Ekşi mayanızın hazır olup olmadığını anlamak da oldukça basit. Eğer mayanız suya konduğunda dibe çöküyorsa biraz daha beklemelisiniz çünkü mayanız henüz hazır değil. Su üzerinde yüzdüğünde mayanızı kullanabilirsiniz.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Ekşiliğin aşırı olmaması, ekmekte tatlı bir maya lezzeti olması için ekmeğimizi yoğurmadan 1 gece önce çok az ekşi maya kullanarak cıvık kıvamlı, tatlı bir taze hamur (ürgürme) hazırlıyoruz. Böylece ekmeğimiz ekşi mayanın yardımıyla kabarıyor, şişiyor ama tadı da taze hamur tadında, tatlımsı oluyor.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Hamur yukarıdaki verdiğimiz süreler geçtikten sonra ekşimeye başlar. Ekşimeye başlayınca da kokusu değişir. Bu hamuru kullansanız da bu ekşi koku geçmez. Hamur durduğu yerde fazlaca mayalandığı için bu ekşiyen hamuru başka hamurunuz için maya olarak kullanabilirsiniz.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Su oranı yüksek beslenmiş, gluten oranı düşük bir unla (siyez, çavdar vb. atalık buğday unları) besledeğiniz maya suda yüzmeyecek ama üzerinde köpürmeler ve baloncuklar oluşacaktır. Özetle; ekşi mayayı suya bıraktığınızda yüzmesi demek ekşi mayanızın hazır olduğu anlamına gelir, doğrudur.
Ekşi maya, asidik koşullara ticari mayalardan daha dayanıklıdır. Bu, laktik asit üreten bakteriler ile birlikte hamurun kabarmasına yardımcı olmak için birlikte çalışmasına izin veren etkendir. Laktik asit bakterileri, yoğurt, kefir, turşu, lahana turşusu da dahil olmak üzere diğer birkaç fermente üründe de bulunur.
Bunu anlamak için mayanızın 2 katı kabardığını görmeniz gerekir. Mayayı beslediğiniz gün kavanozun maya hizasına bir çizgi çekin veya bir ip bağlayın. Ertesi gün maya besleme saati geldiğinde 2 katı kabarmış ise mayamız artık hazırdır. Bu 2 katı kabarma 8. Günde bile olsa 10.
Hijyen kısmı ekşi maya için hayati önem taşır bunu unutmayın. Kavanozun içerisine 1.5 kaşık un ve 1 kaşık su ile cıvık bir hamur karıp, kavanoz kapağını azıcık aralık kalacak şekilde kapatıyoruz. Ekşi mayamızı kuytu loş oda ısısında sakin ve temiz bir yere kaldırıp ertesi güne kadar unutuyoruz.
En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Tam bir doğal mucize: Ekşi maya
Diğer mayalardan farklı olarak ekşi mayalar, ev ortamında oluşabilen ve canlılığını koruyabilen bir maya. İçerisindeki malzemeler oksijensiz solunum yapabiliyor ve fermante oluyor. Bu nedenle canlı olarak adlandırılıyorlar. Büyüyebilen, çoğalabilen, yaşayan bir canlı kısacası ekşi maya.
Bu nedenle, çölyak hastalığınız veya çölyak dışı glüten duyarlılığınız varsa, tümü glüten içeren buğday, arpa veya çavdardan yapılan ekşi mayalı ekmeklerden kaçınmak en iyisidir.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ek i hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Bir de unun organik olması çok önemli çünkü normal unlarda kullanılan pestisidler mayanın oluşumunu engelleyebiliyor, aynı şekilde beyaz unların beyazlatılması için yapılan işlemler ve kullanılan kimyasallar da ekşi mayanın başlatılması için uygun olmamasını sağlıyor.
Böyle bir durumda fırınınızı 50 derecede 10-15 dakika kadar ısıtın. Isıttıktan sonra kapağı kapalı bir şekilde bir süre dinlendirin ve orta rafına mümkünse cam ya da ısıya dayanıklı bir kabın içinde üzeri örtülü bir şekilde fırına atın. Fırına attıktan sonra kapağını hiç açmadan bu şekilde mayalandırın.
Pişen ekmeğin bir gece dinlendirilip ertesi gün dilimlenmesi hamur olmasını engeller. Ekmeğin ekşi ya da tatlı olması tamamen mayalı halde bekletilme süresine göre değişir. Mayalanma işlemi yapılan ve hacmi 3 kata çıkan mayalı hamur, ne kadar çok bekletilirse o kadar ekşi lezzete sahip olur.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri