Kredi kartı dönem borcu, kredi kartı ekstresi içerisinde yer alan ve kullanıcıların bir önceki hesap kesim tarihinden son hesap kesim tarihine kadar yapmış olduğu harcamaların ve daha önceki dönemlerden gelen (taksit vb.) harcamaların ve geçmiş dönemden kalan borçların toplamını gösteren borç tutarıdır.
Kredi Kartı Borcu ve Dönem Ekstresi Farkı Nedir? Kredi kartı borcu toplam borcunuzu ifade eder. Dönem ekstresi ise o aylık yapılan ve hesap kesim tarihinden önceki harcamaları ve ödemeleri anlatır. Aradaki temel fark budur.
Yasal Takip: Banka, idari takip süreci içine ödenmeyen kredi kartı borçlarını hukuki yollardan tahsil etmek için yasal takip sürecini başlatır. Yasal takip süreci içinde borçlu bankayla anlaşarak kredi borcunu faizi ve yasal takip masrafları ile birlikte kapatabilir veya yapılandırabilir.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Kredi kartı ekstresi, her ayın sonunda kredi kartı sahiplerine gönderilen bir rapordur. Bu rapor, önceki ay boyunca yapılan tüm kredi kartı harcamalarınızı ve kartınızdaki mevcut bakiyeyi gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Hesap kesim tarihi, harcama döneminin sona erdiği gün olarak kabul edilir. Bu günden sonra yapılan harcamalar, bir sonraki dönemin ekstresine yansır. Yani o gün yaptığınız harcamanın ödemesini 40 gün sonra yaparsınız. Örnek vermek gerekirse, hesap kesim tarihiniz 10.05.2019 ise son ödeme tarihiniz 20.05.2019 tarihidir.
Kredi kartı dönem borcu, kredi kartı ekstresi içerisinde yer alan ve kullanıcıların bir önceki hesap kesim tarihinden son hesap kesim tarihine kadar yapmış olduğu harcamaların ve daha önceki dönemlerden gelen (taksit vb.) harcamaların ve geçmiş dönemden kalan borçların toplamını gösteren borç tutarıdır.
Kart sahibi, sadece 900 TL olan asgari ödeme tutarını öderse geri kalan 2.100 TL tutarındaki borçtan kredi kartı faizi alınır. 2.100 TL üzerinden alınan faiz, bir sonraki kart ekstresine eklenerek borcun katlanmasına ve ödeme disiplininin bozulmasına neden olur.
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %3,66 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Kredi kartınız ile yaptığınız bir harcamayı ekstre kesim tarihinden önce cep şube ya da internet şube üzerinden genelde vade farkı ödeyerek taksitlendirebilirsiniz.
Dönem Borcunuz: Hesap kesim tarihi itibariyle varsa önceki dönemden kalan borcu ve bu döneme ait alışveriş, nakit, faiz ve ücretler toplamından, hesaba yatırılan tutarların düşülmesinden sonra kalan bakiyedir.
Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür. Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir.
İnternet ve Mobil Bankacılığı Kredi Kartı Borç Öğrenme
Müşteri numarası ya da T.C. kimlik numarası ve belirlenen şifre ile internet ya da mobil bankacılığa giriş yapılır. Kredi kartı seçeneğine tıklanır. Kredi kartı menüsünde; kart ve limit bilgileri ile son ekstre gözlem seçeneği ile kredi kartı borcu öğrenilir.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Eksi Bakiye Nedir? Banka mevduat hesabınıza tanımlı bir kredi limiti varsa, hesabınızdaki para yetmediğinde bu kredi ile bankadan borç alabilirsiniz. Bu durumda hesabınız eksi bakiyeye geçer ve borç üzerinden faiz işler.
Hesap ekstresinde belirtilen borcunuzu ödemeniz gereken en son tarihtir.
Güncel borç, son ekstreden kalanın ve gelecek ayın şuana kadarki ekstresinin toplamı.
Kredi Kartı Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç)
Devreden bakiye, bir dönem önceki hesap özetinden kalan borcun bir sonraki döneme aktarılmasına yani devredilmesidir.
Banka kartları ise ekstre vermez. Raporunuzu sadece ay sonunda alabilir ve dönem boyunca yaptığınız alışveriş ve ATM'den para çekme işlemlerini takip eden açılış bakiyesini görebilirsiniz.
Ekstre Böldür talebinizi son ödeme tarihinizden önce 444 25 25 Akbank Telefon Şubesi'ni arayarak iptal edebilirsiniz. Ekstre Böldür talebinizden sonra kartınıza ödeme yapmaya devam edebilirsiniz. Taksitlendirilecek ekstre tutarı, son ödeme tarihinizden 1 gün sonra kalan borcunuz üzerinden tekrar hesaplanacaktır.
İçinde kredi kartı harcamalarınızın tutarı, ödemeniz gereken miktar ve son ödeme tarihi bulunan bilgilendirmeye hesap ekstresi adı verilmektedir. Kredi kartı harcamalarınızı aynı ekstre dönemi içinde çok fazla harcama yaptıysanız eğer ve sonraki dönem ödemek istiyorsanız hesap kesim tarihinizi bilmeniz gerekmektedir.
Nakit avans, kredi kartınıza bağlı olarak tanımlanıyor ve ATM'ler üzerinden kredi kartınızı kullanarak çekebiliyorsunuz. Nakit ihtiyacınız ne zaman ortaya çıkarsa, dilediğiniz saatte kartınızın bağlı olduğu bankaya ait en yakın ATM'ye giderek nakit avansınızı çekebilirsiniz.
Kart limiti artırma konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir kural yasal sınırlamalardır. Yasal düzenlemeler gereği, tüm kredi kartlarının toplam limiti, kart sahibi olduğunuz ilk yıl aylık ortalama net gelirinizin iki katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirinizin dört katını geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri