Zeytinyağı, salça ve sevdiğiniz baharatları harmanlayın. Etinizi bu karışımın içerisinde bir gece bekletin. Sonuca bayılacaksınız! Soğan suyu da eti marine etmek için nefis bir seçenek.
Yoğurt, domates suyu, sirke ve soğan suyu da eti yumuşatmak için marinasyonda sık kullanılan malzemelerden arasında.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Soğan suyu tek başına kullanılırsa etin tadını ağırlaştırır, o zaman soğan suyuna yardımcı başka asitli ürünler kullanmamız gerekiyor. Asidi olan başka neler var bakalım? Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın. Buzdolabında saklayacağınız zaman çiğ eti alt raflara, pişmiş eti üst raflara koyun.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Yoğurt suyu ile terbiye edin. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır. Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Et pişmeden önce tuz eklememelisin. Bu etinin sertleşmesine sebep olur.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
- Soda : İnsanların eti yumuşattığını düşündüğü fakat kesinlikle tavsiye etmediğimiz bir üründür. Etin parçalanmasına ve tüm lezzetini kaybetmesine neden olur. Köpürdüğü için asitli sanılır fakat o doğal bir mineral maden suyudur.
Soğan suyu kulak ağrıdığında iyi gelir. Midede asidin dengelenmesine yardımcı olur ve mide problemlerini iyileştirir. Kemiklerin güçlenmesini sağlayan soğan suyu kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu için insülin direnci hastalığına karşı da vücudu korur. Saçları canlandıran soğan suyu saç dökülmelerini azaltır.
Hangi etler marine edilmez diye merak ediyorsan, kısaca o konuya da değinelim. Bazı etlerin marinasyona ihtiyacı olmaz. Zaten kendiliğinden çok lezzetli ve yumuşacık olan pirzola, fileminyon, kontrfile biftek gibi kırmızı etleri marine sosuna yatırman gerekmez.
Pişirilicek etin en önemli noktalarından biri doğru şekilde ve yeterli zamanda marine etmektir. Bunun amacı kullanacağımız malzemelerin içindeki asitler etin sinir lerini gevşeterek etimizi yumuşatacak ve lokum gibi olmasını sağlayacak. Marine işlemini yapmazsanız/tercih etmezseniz bu zahmete hiç girmeyin.
Beyaz et için marine süresi 2 saat iken, kırmızı et için marine süresi 4-8 saat arasındadır. Bu saat aralıkları aynı gün içinde et yemeği pişirecek olanlar için idealdir. Unutmayın ki daha lezzetli ve daha yumuşak bir et için en az 24 saatin geçmesini gerekir.
Pişirmeden önce etin yüzeyindeki tuzu alabilirsiniz. Pişirmeden önce etinizin kuru olduğundan emin olun. - Eti terbiye ederken yağ, yoğurt, süt, soda, sarımsak, karabiber gibi malzemelerden yararlanabilirsiniz.
Süt: Asitli olduğu için eti çürütür. hem dinlenir hem de yumuşar. Eti marine etmek için yoğurtta kullanılabilir.
Bu nedenle bazı insanlar etleri pişirmeden, dondurmadan veya marine etmeden önce yıkayarak bakterilerden kurtulmak için onları yıkamayı tercih eder. Birçok gıdayı suyla temizlemek doğru bir uygulama olsa da etleri yıkama işlemi gereksizdir ve hatta bazı sağlık risklerini beraberinde getirebilir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
TENCERE SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Doğru yöntem: İlk olarak etimizi buzluktan çıkarıyoruz. Boş bir metal tencereye ne soğuk ne sıcak, ılık su dolduruyoruz. Eti pişirme tepsisinin üzerine alıyoruz, üstüne de içi su dolu tencereyi koyuyoruz ve. etin kalınlığına göre dakikalar içinde çözüldüğüne tanıklık ediyoruz, bu yöntem doğru.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri