Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. El elden üstündür (ta arşa kadar) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
VEREN EL, ALANDAN ÜSTÜNDÜR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yardımını esirgemeyen, eli açık olan kimseye herkes saygı gösterir.
El Elden Üstündür (Ta Arşa Kadar) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimse, kendisinden üstün bir başkasının da olabileceğini bilmelidir.
AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Akıl akıldan üstündür" atasözü; "bir kimsenin düşünemediğini bir başkası düşünebilir" anlamına gelir. İçinden çıkılmaz konularda bir başkasının göstereceği yol, kişiyi bu darlıktan kurtarabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz. Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur.
Kalem Kılıçtan Keskindir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Şiddetle ya da kaba kuvvetle çözülemeyecek pek çok problem, konuşarak yazı yazarak ortadan kaldırılabilir.
Bu atasözlerinden birisi de veren el alan elden üstündür atasözümüz olmaktadır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Kendi davranışı dolayısıyla zarara uğrayan birinin bundan yakınmaya hakkı olmaz.
Bu bakımdan "El elden üstündür" atasözünün taşıdığı anlam şu şekilde olmaktadır; "Bir işte ne kadar iyi olursanız yahut kendinize aşırı bir güveniniz söz konusu ise unutmamalısınız ki her zaman sizden çok daha iyi olan birileri vardır."
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Komşu komşunun külüne muhtaçtır atasözü, yardımlaşma ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu vurgular. Bu atasözünde geçen ''kül'' ifadesi, yapılacak en ufak bir yardımın bile komşuluk ilişkilerini geliştireceği anlamına gelir. Komşuluk ilişkilerinde birlik ve yardımlaşma esastır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi'ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir.
Veren El, Alandan Üstündür Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yardımını esirgemeyen, eli açık olan kimseye herkes saygı gösterir.
Doğrulanmış Cevap
Zekat bereket ve temizlenme anlamına gelir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
Atasözleri genelde bir konu hakkında ders çıkarmayı ve bir durumu daha farklı, mecazi anlatmaya dayalıdır. İşleyen demir pas tutmaz kelime grubu da bir atasözüdür. İşleyen demir pas tutmaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hayatta sahip olduğumuz her şeye mutlaka bir gün ihtiyaç duyarız. Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur.
Ateş düştüğü yeri yakar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur, `Bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani herkesin derdi kendine ağırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri