Ot yemeye başlamamış olan, sütle beslenen buzağı ve oğlakların midesindeki anne sütünü sindirebilmek için
Buna göre, domuzdan elde edilen mayanın kullanıldığına dair bir bilgi olmadığı sürece hayvansal mayalardan üretilen peynirlerin tüketilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Şirden mayası, otla beslenmeye başlamamış buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden olarak adlandırılan bölgesinden elde edilir. Bu hayvanın midesinde anne sütünü sindirmek için rennin adında bir enzim salgılanır. Şirden mayası da bu enzimden meydana gelir.
Şirden mayası buzağı ve oğlakların midelerinde bulunan ve şirden olarak bilinen kısımdan elde edilir. Hayvanların midesindeki rennin adı verilen enzimden salgılanır ve maya olarak peynir yapımında kullanılır.
Bu tarif en bilinen yoğurt mayalama tekniğidir. Ancak bunun yanı sıra şirden mayası ile yoğurt mayalamak da çok sağlıklı ve lezzetli bir sonuç elde ettirecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılışı: Bir tencere içerisine koyduğunuz süte şirden mayasını ve koyu ayranı ekleyerek hafifçe karıştırın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp yoğurt mayalar gibi sararak ılık bir ortamda 1,5 saat kadar bırakın. 1,5 saatin sonunda kapağı açtığınızda sütün pıhtı haline geldiğini göreceksiniz.
Şirden Peynir Mayası 250 ml Fiyatı 118,86 TL.
çok sorulan sorulardan biri de şirden maya ile yapılan peynirin kokması. Şirdenin kendine has kokusu olduğu için peynirin de kötü kokacağı düşünülür. Fakat şirden doğru ellerde hijyenik koşullarda kurutulduğu takdirde asla kokmaz.
RUMELİ ŞİRDEN MAYASI SAKLAMA KOŞULLARI
Belirtilen şartlarda saklandığı taktirde önerilen raf ömrü (2 yıl) boyunca aktivitesini kaybetmez ve tazeliğini tavsiye edilen tüketim tarihine kadar korur.
Şırdan veya şirden (Latince: abomasum), gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümüdür. Midenin bu kısmında rennet adı verilen ve peynir mayası olarak kullanılan enzim içerikli sıvı salgılanmaktadır.
Şırdan yani hayvan midesinin bir bölümü, pirinç, soğan, salça, tuz , karabiber, kimyon ve pul biberle yapılan şırdan sakatat kısmı dışında çok ağır bir yiyecek değildir. 1 porsiyon şırdan ortalama 200 kaloridir ve çok aç değilseniz akşam yemeğinde belki öncesinde bir çorba ile birlikte doymanızı sağlar.
Şırdan dolması, kısaca şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlanan Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir.
Gerçek kaşar peyniri sütün mayalanması ile elde edilir ve süt, maya, tuz haricinde başka maddeler eklenmeden üretilir.
Kaşar peyniri hazırlarken mutlaka tam yağlı ve çiğ bir süt kullanın. Sütü kaynattıktan sonra hızlıca ısısını düşürmeye özen gösterin. Şirden mayası, bulamıyorsanız aynı oranda peynir mayası kullanarak kaşar peynirizi hazırlayın.
Şirden mayası. 100 ml. cam şişede. Buzdolabında ağzı kapalı olarak 1 yıl muhafaza edilir.
Kalsiyum deposu peyniri hazır almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Bu yüzden şirden mayasının kahverengi şişelere konulmasının yararlı olacağı bildirilmiştir. Mayalar dayanıklıklarını en iyi 5.3-6.3 pH'da koruyabilmekte 70 derecenin üzerinde kolaylıkla zarar görmektedir.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır. Maya katılmadan kendi miktarının 5 katı soğuk suda sulandırılır öyle katılır. Maya katılır üzeri bir battaniye ile örtülür 1 saat bekletilir.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
Peynir mayası veya rennet, geviş getiren memelilerin midesinde üretilen ve peynircilikte kullanılan bir dizi enzim. Peynir mayasının en önemli bileşeni olan kimozin, bir proteaz enzimi türü olup, sütün içindeki kazeinin pıhtılaşmasını sağlar.
Mayalama sıcaklığı da peynir pıhtısının yumuşak ya da sert olması üzerinde etkili. Beyaz peynir yapımında süt 29°C ile 32°C arasındaki mayalanmaktadır. Yumuşak dokulu bir peynir isteniyorsa süt 30°C'nin birkaç derece altında mayalanabilir.
Ortalama 5lt Çiğ süt 72°C ye kadar birkaç dakika ısıtılıp pastorize edilir, sonrasında 23°C ortam sıcaklığında soğumaya bırakılıp ideal mayalama sıcaklığı olan 32°C – 35°C ye geldiğinde , 5-ml (1 tatlı kaşığı ) maya ilave edilip iyice karıştırılır.90 dk.içerisinde peynir oluşumu gözlenir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri