Naneli bir ayran hazırlayabilirsiniz. Evde ekmek yapmak için mayaya katabilirsiniz. Harika bir ekşi yoğurt çorbası yaparak değerlendirebilirsiniz. Su ile kaynatarak kesilmesini sağlayıp çökelek peyniri elde edebilirsiniz.
En sevdiğim tarifle giriş yapmak istedim. 😉 Bu pişi mayalı olana göre ben ve benim gibi mide sorunu olan kişiler için bire bir veeee tadına doyum olmaz😋😋😋 Ben kalan ekşi yoğurdum ile yaptım. Hem daha güzel kabarıyor hemde daha lezzetli oluyor 😊😊 Evet yapımına geçelim.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
İlgili 30 soru bulundu
Ev yoğurdu ise çok daha çabuk ekşir. Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir. Hatta mayanız çok ekşimiş ise yoğurdunuz ekşi bir şekilde mayalanır.
Ekşi Yoğurt Çorbası Yapılışı:
Öncelikle bir tencereye su ve şehriye konulur ve kaynatılır. Ardından bir kasede yoğurt, limon ve un iyice karıştırılır. Şehriyeler pişince yapılan karışım azar azar atılır. Aynı anda hızlıca karıştırmaya dikkat ediniz.
3. Yoğurt soslu böreğin tadı efsane
Böreğinizin lezzetinin ikiye katlandığını ve bu sosla birlikte çok güzel kızardığını göreceksiniz. Ekşi yoğurt bu sos için çok uygun.
Bir kaba bezi yerleştirerek ağız kısmını açalım. Tüm yoğurdu bu beze alalım. Boşluk kalmayacak şekilde sıktırarak, kalan kısmı bağlayalım. Bezin dişini yıkayarak süzgece ya da kevgire alalım.
Mayayı kullanmak istersek bir miktarını alıp tekrar mayayı besliyoruz. Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Bu şekilde mayayı devam ettirip ekşi mayaya dönüştürebiliriz, eşit miktarda un ve su koyup klasik ekşi maya gibi de besleyebilirsiniz.
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Bozuk yoğurt yenilirse gıda zehirlenmesine yol açar. Yaygın olarak karın ağrısı, kramp, kusma, gevşek dışkı, ateş görülür. Zehirlenme belirtileri genellikle ilk 1 saat ila 24 saat arasında kendini göstermeye başlar. Bu süre kimi insanlarda daha erken kimilerinde daha geçtir.
Tek başına yeterli olmasada ekşimeye başlaması ilk işaretlerden birisidir. Eğer ekşimtrak tadının yanında keskin, genzi yakan bir durum da söz konusu ise bozulmuş olabilir. Rengi Değişmiş mi Kontrol Et! Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir.
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Yoğurtlu poğaça için; çukur bir kaba 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta akı, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile karıştırın.
Fırın tepsisine pişirme kâğıdı yada silpat yayın. Üzerine 1 adet yufkayı kenarları tepsiden taşacak şekilde serin. Kalan yufkaları elinizde 3–4 parçaya ayırın, 1 kat döşenecek şekilde birleştirin. Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı iyice çırpın, yufkanın üzerini kaplayacak şekilde fırça ya da kaşık yardımı ile sürün.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz. Peki evde yoğurdumuz kalmamışsa ya da o hazır yoğurt yoksa evde kendi mayanızı kendiniz yapabilirsiniz.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri