Ekşi mayayı, evin sıcak bir köşesinde bekletin. Cam bir kavanozun içinde saklayın. Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir.
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Maya Besleme Şekli:
Oda sıcaklığında karanlık bir yere koyun. En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
Kaliteli ve organik unla besleme yapmalısınız. Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Böyle bir durumda fırınınızı 50 derecede 10-15 dakika kadar ısıtın. Isıttıktan sonra kapağı kapalı bir şekilde bir süre dinlendirin ve orta rafına mümkünse cam ya da ısıya dayanıklı bir kabın içinde üzeri örtülü bir şekilde fırına atın. Fırına attıktan sonra kapağını hiç açmadan bu şekilde mayalandırın.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Hamuru katlama işlemine 2 saat dinlendirip, tuzunu verdikten sonra yarım saat daha dinlendirip geçiyoruz. Bundan sonra 5 saatimiz var. ilk 2 saatte her yarım saate bir, geri kalan 3 saate saat başı katlama işlemi yapacağız ve toplamda 7 katlama ile bitirip ikinci mayalanma sürecine geçeceğiz.
Sebep 2- Hamurun mayalanma süreci uzun tutulduğunda, hamurda bakterilerce oluşturulan laktik asit miktarı artar. Bu da hamurdaki glüten-gliadin yapısını iyice yıkar. Böylece yüzey gerilimi sağlansa bile elastikiyeti zayıf olan hamur yayılır. Sebep 3- Hamur gereğinden fazla cıvık olabilir.
Gaz kabarcıkları sayesinde yoğurulan hamur bekledikçe neredeyse iki katı hacme sahip olur. Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar.
Ekşi mayayı kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklamak mayanızın fermantasyonunu yavaşlatacaktır. Bu sebeple aşırı sık ekşi mayanızı kullanmıyorsanız buzdolabında saklamak en mantıklısıdır. Buzdolabında saklanan ekşi maya 3-4 günde bir beslenebilir.
Besleme için gereken adımlar:
Mayayı dolaptan çıkarın. Kavanozun kapağını açın. Bir iki saat oda sıcaklığında beklettikten sonra su ve unu ilave edip tahta kaşığın sapı ile karıştırın. Kapağı, maya hava alacak şekilde kavanozun üzerine bırakın, tam kapamayın.
Ekşi maya yaparken sulandı vb. Ekşi maya üzerinde su biriktiyse bozuldu zannedip, çöpe atan çok fazla insan var. Bu durumda mayanızı atmayın. Sizden sadece kendisinin yeniden beslenmesini / tazelenmesini istiyor.
Gelelim kuruttuğumuz mayanın açılmasına. Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor.
Bazı ekmekçiler büyük makinalarda yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor. Kuru mayayı ise ılık su içine ekledikten sonra genellikle az bir miktar şeker ilave ettikten sonra karıştırarak eritiyor ve aktive olması için 10 dakika kadar bekliyorsunuz.
Bazı artan ekşi maya, eğer güçlü ve sık beslenen bir koloniden geliyorsa, ekmek veya pizza yapımında dahi kullanılabilir; ancak genelde, inaktif olarak tabir edilebilen bir canlılığa sahip olduğundan sınırlı fermantasyon kapasitesi sergiler.
Maya ne kadar sık beslenirse o kadar güçlü olur ve ekşi olmaz. Mayanızı her gün besliyorsanız dolaba koymanıza gerek yoktur ama maya 2 katı olduğu zaman tekrar beslemeniz gerekir. Mayanızın üzerinde su tabakası olduysa acıktığını size sinyal vermektedir, üst üste iki defa besleyin düzelecektir.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir. Yapılacak ufak bir matematiksel hesap ile bir ekmeğin için 160-180 gram un bulunduğu söylenebilir.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Ekşi Maya Ekmek Neden Sert Olur? Hamurdaki gaz kabarcıkları hamurun büyümesini sağlar. İyice dinlenmiş ve çoğalmış ekşi mayalı hamur, bir anda yüksek ısıya maruz kaldığında dışı sertleşir, içiyse gözenekli ve yumuşak bir form kazanır. Ekşi maya ekmeklerin sert olmasının nedeni budur.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri