Eksedan(Aşkın bedel reasürans anlaşmaları / Surplus): Önceden belirlenmiş bir limiti geçen sorumlulukların sedan tarafından reasüröre devri ve reasürörün de bunları kabul zorunluluğu olan bölüşmeli otomatik reasürans anlaşmasıdır (tretesidir).
Eksedan yöntemi, reasürör ve sedan arasında kullanılan sigortalama yöntemlerinden bir tanesidir. Sigorta şirketi (sedan) rizikolarının ağırlığına bağlı olarak farklı tiplerde saklama payları belirler. Sedan, bu yöntemde hesaplamalarını tamamen kendi mali gücü ve teknik anlayışına bağlı olarak yapar.
Eksedan sigorta şirketlerinin büyük riskleri üstlenebilmesine olanak tanır. Anlaşma kapsamında, sigorta şirketi belirli bir zarar miktarını kendi hesabına karşılar, ancak bu miktarın üzerindeki zararları reasürans şirketi karşılar.
Sigortaının kendi üzerinde bıraktığı miktardan fazlasını yinelenmiş sigorta suretiyle diğer bir sigortaıya devretmek için yaptığı anlaşma.
Reasürans anlaşmaları tiplerine göre; bölüşmeli, kotpar, eksedan, bölüşmeli olmayan, hasar fazlası ve toplam hasar fazlası olmak üzere 6 farklı yapıya sahiptir.
İlgili 26 soru bulundu
Retrosesyon anlaşmasında riski kabul eden şirkete retrosesyoner, devreden şirkete retrosedan denir. Retrosesyon işindeki önemli bir risk, devredilen risklerin sigorta piyasasında dönüp dolaşıp yine devreden şirkete gelmesidir.
Sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesidir. Sigorta şirketleri, teminat verdikleri rizikolarda büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans (mükerrer sigorta) yaptırır.
Kotpar anlaşmasından farkı; Kotpar anlaşmasında her bir rizikonun belirli bir yüzdesi reasüröre devredilir. Eksedan anlaşmasında ise, belirlenmiş bir limiti (dilim, plen, line) geçen sorumluluklar, reasüröre devredilir.
şirketler de dâhil edildiğinde 2021 yılında Birliğe üye Hayat Dışı şirket sayısı 43, Hayat/Emeklilik şirket sayısı 22 ve Reasürans şirket sayısı 4'tür.
İhtiyarî (fakültatif) reasürans; isteğe bağlı olarak yapılan bir reasürans şeklidir. Sigorta şirketleri genellikle trete reasüransı dışında kalan riskler için ihtiyari reasüransa başvurmaktadır.
Trete Reasürans: Bu tür, sigorta şirketi ile reasürans şirketi arasında belirli bir dönem için yapılan ve birden fazla poliçeyi veya risk kategorisini kapsayan genel bir anlaşmayı ifade eder.
PLEN: Genel olarak, sigorta veya reasüre edilmiş riskin, sigorta şirketi ya da reasürör tarafından kabul edilmiş bir bölümünü ifade eder. Büyük ölçekli risklerin sigortasında görülen, riskin sigorta şirketleri arasında dilimler halinde paylaşılması uygulamasıdır.
Reasürans yoluyla devir alınan sorumluluğun kısmen veya tamamen başka bir şirkete devredilmesi işleme retrosesyon denilmektedir.
Sigortacılıkta reasürans işlemleri kapsamında kullanılan terete terimi, teknik olarak reasürör ve sedan şirket (sigorta şirketi) arasındaki risk devir prosedürlerini belirleyen reasürans anlaşmalarına verilen genel isimdir.
Sigorta şirketi, sigorta poliçesi satarak risk toplar. Bu risklerin bir kısmını reasürörlere devreder. Riskler toplu bir şekilde ya da işlem özelinde devredilebilir. Reasürörlere devredilmeyen kısma saklama payı adı verilir ve bu kısım sigorta şirketinin üzerinde kalır.
Reasürör şirket sadece reasüransa konu olan poliçenin hasarlanması sonrasında devreye girer. Reasüransa tabi olan poliçelerin uğrayabileceği hasarlarda önceden üzerinde anlaşılmış bir tutarın veya oranın aşılması durumunda reasürör sorumluluğu başlar.
Yeni başlayan bir sigortacının ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 17.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir sigortacının maaşı ise 15.000 TL ile 31.480 TL arasında olabilir. Bununla birlikte, bu rakamlar kesin değildir ve farklı sigorta şirketleri ve pozisyonlar için değişkenlik gösterebilir.
Araştırmanın sonuçlarına göre Allianz Sigorta, liderliğini korudu, sigorta sektörünün “en beğenilen şirketi” seçildi.
Allianz, ortağı Koç Holding'e ait Koç Allianz hisselerini devralarak Koç Allianz Sigorta'nın yüzde 84,2'sinin ve Koç Allianz Hayat ve Emeklilik'in yüzde 87'sinin sahibi haline geldi. 7 Ekim 2008 tarihi itibarıyla şirketlerimizin ünvanları, Allianz Sigorta A.Ş. ve Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. olarak değiştirildi.
Banka sigortacılığı ismiyle de anılan bankasürans, bir sigorta şirketi ile bankanın ortak bir platformda buluşması ve banka müşterileri olan tüketicilere sigorta ürünlerinin pazarlanmasıdır.
Open- cover poliçe olarak da bilinen Nakliyat Abonman Poliçesi, sigortacı ile sigortalının önceden anlaştığı teminat limiti, şart, fiyat ve süre çerçevesinde, yapılacak tüm seferleri yükleme ihbarının zamanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın otomatik olarak teminata alır.
Sigorta ettiren, belirli bir menfaati, farklı sigortacılarda aynı rizikoya karşı sigortalar ve sigorta bedelleri toplamı sigorta değerini aşacak olursa çifte sigorta söz konusu olacaktır. Çifte sigorta, müşterek sigorta (TTK mad. 1285) ve kısmi sigorta (TTK mad. 1287) ile de meydana gelebilir.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
Bir başka filo kasko sigortalama yöntemi ise stop-loss kasko denilen yöntemdir. Burada filodaki bütün araçlar için toplam bir teminat tutarı üzerinden filo kasko sigorta yapılır. Ödenen hasarların toplam teminat tutarını aştığı noktada hasar ödemeleri kesilir.
Birden fazla reasürörün bir reasürans sözleşmesine katılmasına koasürans adı verilir. Bu durumda reasürans şirketleri, sigorta şirketinin bir poliçe ile devraldığı riskin karşılanmasını sağlamak için birlikte hareket eder. Şirketler arasındaki risk üstlenme sürecini yöneten tarafa ise jeran şirket adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri