Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
Toprakta el freni çekmek ekstra olarak lastiklere daha fazla zarar verir. Bir anda lastikler yarılabilir, parçalanabilir, yanaktan kesilebilir ya da dişlerde kopukluk olabilir.
Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar. Yani aracınıza zarar vermenin yanında hayatınız için de ciddi bir risk oluşturuyor.
El frenini en tepe noktaya kadar çekmemeye çalışın. Kilitlendiği zaman indirirken dişlileri ve teli zorluyor.
Ön çekişli araçla drift yapılmaz, yapılana drift denmez. El freni ile ancak o araca eziyet edersiniz. Ayrıca lastiğin tek yüzünün aşınmasına sebep olursunuz dengesiz aşınır yazıktır. Arada bir yapmaktan zarar gelmez çevrenize zarar vermedikçe sıkıntı yok.
İlgili 21 soru bulundu
Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir. Böylece arabanın kayması ile beraber istemsiz şekilde hareket etmesinin önüne geçilir.
Bunun için el freni 2 diş çekilir ve vida sıkılmaya başlanır. Bir süre sonra vida zor dönmeye başlayacaktır ve sıkışıklık belirli bir değere geldiğinde işlem tamamlanır.
El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bu aracın istemsiz bir şekilde kaymasını önleyecektir. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur.
Böyle bir ihtimal olamaz. El freni aracı her şekilde park halinde tutacak şekilde tasarlanmıştır. Dik yerde aracı bırakma ihtimali varsa bir yerde bir yanlış var demektir.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Türkçe'de 'yanlama' olarak karşılık bulan drift, virajı alırken arabanın arka kısmını kontrollü biçimde kaydırarak dönüş alma tekniğidir. Araç motoruna, lastiklere ve daha birçok parçaya zarar veren bu teknik, şehir içinde ya da geniş ve boş olmayan alanlarda yapıldığında çok tehlikelidir.
El freni, vites kutusunun hemen arkasında, ön koltukların arasında yer alır. El freni çekildiği zaman balatalar kampana ya da disklere sabitlenir. Böylece aracın tekerlekleri sıkışır ve hareket edemez. Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır.
El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
El frenini indirmeyi unuttuğunuzda aracınızın yol almasında sıkıntı yaşarsınız ve balatalardan koku gelmeye başlar. Bu koku aşınmayla birlikte dumana dönüşürken aracın yanma ihtimalini devreye sokabilir.
Ani fren yapmamız gereken durumu kurtarmışsak aracın stop etmemesi için debriyaja'da basılır.
El Freni Çekerek Arka Tekerlerin Kitlenmesine Neden Olur.. Önden Çekişli Araçlarda Değilde Arkadan İtişli Araçlarda Diferansiyeli Kitler Ve İlerde Sorun Yaratabilir..
3.2. Otomatik Arabada El Freni Ne Zaman İndirilir? Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
El freni veya acil durum freni aynı şeydir. El freni, arka fren balataları ile aracı durdurur. Balatalar bu sefer mekanik olarak çalıştırılır ve normal fren durumunda olduğu gibi hidrolik olarak çalıştırılmaz. El freninden, her plakayı ayrı ayrı mekanik olarak çalıştıran iki ayrı kabloya bölünmüş bir kablo bırakır.
Evet, zaten güvenliğiniz açısından basmanız gerekir. Eskiden ehliyet sınavlarında buna da bakıyorlardı. Ayrıca aracı çalıştırırken de ayağınız frende olmalı. Marşa basıp, vitese takıp, el frenini indirdikten sonra ayak frenden çekilir ve kalkılır.
Araca ilk binildiği anda birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Kalkışa geçmeden önce herkesin emniyet kemerleri takılı olmasıdır. Daha sonrasında konforunuza uygun olarak koltuk, aynalar ve direksiyon ayarlanmalıdır. Marş çevrilmeden önce el freni çekili ve vites P konumunda olmalıdır.
El fren teli koparsa ne olur? El freni telinin kopması durumunda aracınız sabit kalamayacaktır. Aynı zamanda kullanımında eski sert sistem mekanizması yerine daha yumuşak bir sistem mekanizması olduğu kullanımda hissedilecektir. Böyle bir durumda aracınızı kullanmamanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri