Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Oto eksperinin hukuki sorumluluğun doğması için bu ayıpların var olmasına rağmen ekspertiz raporunda çıkmaması gerekir. Yani eksper hatalı, yanlış veya hileli rapor vermiş olmalıdır. Bunun ayrıntılarına aşağıda değineceğiz.
İkinci el otomobil satışına getirilen yeni düzenlemeyle ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.
İlgili 34 soru bulundu
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Tapuda ekspertiz zorunluğu geliyor. Düzenlemeye göre, gayrimenkul alım satım değerinin belirlenmesi için yeni bir sistem devreye sokulacak. Artık gayrimenkulün satış bedelini ekspertiz belirleyecek.
Araçtaki Ayıbın Çok Sonra Fark Edilmesi
-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği ve ağır ihmalinin bulunduğu bir ayıp söz konusu ise gene derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği bir durum yoksa ağır ihmali olmayan bir durum söz konusu ise artık satıcıya başvurulamaz.
Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Aracı kontrol cihazına bağlayan ekspertiz servisi başta motor olmak üzere herhangi bir mekanik aksamda arıza olup olmadığını tespit edebilir. Elde ettiği sonuçlar otomobil arızaları hakkında bilgi verir.
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Açık ve net bir ifadeyle; ekspertiz hatalı, yanlış veya hileli rapor vermiş olmalıdır. Bu noktada araçta çıkan ayıptan satıcı ile hatalı ve eksik ekspertiz raporu veren ekspertiz müteselsilen sorumlu olduğu belirtmemde fayda vardır.
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Özel olarak belirtilen ayıplardan ötürü sorumluluk kalkar. Ekspertiz raporunun etkisi nedir? Raporda belirtilen ayıplardan ötürü sorumluluk kalkar. Ancak bir ayıbın raporda yer almaması satıcının sorumluluğunu kaldırmaz.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanmasını içermektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlar.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
Tüketici ayıplı mal ile karşılaştığında derhal malın ayıpsız yenisi ile değiştirme hakkını, ayıplı malı iade ile parasını iade hakkını ve yine isterse tamir hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.
Yargıtay 13.Hukuk Dairesi'nin 2016/4472 E. ve 2018/6303 K. sayılı kararında, “ Satışa konu araç hukuki ayıplıdır. Satıcı ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.” şeklinde ifade edilmiştir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir.
Ekspertiz raporunun geçerlilik süresiyle alakalı resmi bir karar vardır. Bu karara göre ekspertiz raporunun geçerlilik süresi 6 ay ile bir yıl arasıdır. Rapor, sadece araç satışında değil bankadan kredi çekmek için de talep edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri