Ekşi mayayı uzun süre kullanmayacaksanız dondurucuda saklayabilirsiniz. Mayayı besledikten ve aktifleştikten sonra buzdolabı poşetlerine porsiyon porsiyon bölünür. Porsiyonlanmış ekşi maya dondurucuda saklanır, ardından kullanmak istediğinizde dondurucudan çıkartılır ve oda sıcaklığında eritilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Kaliteli ve organik unla besleme yapmalısınız. Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Hamur karanlık ortamda, biraz hava alacak şekilde üzeri örtülerek saklanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak isterseniz mayayı kuru ve güneşten uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında saklamak da seçenekler arasındadır. Buzdolabında saklamak mayanın fermente sürecini yavaşlatır.
Ağzı sıkıca kapalı bir kaba koyup 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Bu şekilde ana ekşi mayanız 3 aya kadar buzdolabında dayanabilir. Yazlığa, tatile, seyahate giderken mayanızı güvenli saklamak için harika bir yöntemdir.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ek i hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
- Ekshi maya uzun süre beslenmezse (10 günden fazla) veya uzun süre sıcakta kalırsa bozulabilir. Eğer bu mayayı beslerseniz kesinlikle kabarmaz, baloncuklar oluşmaz. - Sağlıklı bir maya hafif ekşi kokar ama kötü bir kokusu yoktur, eğer kötü kokuyorsa (bozulmuş patates gibi veya aseton gibi) mayanız bozulmuş olabilir.
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
Bazı artan ekşi maya, eğer güçlü ve sık beslenen bir koloniden geliyorsa, ekmek veya pizza yapımında dahi kullanılabilir; ancak genelde, inaktif olarak tabir edilebilen bir canlılığa sahip olduğundan sınırlı fermantasyon kapasitesi sergiler.
Mükemmel bir mayanız olabilir ve dolaptan çıktığı için yüzmüyorsa bu onun başarısız olduğu anlamına gelmez. Yüzmesi için uğrayı beyaz un ile üretmiş olmalısınız. Tercihen bol glütenli, hatta ilavelerle glüten bombasına dönüşmüş market unu kullanırsanız bırakın yüzmeyi, kanat takıp uçar bile…
Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar. Ekşi mayalı ekmekler en doğal ve en lezzetli ekmek çeşitleri arasındadır.
Ben ekmeği 10.günden sonra yapabildim. Anca vakit bulabildik eşimle ama zaten beklemekte iyi oldu. Maya testi dediğimiz şey, ekşi mayanızdan bir kaşık alarak oda sıcaklığında bir kase suyun içine bırakmaktan ibaret. Köpüklenmiş mayanız suyun üzerinde yüzüyorsa kullanıma hazır demektir.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır. Buzdolabında ise havayla temas etmemesine özen göstermek gerekir. Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına koymanız iyi bir seçenektir.
Ayrıca yıllanmış mayanın ekmeği de daha uzun zaman taze kalır. ekşi mayalı ekmek kolay kolay bayatlamaz ve küflenmez.
Ekşi Maya Plastik kapta saklanır mı? Mayamızı Cam, Porselen veya Plastik kap haricinde birşeyde saklamayın. Bakteri üremsine müsaade etmeyim Hijyen kurallarına uyalım. Tahta kaşık kullanalım.
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri