktadır.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
Hayalet ekran oluşmaya başladıktan sonra kesin çözümü onarım haricinde yoktur. Geçici bir çözüm olarak eğer cihazınız renk ayarı yapmaya izin veriyorsa cihazınızı soğuk renklere alarak bu görünen simgelerin daha az görünmesini, hatta görünmemesini sağlayabilirsiniz.
1. YÖNTEM KOD GİREREK DOKUNMATİK TESTİ: *#0*# Bu yöntem oldukça pratik ve uzun yıllardır kullanılan bir yöntem. *#0*# test kodunu kullanarak telefon ekranınızı kontrol edebilirsiniz.
Başka bir karakteristik özellikleri ise uzun süre kullanıldıklarında veya bazı aşırı şartlar altında kullanıldıklarında (ör. yüksek parlaklıkta çalışan ekranda yüksek kontrast içeren bir görüntünün uzun süre sabit kalması halinde) "Görüntü yapışması" veya "Görüntü yanması" (burn-in) oluşabilir.
Piksellere ışık vermek için ledleri kullanır. Led monitörler genel olarak daha uygun fiyatlıdır. Yani sonuç olarak oyun ve parlak görüntülü, tepki süresi 1ms gibi özellikler arıyorsanız Ips ekranlar bakmalısınız. Daha sabit ve ekonomik ekranlar işinizi görüyor ise Led ekran yada Lcd ekran bakabilirsiniz.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
Ekran Teknolojisi: #
Yan sanayi ekran üreticileri henüz bu teknolojiye eşdeğer bir ekran yapmayı başaramadılar. Bu nedenle, yetkili ve teknik servislerde değişim yaptıracağınız bütün ekranlar orjinal OLED/AMOLED ekrandır ve dolayısıyla pahalıdır.
AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor. Bu yüzden AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Ayrıca bu ekranlar çok hassas bir yapıya sahip olduğunda ellimizden düşüp kolayca kırılabilir.
AMOLED ekranın doğası (özelliği) nedeniyle, dokunmatik ekranın bir kısmında veya tamamında sabit grafikler, görüntü izi (ekran yanması) veya gölgelenme olgusuna neden olabilir. Bir süre sonra semptom yavaş yavaş kaybolacak ve orijinal durumuna geri dönecektir.
AMOLED (açılımı "active-matrix organic light-emitting diode" yani "Aktif matrisli organik ışık yayan diyot") akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri