Kur'ân-ı Kerîm'de birçok yerde Allah'a nisbet edilen hidâyet kavramı yer almaktadır. İslam alimleri bu kavramın El-Hâdî ismine işaret edildiğine dikkat çekmişlerdir. O yüzden bu ismin fazileti büyüktür.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
El Hadi hidayete ulaştıran doğru yola ileten anlamına gelmektedir. El Hadi esması ise Allahu Tealanın dilediğini hidayete erdiren doğru yola ileten anlamına gelmektedir.
EL-HADİ ZİKİR SAYISI, ZİKİR GÜNÜ VE ZİKİR SAATİ
El-Hadi esmasının zikir sayısı 400'dür. El Hadi isminin zikir günü Pazar günüdür. El-Hadi esmasının zikir saati ise sabah gün doğarken ve ikindi namazının ardından gelen saatlerdir.
El-Muiz Esma-ül Hüsna'da yer alan isimlerden birisidir. "Dilediğini aziz eden, izzet veren" anlamına gelmektedir. El-Muiz Ne Demek? El- Muiz ismi Allah'ın isimleri arasındadır.
İlgili 44 soru bulundu
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Ya Vedud ismi, Allah'ın en çok sevilmeye layık olan ve kullarını çok seven olduğu şeklinde ifade edilebilmektedir.
Koku ve endişelerden kurtulmak için 998 kere zikir vaktinde “El-Hafız” okumaya özen gösterilmelidir. İnsanlar hem nefislerini hem de mallarını korumak için “Ya Hafız” ismi şerifini 998 kere zikretmektedir. Maddi ve manevi olarak tüm kötülüklerden korunmak için “Ya Hafız” esması 998 kere okunmaya devam edilmektedir.
EL-HADİ NE İÇİN VE NASIL OKUNUR? El- Hâdî esması Allah'ın yol gösterici ve doğru yola iletme kudretine sahip olduğunu kabul ettiğini beyan etmek için okunur. El- Hâdî ismini zikreden kimseler imanı güçlendirmek ve Allah'tan yardım istemek için bu Esma'yı okumaktadır.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
- El-Hasîb ismi düşmanlarından korunmak ve geçim sıkıntısından kurtulmak için ''Ya Hasib Celle Celalühü'' diyerek 80 kere okunmalıdır.
Sözlükte “bir nesneyi gereğince bilmek için yoklayıp sınamak, bir şeyin iç yüzünden haberdar olmak” anlamına gelen hubr (hibre) masdarından sıfat olup “bilen, bir nesnenin mahiyetine ve iç yüzüne vâkıf olan” demektir.
Estağfirullah veya "estağfurullah tövbe" sözünü birçok kişi kullanır. Günlük hayat içerisinde ve ibadet zamanlarında sıkça geçer. Arapçaya baktığımızda Estağfi kelimesinin anlamı "af ve bağışlanma" anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vekil kelimesi, vekalet sözcüğü ile aynı kökten türemiştir. Kelimenin ilk anlamı geçici süreliğine, başkasına adına karar alan kişi demektir. Esmaül Hüsnada ise, mümin kullarının tüm işlerini kendisine havale ettiği yüce Allah anlamına gelir.
Sözlükte “saymak, hesap etmek” anlamına gelen husbân (hisâb) masdarından sıfat olup “her şeyi saymışçasına bilen, hesaba çeken” demektir.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Biri unutmayan, her şeyi kaydeden, diğeri ise koruyan, mahafaza eden anlamında kullanılmıştır. Mesela, Kur'an'ı ezbere bilenler birinci tanıma (hâfız), hafaza melekleri ise ikinci tanıma (hafiz) örnek verilebilir. Birincisi hâfız, ikincisi ise hafîzdir.
- Her gün 136 defa Ya Mü'min ism-i şerifinin zikrine devam edilir ise kişiler düşmanlarından üstün gelebilir. - Sabah namazı sonrası Ya Mü'min ism-i şerifini 267 kere okunur ise kişi sıkıntıya düşmez ve kimseye muhtaç olmaz. Yalan söylemez ve kötü sözlerden kurtulur.
“Ya Vedud Celle Celalühü” ismi şerifini okuyan kimse, çevresindekilerden saygı görür ve onlara laf geçirebilir. El Vedud zikrine devam eden kişilerin kalbi nurlanır ve iç huzura kavuşur. Her gün “Ya Vedud Celle Celalühü” tesbihi yapan kişi borçluysa borçlarından, yoksulsa da bu yoksulluktan kurtulur.
* Eşler bir yemek üzerine 1001 kere ” Ya Vedûd celle. celâlühû ” okuyup yerlerse aralarındaki sevgi ve aşk. artar. * Pazartesi günü sabah namazından sonra 400 kere ”
Ya Vedud veya El- Vedud ismi sevilen ve seven anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim'de bazı ayetlerde bu isim yer almaktadır. Bazı âlimlerin söylediğine göre Ya Vedud ismi insanların sevgisini, muhabbetini ve duasını kazanmak için okunur.
Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm. *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Esmaül Hüsna (Allahın 99 ismi) gerek okuyan gerekse ezberleyen kulların cehennem ateşinde yanmaktan korunacağı müjdesi verilmiştir. Aynı zamanda her türlü isteğin gerçekleşmesi için okunması tavsiye edilen Allah'ın isimleri, rahmet ve mağfiret dileyen kulların da imdadına yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri