-Kutuplar ve çevresi güneş ışınlarını eğik açı ile alır. Ekvatordan kutuplara doğru güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. -Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır.
Sabah güneş doğarken gölge maksimum boyda, öğlen güneş tam tepede olacağı için gölge boyu sıfır, akşam güneş batarken gölge sabahkinin aksi istikametinde yine maksimum boyda olur. Bu durumda gölge uzayıp kısalmaz, ekvatordaki güneşin doğuş yada batış anındaki gibi sürekli maksimum boyda kalır.
Bunun nedeni güneş ışınlarının geliş açılarıdır. Evde deneyebileceğiniz şekilde bir el fenerini aldıktan sonra bir cisime farklı açılardan ışığı tutun. Her derecelik açı değişiminde gölgenin boyuda değişecektir.
Dünya üzerinde herhangi bir noktadan, kuzeye doğru gidildikçe gündüzler uzamaya, güneye doğru gidildikçe geceler uzun olmaya başlar.
İlgili 30 soru bulundu
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Ekvator'da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.
Bir kısım ışınların ulaşabildiği bir kısmının ulaşamadığı bölgede oluşan karanlık ise yarı gölge olarak adlandırılır.Bir cismin gölgesi cisime uzaklaşınca büyür yakınlaşınca küçülür bu nun gibi olaylara biz gölge diyoruz. En büyük gölgeler sabah saatleri akşam hava kararmadan hemen önce en büyük gölgeler oluşur.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Gölge boyunun en kısa olduğu zaman Güneş'in tam tepede olduğu andır. Cisim, ışık kaynağına yaklaştırıldığında duvarda oluşacak gölge boyu büyür. Tam gölgenin oluşabilmesi için ışık kaynağının önüne opak cisim konmalıdır.
Ekvatordan kutuplara doğru güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. -Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar. -Bitki örtüsü değişir. Dünya'nın günlük hareketi *Dünyanın günlük hareketi dünyanın kendi ekseni etrafındaki hareketidir.
Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar. 21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır.
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Dinamometre ile ölçülür. Bir cismin ağırlığı ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. Bir cismin kütlesi değişmediği halde ağırlığı bulunduğu yüksekliğe ve enleme göre değişir. Ağırlık kütlenin çekim kuvveti ile çarpılmasıyla bulunur.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
✓ Paraleller, Ekvator'dan kutuplara doğru birer derece aralıklarla çizilir. ✓ 90 tane Kuzey Yarım Küre'de, 90 tane Güney Yarım Küre'de olmak üzere toplam 180 tane paralel dairesi vardır. ✓ Dünya'nın şeklinden dolayı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin boyları kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünyanın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Bağımsız Değişken: Işık kaynağının cisme uzaklığı. Bağımlı değişken: Gölge boyu SONUÇ: Cisim ışık kaynağına yaklaştıkça gölge boyu büyür, cisim uzaklaştıkça gölge boyu küçülür. Işık kaynağı cisme yaklaştıkça gölge boyu büyür, ışık kaynağı uzaklaştıkça gölge boyu küçülür.
Bir cismin gölgesi yine o cismin şekline benzerdir. Cisim ağausa gölgeside argay şeklindedir. küçülür. Ekran cisimden uzaklaştırılırsa edda cismin gölgesi büyür. azaldığı için cismin gölgesi büyür.
21 Aralık'ta kuzey yarımkürede günlerde uzamaya başlarken güney yarımkürede ise günler kısalmaya başlıyor. Kuzey yarımkürede 21 Aralık tarihi gölgelerin uzun olduğu gün olarak adlandırılıyor.
Paralellerin dereceleri, Ekvatordan kutuplara doğru büyür. Çevre uzunlukları Ekvatordan kutuplara doğru kısalır ve kutuplarda nokta şeklini alır. Bu nedenle, aralarındaki alanlar da kutuplara yaklaştıkça küçülür. Paralel daireler meridyenlere diktir.
Sıcaklık arttıkça buharlaşma artacağından, genellikle mutlak nem de artar. Örnek; Ekvatordan kutuplara doğru mutlak nem azalır.
Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalır 7.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri