Lökosit sayısı 4000-16,000 / ml arasındadır. Bazen, atipik lenfositler mevcuttur. Son çalışmalar, C-reaktif protein (CRP) ve açlık kan şekerinin şiddetli vakalarda hafif vakalara oranla anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Fiziki muayenede çoğunlukla hekimler çocuğun el ayak hastalığına yakalandığını teşhis eder ama emin olmak için muayenede çocuktan boğaz sürüntüsü ve dışkı örneği ile kan örneği alınır. Laboratuvar testleri sonuçlarıyla teşhis konulur.
Hastalık genel olarak grip benzeri belirtilerle başlar ve ateşin çıktığı ilk veya ikinci gün sonunda cilt döküntüleri ateşe eşlik eder. Belirtilen semptomlar sıklıkla 3 ila 7 gün boyunca devam eder ve kendi kendini sınırlama eğilimindedir. Bu dönem boyunca takip edilen hasta hastalık süresi sonunda tamamen iyileşir.
Antibiyotikler virüslere etki etmediği için bu hastalığa da etki etmezler. Bu hastalığın semptomları kendi kendine geriler ve bir, iki hafta içinde iyileşir. El, ayak, ağız hastalığı tedavisinde şu ilaçlar önerilebilir: Asetaminofen (Tylenol) ve İbuprofen ( Advil) ateş ve ağrıları azaltmak için kullanılabilir.
Hastalık genellikle 3-7 günlük kuluçka süresinden sonra; Ateş (24-48 saat sürer ve genellikle ilk semptomdur), iştahsızlık, boğaz ağrısı, halsizlik ile başlar. Ateş başladıktan 1-2 gün sonra, ağız içinde herpangina denilen ağrılı yaralar gelişebilir.
İlgili 38 soru bulundu
El Ayak Hastalığı Teşhis
İki veya üç gün içinde ağızda ve daha sonra avuç içlerinde ve ayak tabanlarında su çiçeğinden daha küçük kırmızı yaralar belirir.
Özellikle uygulanan bir tedavisi olmayan ve kendi kendini sınırlayan hastalık, 1 hafta kadar süreyle bulaşıcılığını sürdürür. Bu hastalıkta ateş ve ağrı giderici olarak parasetamol ve ibuprofen içeren şuruplar önerilir.
Hastalığın belirtilerini hafiflemek için hastaya kaşıntı giderici losyonlar ve boğaz ağrısı spreyleri verilebilir. Ayrıca doktorun önerdiği ateş düşürücü, ağrı kesici ve diğer ilaçlar da hastalığın seyrinde kullanılabilir. El ayak ağız hastalığı tedavisinde aspirin kullanımından kaçınmak gerekir.
Döküntüler, hastalığın isminden de anlaşılacağı üzere özellikle el, ayak ve ağız çevresinde görülür. Ancak kollarda, bacaklarda, popo kısmında ve ağız çevresinde de döküntülere rastlanabilir.
Hastalık için özel bir ilaç bulunmamaktadır. Belirtiler genellikle 7 ila 10 gün içerisinde geçer. Çoğunlukla semptomatik ve destekleyici tedavileri içerir. Ateş düşürücü ilaçlar, ağız yaralarını tedavi etmek için ağız gargaraları ve ağrı kesiciler şikâyetlerin giderilmesinde yardımcı olabilir.
Sıklıkla yazın veya sonbaharın ilk aylarında görülür. Hastalığa Coxsackie virüsler neden olur. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.
🎈Hastalığın başlangıcı genel viral enfeksiyonların başlangıç bulgularıyla aynıdır. Halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve yüksek ateş görülebilir. 🎈Hastalığın ilerleyen günlerinde karekteristik döküntüleri ortaya çıkar.
Hastalık genellikle hafif seyreder ve kendi kendine düzelir. Boğaz ağrısı için sprey, ağrı kesici, ateş düşürücü, kaşıntı için antihistaminik, lezyonlar enfekte olursa antibiyotikli kremler kullanılabilir.
El Ayak Ağız Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? El ayak ağız hastalığı, ağızda ve boğazda yaralar oluşmasına sebep olduğu için vücutta sıvı kaybı oluşabilir. Hasta olan çocuk bu süreç içerisinde gerekli miktarda sıvı almalıdır. Sıvı kaybı yüksek seviyelere ulaşırsa damardan sıvı takviyesi yapılır.
Ellerde, ayaklarda soyulmalar ve tırnaklarda çatlamalar, dökülmeler olabilir. Korkulacak bir durum değildir. Hastalıkla eş zamanlı ishal gelişebilir. Hastalık kendi seyrini tamamladıktan sonra geçer.
El, ayak, ağız hastalığı virüslerin neden olduğu, bulaştırıcılığı yüksek, döküntülü bir hastalıktır. Çoğunlukla 2-10 yaş arasında, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür ancak her yaşta olabilir. Hastalık sıklıkla yaz ve sonbabar aylarında görülür.
Ayrıca tüm hastaların yaklaşık % 4' ünde geçici tırnak dökülmeleri izlenebilmektedir. Tırnak dökülmesi hastalık aktif evresini izleyen 3-6 hafta süre içinde görülebilir. Dökülen tırnak yeniden çıkar ve el tırnakları 3-6, ayak tırnağı 9-12 ay arasında eski ve normal görünüme döner.
El ayak ağız hastalığı geçiren çocukların ağız yaralarından ötürü beslenme sorunları dikkat çekicidir. Belirgin iştahsızlık ve halsizlik gözlenir. Çok soğuk ve çok sıcak içeceklerden uzak durmalısınız. Başta su olmak üzere çorba, ayran, yoğurt, meyve suyu, süt vb. sıvı gıdalarla sık sık beslemelisiniz.
El Ayak ağız hastalığı nedenleri nelerdir? Genellikle hastalığa neden olan iki adet virüs vardır. Bunlar coxsackievirus A16 ve enterovirüs 71 olarak isimlendirilir. Kişi hastalığı taşıyan biriyle temas ederek ya da virüsle enfekte olmuş oyuncak, kapı tokmağı gibi bir nesneye dokunduğunda etken virüsü kapabilmektedir.
El, ayak, ağız hastalığı 10 yaş altı çocuklarda sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır ve yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü şeklinde kendini belli eder. Çocukların el, ayak ve bileklerinin neredeyse tamamını kırmızıya boyar.
Bu döküntüler genellikle kaşıntısız olmasıyla alerjik hastalıklardan ayrılır. Oluşan döküntüler ateş düştükten sonra 3 gün içerisinde kendiliğinden solarak iyileşir. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artar ancak yılın her döneminde vakalar görülebilir.
Ilık tuzlu suyla gargara yatıştırıcı olabilir. El ayak ağız hastalığının neden olduğu ağız ve boğaz yaralarının ağrı ve iltihaplanmasını azaltmak için çocuğunuza bunu günde birkaç kez veya gerektiği sıklıkta yaptırın.
Dünyada ve ülkemizde güncel durum. Çin, Japonya, Malezya ve Tayvan gibi uzak doğu ülkelerinde hastalık endemik (vaka insidansı > 10 her 10 000 kişi için) olarak görülmektedir. Ve bu ülkelerde Dünya Sağlık Örgütü zorunlu vaka bildirim prosedürü uygulamaktadır.
Henüz bağışıklık sistemleri yeterli derecede kuvvetli olmayan çocuklar arasında bazı viral enfeksiyonların bulaşma riski yüksektir. Özellikle kreş ve okul gibi toplu alanlarda bu risk daha da artar. El ayak ve ağız hastalığı da çocuklar arasında yaygın bir enfeksiyondur fakat yetişkinlere de bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri