Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Süzme yoğurt neden ekşir? ''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir.
Evde ekşiyen yoğurttan yoğurt mayası yapamak için, ekşi yoğurttan bir iki kaşık alıyor ve plastik süzgeç içine koyuyorum. Süzgeci kasenin üzerine koyuyor ve yoğurdu karıştırıyorum. En fazla 2 saat içinde yoğurt suyunu salıyor ve taş gibi oluyor. O taş gibi yoğurdu kullanarak sütü mayalıyor ve yoğurdumu yapıyorum.
İlgili 37 soru bulundu
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Süzme yoğurdun içine tuz, nane ve kırmızı toz biber ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra servis tabağına alıp üzerine kırmızı biberle karıştırdığınız zeytin yağını gezdirin. İsteğe göre nane ve zeytinle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Öncelikle yoğurdu mayalayacağınız mayanın ekşi olmadığından ve bozulmadığından emin olun. Kullandığınız sütün de taze olmasına özen gösterin. Bu iki şartı sağladıktan sonra da yoğurdunuzu mayalayın. Mayalandıktan sonra yoğurtlarınızı büyükçe kapların içerisinde bırakmayın.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Yumurtayla şekeri iyice bembeyaz olana kadar çırpın. Sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip bir daha güzelce çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı da koyup bir daha çırpın. Damla çikolata varsa içine onu da koyup biraz karıştırdıktan sonra yağlanmış, unlanmış kek kalıbına keki dökün.
Öncelikle tencereye yoğurt un tuz yumurtayı kırın iyice çırpıcıyla karıştırın ardına pirinç yıkayıp atın ve orta ateşe üzerine istenilen miktarda su ekleyip karıştırmaya başlayın bu arada yoğurdunuzun kıvamına göre su miktarını azaltıp artırabilir yada aynı şekilde yoğurt miktarınızla da oynayabilirsiniz.
''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir. Hatta mayanız çok ekşimiş ise yoğurdunuz ekşi bir şekilde mayalanır.
Eğer yoğurdun tadına baktığınızda ekşiliğin yanı sıra keskin ve alkollü bir tat alıyorsanız, yoğurt bozulmaya başlamış demektir. Yoğurdun bozuk olup olmadığını tadına bakarak anlamak istiyorsanız, kaşığın ucuyla tadına bakmanız gerekir.
Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır? Bozuk yoğurt zehirlemesi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı, özellikle semptomlar ağır ve uzun solukluysa doktora gitme aksatılmamalıdır. Özellikle ishal halinde vücut aşırı derecede sıvı kaybetmektedir. Bu nedenle de sık sık sıvı takviyesi alınmalıdır.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından zengindir. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunur. Bunların dışında süzme yoğurt kilo vermeye de yardımcı olur.
Süzme yoğurtla tarifler listesinde sizin de tahmin edeceğiniz üzere bir çok meze ve salata tarifi var. Bunlar dışında tatlı, yoğurtlu çorbalar ve yemekleri de eklemeyi ihmal etmedik. Süzme yoğurdun o mis gibi tadını çok sevenler için süzme yoğurtlu tarifler listesi hemen başlıyor.
Yumuşak kıvamlı bir süzme yoğurt için 4-6 saat; katı kıvamlı bir süzme için ise 18-20 saat yeterli olacaktır. Bekleme süresi boyunca yoğurt buzdolabında tutulmalıdır. Süzülen yoğurt ayrı bir kaba alınır. Süzülen yoğurdun suyu doğrudan içilebilir ama genellikle tadı pek beğenilmez.
Daha önce hazırladığınız ev yapımı yoğurt ya da çok az suyla sulandırdığınız süzme yoğurdu maya olarak yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.Buzdolabına kaldırdığınız aşamada size kolaylık sağlaması adına yoğurt mayalayacağınız kabın kapaklı olmasını tercih edebilirsiniz.Süzgeç buharlaşan sütün sulanmamasını sağlayacak ...
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir. Genel olarak temel bu malzemelerin tamamlanması ile beraber taş gibi yoğurt yapımına geçmek mümkün.
Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Bu şekilde mayayı devam ettirip ekşi mayaya dönüştürebiliriz, eşit miktarda un ve su koyup klasik ekşi maya gibi de besleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri