Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Yoğurdumuza az su koyup maksat sulandırmak ocağa alıyoruz. Orta ateşte kaynayana kadar bekliyoruz. Ara ara karıştırın, kaynadıktan sonra altını hafif kısın ve kaynamaya devam etsin. Peynir kıvamında kesilmeye başladığında içine bir miktar tuz, atıp dört beş taşım daha kaynatın.
Kaynayan ayran katılaşır. Bu katılaşmaya Arapkir'de “kesilme” denir. Katılaşan yani kesilen ayran bir süzek içerisine alınarak suyunun süzülmesi için bekletilir. Suyu iyice süzüldükten sonra süzekten indirilir.
-Kahvaltılarda, börek ve poğaçalar da dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Püf noktası: Verdiğimiz tarif 6 kilo yoğurda göre ayarlanmıştır. 6 kilo yoğurttan 2 kilo çökelek elde edebilirsiniz.
Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Soğuyana kadar çökeleğe dokunmuyoruz. Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırıyoruz. Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Yoğurdu karıştırıp, tuzu ekleyip, ocağa aldım ve orta ateşte, 5 dk. hiç karıştırmadan kendi haline bıraktım. İçinde yeşil suyun ve beyaz lorun birbirinden ayrıldığı görülür.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Peynir ya da çökelek yaparak, tutmayan yoğurdunuzu kurtarabilirsiniz.
Çökelek ve ekşimik de tutmayan yoğurt, kesilmiş süt veya ekşimiş yoğurttan olur. Evinizde bu tür bir ürün varsa tencereye alın. Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın.
Hafif ve rahatlatıcı bir içecek olan ayran, alkol alımından sonra tüketildiğinde mide rahatlatıcı etkisi ile hem sıvı ihtiyacınızı karşılayacak hem de alkolün olumsuz etkisini hafifletecektir.
Yoğurdunuzu sulandırıp ayran haline getirin ve ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra altını kapatın ve yarım saat veya bir saat kadar bekleyin ve süzün. Suyu iyice süzülene kadar süzekte tutun. ben erken aldığım için biraz sulu oldu.
Soğumasını bekleme sebebi lorun yağı, suyuyla beraber süzülüp gitmemesi için. Soğuduktan sonra tel süzgecin üzerine temiz bir bez koyarak tencereyi boşaltıp süzülmesi için bırakın. Damak tadına göre içine tuz eklenebilir.
Bu şekilde elde edeceğimiz peynir, çökelek (lor peyniri) kıvamında bir peynir olacak. Ekşimiş yoğurttan kalıp peynir elde edebilmek biraz zor. Eğer mayanız varsa kalıp bir peynire de dönüştürmeye çalışabilirsiniz. Üzerine sert bir ağırlık koyarak şekillendirme şansınız da var.
Yoğurdun suyu çıkana kadar tahta kaşık ile karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra iyice kaynayıp yoğurt tane tane lor halini alıp tencerenin üstüne çıktığında biraz daha kaynayıp tel süzgeçten süzüyoruz. Tuzsuz süt kokulu lorumuz hazır, deneyeceklere afiyet olsun.
Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Bu şekilde mayayı devam ettirip ekşi mayaya dönüştürebiliriz, eşit miktarda un ve su koyup klasik ekşi maya gibi de besleyebilirsiniz.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır. Geçmiş dönemlerde genellikle ev tipi tereyağı üretimi yaygınken, günümüzde sanayi üretimi geleneksel üretimin yerini almış ve teknolojinin gelişmesi ve farklı katkılar eklenmesi ile tereyağı üretimi de çeşitlenmiştir.
Şişelere doldurduğumuz ayranı buzdolabında iki gün bekletmek gerekiyor. Yoğurdu süzerken havadan bulaşan mayalar ve yoğurdun süzüntü suyuna geçen bakterilerin gerçekleştirdiği fermantasyon ayranın hafifçe ekşimesini sağlıyor.
Evde ekşiyen yoğurttan yoğurt mayası yapamak için, ekşi yoğurttan bir iki kaşık alıyor ve plastik süzgeç içine koyuyorum. Süzgeci kasenin üzerine koyuyor ve yoğurdu karıştırıyorum. En fazla 2 saat içinde yoğurt suyunu salıyor ve taş gibi oluyor. O taş gibi yoğurdu kullanarak sütü mayalıyor ve yoğurdumu yapıyorum.
Ekşi yoğurttan ayran olur mu? Ekşi yoğurttan yapılan ayran günümüzde daha zor bulduğumuz ve daha makbul sayılan bir lezzet. Ekşiyen yoğurdunuzu ayran yaparak keyifle tüketebilirsiniz. Biraz tuz, yoğurdun ekşi lezzetini gayet iyi bir kıvama getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri