Ayrıca özel davetlerinizde meze olarak da sunabileceğiniz isli kuru eti mutlaka denemeli ve sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Aynı zamanda isli kuru etin besin ve protein değeri yüksek, yağ oranı çok azdır. Bu yüzden son derce sağlıklı bir lezzettir.
Dokuların yenilenmesinde ve kas yapılanmasında etkili olan kuru et, içerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde, sağlığımız bakımından oldukça yararlıdır. Bağışıklığı güçlendiren ve metabolik süreçlerde de etkili olan kuru et, vücudumuz tarafından üretilen enzim ve hormonlar bakımından da faydalıdır.
Genel kanının aksine kuru et, çiğ olarak satılmamaktadır, aksine tamamen pişirilmiştir ve yemeye hazırdır. Kuru füme et, daha çok atıştırmalık olarak tüketilse de farklı tariflerde de bir bileşen olarak kullanılabilir. %100 uzun raf ömrüne sahip olduğu için çok rahatlıkla taşınabilir ve gerektiğinde tüketilebilir.
Boşnak eti veya İsli et olarak da bilinen kurutulmuş dana füme et, 100 yıllık Apikoğlu tecrübesi ve sırrı ile özenle seçilmiş dana etinden hazırlanmıştır. Füme fırınlarında gürgen ve meşe palamudu talaşları kullanılarak doğal ortamda fümelenerek Boşnak usulü üretilmiştir.
Kuru etin uygun koşullarda saklanması etin ömrünü de uzatmaktadır. Uygun koşullarda saklanırsa 3 ay taze kalır, 6 ila 1 sene arasında dondurucuda saklanır ise bu süre zarfında da tüketilebilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Kuru et küflenir mi? Kuru et uzun süre bekleme sonucu küflenebilir. Ancak kuru et küflense bile yiyebileceğiniz yiyecekler arasında yer almaktadır. Kuru etin etrafında oluşan küfü bıçakla kesip alarak kuru eti sağlıkla tüketebilirsiniz.
Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur. Tütsüleme işleminden geçen bu etlerin içinde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır.
Etin bozuk olup olmadığını anlamak için rengine bakılması gerekiyor. Taze olan bir etin rengi açık, kırmızı ve parlaktır. Etin renginin mora dönüşmesi, bozulmayı işaret eder. Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.
Bu yemeklerden biri Balkan mutfağına ait olan kuru ettir. Kuru et aslında Balkan yemek kültürünün bir lezzeti olsa da sonradan dünya geneline yayılarak pek çok ülkede sevilen tatlar arasına girer.
Konya'nın Toros Dağları üzerine kurulu şirin ilçesi Taşkent'te eti tuzlayarak kurutma geleneği, yörede yaygınlığı azalsa da sofraların vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor. Konya'nın Taşkent ilçesinde tuzda bekletilerek kurutulan et, sofraların vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor.
Özellikle kurban etini temizlemek gerektiğinde et yıkanır mı sorusu kafa karıştırır. Pek çok kişi etin yıkanmasının lezzetini bozacağını düşünse de eti yıkamak yanlış bir yöntem değildir.
Dana etinin kontrfile ve antrikot kısımlarından özenle seçilir. 10 – 15 gün tuzlu suda bekletilerek salamura yapılır. Özel karışımlar ile yakılan odun ateşinde kurutularak tüketime hazır hale gelir. Uzun süre boyunca ilk günkü tazeliği ile muhafaza edilir.
Antrikot; dananın, sırtından çıkartılan, içi yağ tutmuş ve yumuşağı makbul bir et türüdür. Dana sırtını 3 kısımdan oluşur kabul edersek en önde; gerdan, devamında antrikot, kuyruğa yakın kısmında kontrfile ve bonfile bulunmaktadır.
Boşnak eti olarak da bilinen kuru et aynı zamanda dana füme et ya da isli et olarak da anılıyor.
Aynı zamanda çok iyi bir şarap eşlikçisidir. Özellikle isin yoğunluğunun daha fazla olduğu etler asiditesi yüksek şaraplarla daha uyumlu gider. Bir not daha: Füme et ve kuru et aynı şey değildir. Boşnaklarla birlikte ismi anılan kuru et imalatı füme etten farklı bir şekilde yapılır.
koku sıkıntısı olmaması nedeniyle kuru etin önde olduğu karşılaştırmadır. yoksa lezzet açısından ikisi de muhteşemdir. söz konusu kastamonu pastırması ise gerisi teferruattır. kuru etin her türlü sikerteceği karşılaşmadır. örneğin kuru etle bira içen çoktur, pastırmayla bira içen yoktur.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Özellikle de sosis, sucuk, salam ve pastırma gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini çok tüketenlerin meme ve kolon kanseri başta olmak üzere, kansere yakalanma riski artıyor. Bu ürünlerin kömürde ızgara yapılması veya tavada kızartılması da yine kanser riskini artıran faktörler olarak dikkat çekiyor.
Bizon, geyik, Kanada geyiği, ren geyiği ve somon gibi pek çok çeşit kurutulmuş et yapma amaçlı kullanılabilinir.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
Aşırı kırmızı et tüketiminin kalın bağırsak kanserini tetiklediği daha önce bilimsel çalışmalarda ortaya çıkmıştı. Ancak ABD'de yapılan son araştırma, kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine neden olan DNA mutasyonu riskini nasıl artırdığını açık bir şekilde ortaya koydu.
Satın aldığınız kuru eti, ambalajından çıkarttığınız gibi tüketebilirsiniz. Herhangi bir ekstra pişirme yada işleme gerek yoktur. Et, kurutarak yenebilir hale getirmek, en eski ve güvenilir pişirme yöntemlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri