MÜLKİYET HAKKINA DAYALI EL ATMANIN ÖNLENMESİ İSTEMİ, TAŞINMAZIN AYNINA İLİŞKİN OLDUĞUNDAN ARABULUCULUK DAVA ŞARTINA TABİ DEĞİLDİR.
Sayılı kararında da belirtildiği gibi, arabuluculuğa tabi olmayan meni müdahale davası ile birlikte açılan ecrimisil davası da arabuluculuk dava şartına tabi olmayacaktır.
5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 7445 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. Maddesi hükmü ile, kira ilişkilerinden kaynaklanan kira tespit ve tahliye davalarında zorunlu arabuluculuk şartı getirmiştir.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
Bu dava ikame edilmeden önce tamamen ihtiyari nitelikte ihtarname de gönderebilirler. Bilinmelidir ki bu davayı açabilmek için ihtarname gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bazı durumlarda önceden karşı tarafa ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açabilmek için önceden böyle bir ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur.
Kesinleşme ve Kararın İcrası
İlgili yasa hükümleri ve yerleşik Yargıtay kararları gereğince, dava konusu haksız müdahale edilen şeyin aynına ilişkin olarak, taraflar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmuyorsa, el atmanın önlenmesine yönelik verilen kararın icrası için kesinleşmesine gerek yoktur.
Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalarda veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
25 Ekim 2017 tarih ve 30221 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile ülkemizde bireysel iş uyuşmazlıklarının çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelmiştir.
Kişiler Ne Zaman Arabulucuya Başvurur? Arasında hukuki bir uyuşmazlığı olan kişiler bunu çözmek için üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duyduğu her zaman arabulucuya başvurabilir. Türkiye'de arabuluculuğa dava açılmadan önce ya da dava sırasında başvurulabilir.
fıkrasının son cümlesine göre arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verileceği, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Dava şartlarının incelenmesi başlığını taşıyan 115/1.
Bu Kanun ile bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması, 1/1/2018 tarihi itibariyle, dava şartı haline getirilmiştir.
El atmanın önlenmesi davasına bakmaya görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
19 Haziran 2021 tarih 31516 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7327 sayılı İCRA VE İFLÂS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN uyarınca yapılan değişiklikle kamulaştırmasız el atma davalarında verilen kararlar kesinleşmeden icra takibi başlatılamayacağı hükmü getirilmiştir.
El atmanın önlenmesi (müdahalenin men'i) davası; oturma, mülkiyet, intifa gibi ayni bir hakka sahip olan kişinin, ayni hakkından doğan yetkilerine karşı haksız fiille müdahale edilmesi durumunda, haksız fiilde bulunan kişilere karşı açtığı davadır.
Alacak veya tazminat taleplerine ilişkin ticari davalarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk, mevcut uyuşmazlık hakkında dava açmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerektiğini ifade eder.
Kıdem tazminatı da arabuluculuk sisteminde zorunlu olan bir dava konusudur. Bu koşula göre de, kıdem tazminatı hakkını alamayan işçi iş mahkemesine başvuru yapmadan önce mutlaka arabulucuya başvuru yapmalıdır. Aksi olan durumda açılan mahkeme reddedilir. Arabuluculuk, yetkili avukatlar tarafından yapılmaktadır.
Dava şartı olarak arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuda uzlaşmak zorunlu değildir. Bu nedenle taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Arabulucuda anlaşılamaması halinde tarafların mahkeme huzurunda haklarını aramaları mümkündür.
(18) Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler.
(14) Bu madde uyarınca arabuluculuk bürosu tarafından yapılması gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde anlaşma uyarınca taraflarca ödenmek, anlaşmaya varılamaması hâlinde ise ileride haksız çıkacak taraftan tahsil olunmak üzere Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.
Türkiye'de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapabilir.
'Müdahalenin Men'i ve Muhdesatın Kal'ine İlişkin Takiplerde' mahkeme tarafından verilen hükmün yerine getirilebilmesi için ilamın icraya konulması ve icra dairesi tarafından hükmün icra edilmesi gerekmektedir.
TAŞINMAZIN AYNINDA DEĞİŞİKLİK YARATMAYAN MÜDAHALENİN MENİ İLAMI KESİNLEŞMEDEN İNFAZ EDİLEBİLİR.
Bu tür bir davada, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 16.maddesi uyarınca dava değeri el atılan yerin değeri ile talep edilen ecrimisil toplamından ibarettir. Dava bir bütün olup, ecrimisil talebi, el atmanın önlenmesi talebinden ayrı olarak değerlendirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri