Kütahya Kızılcık Tarhanası; il genelinde daha çok yöresel ürün üretimi yapan gıda işletmeleri tarafından ticarete konu edilir. Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Merhaba, Tarhana hangi yöreye aittir ve bu yörenin başka neleri meşhurdur öğrenelim? Tarhana Uşak iline aittir. -Anadolu'nun zengin mutfakları arasında olan Uşak ilinin birbirinden farklı lezzetleri vardır.
Tarhana Çeşitleri
Ülkemizde yaklaşık 50 çeşit tarhana olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; Ege, Trakya, Gediz, Sivas, Maraş, Beyşehir, Kastamonu yaş, göce, göçmen, kiren (kızılcık), hamur, et, süt, üzüm tarhanaları ve top, ak, kıymalı, şalgamlı ve pancarlı tarhanalardır.
Tarhana, Uşak için ne kadar önemliyse, Uşak ilimizin ilçesi olan Eşme için de o kadar önemli. Eşme'de insanlar tarhanayı gerçek manada bir kültür unusuru olarak devam ettiriyor. Yaşlısı genci, zengini fakiri ayırt etmeksizin kış mevsimine hazırlık olarak tarhana imal ediliyor.
Kastamonu Yaş Tarhana (Bol Vitaminli)
İlgili 16 soru bulundu
Uşak Tarhanasının ayırt edici özelliği kendine has iklim özelliklerinde uzun süre (21 gün) fermantasyonla üretilmesi ve Uşak'ın Sivaslı ilçesinde yetişen Sivaslı Biberi'nin üretimde yoğun olarak kullanılmasıdır.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Ekşi tarhana, özellikle Antalya'nın İbradı- Akseki yöresinde yapılmaktadır. Ağustos ayı sonlarına doğru olgunlaşan ekşi dağ eriği, kullanılacak diğer malzemelerin oranına uygun olacak miktarda toplandıktan sonra kaynatılarak kabuğu ve çekirdeklerini ayırmak için süzekten geçirilir.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Tarhana 1 su bardağı su ile ıslatılarak 10 dakika bekletilir.Tencereye yağ ilave edilerek salça,nane,pul biber kavrularak su ilave edilir.Kaynayınca altı kısılır tarhana ilave edilir kaynayıncaya kadar karıştırılır. Tuz ilave elilerek 5 dakika daha kaynatılarak servis edilir.Arzuya göre sarımsak ilave edilir.
Gediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un be bir önceki yapımlı olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir. Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur. Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Ev Tarhanası yapmanın Püf noktaları
Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.
Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir ve o ülkeye özgü olarak bilinen bazı yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Tarhana da Türk mutfağı için bunların başında gelen ve örnek gösterilebilecek önemli yiyeceklerden bir tanesidir.
Malatya Tarhanası (Darhane Çorbası) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru tarhanaları 1 gece önceden suya ıslatıp bekletelim. Ertesi gün yumuşayan tarhanaları tencereye alıp üzerini 3 parmak geçinceye kadar su ekleyip 30 dakika pişirelim.
Tarhana otu kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Mevsimi geldiğinde tarhana otu tohumu kendiliğinden dökülür ve sonraki otlar yetişir. Ege Bölgesi'nde kendisini çok huzurlu hisseder. Genelde İzmir, Aydın, Manisa çevresinde görülür.
Maraş Tarhana Çorbası Yapılışı:
Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır. Kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Pişen çorba tahta kaşıkla özenir, dövülür ve kıvam verilir. Çorba bu şekliyle tüketildiği gibi taze yoğurt ve et suyu ilavesiyle de tüketilebilir.
1 çorba kaşığı tereyağını tencereye atıp, eritin. 1 çorba kaşığı salçayı tencereye ekleyip beraber kızdırın. 5 su bardağı suyu ilave edin. Başka bir kabın içinde de, 1 su bardağı suya, 3 yemek kaşığı tarhanayı ekleyip karıştırın. Kaynamakta olan tencerenin içine bu karışımı ilave edin.
Tahta kepçe yardımıyla suyla buğday özdeşleşene kadar karıştıralım ve üzerini kapatarak 10 dakika demlenmeye bırakalım. Pişen buğdayı tepsilerin üzerine serelim. İyice soğuduktan sonra leğenlere alarak kese yoğurdu ekleyip yoğuralım. Kese yoğurdu bulamazsanız 2 gün kesede bekletilmiş süzme yoğurt kullanabilirsiniz.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri