Rivayetleri konularına göre sıralayan kitap türü. Sözlükte tasnîf “düzenlemek, hadisleri belli bir sıraya göre sınıflandırarak eser meydana getirmek” anlamına gelir.
Musannef hadis, hadislerin belirli bir konuya göre sıralanarak kitap haline getirilmesi için kullanılan bir ifade olarak bilinmektedir. Musannef hadis sınıflandırmak ve tasnif etmek manalarına sahip olan bir kelime olma özelliğine sahiptir.
Hadis sahasında günümüze ulaşan ve bu sayede inceleme imkânı bulunan en eski eserlerden biri de Abdürrezzâk b. Hemmâm'ın (v. 211/826-7) el-Musannef adlı eseridir.
Müsnedlerin en hacimlisi kabul edilen, Bakī b. Mahled'in 1300'den fazla sahâbînin rivayetini bir araya getiren Müsned'inde her sahâbînin hadisleri fıkıh bablarına göre sıralandığı için eser el-Muṣannef diye de anılmıştır.
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “isnad edilmiş, söyleyene dayandırılmış söz” demektir. Hadis terimi olarak “senedi son râvisinden ilk râvisine (genellikle Resûl-i Ekrem'e) kadar muttasıl olan hadis” demektir.
İlgili 42 soru bulundu
Müsned Ahmed bin Hanbel, dört fıkıh mezheplerinden Hanbeli ekolu kurucusu, Sünni âlim Ahmed bin Hanbel'in toparladığı Hadis eseri.
İsnadın tarafları olan müsnedün ileyh ve müsned, bir cümlenin asgari iki temel rüknüdür. İlki, hakkında yargıda bulunulan, ikincisi ise yargının kendisidir. Bir cümlenin temel ögeleri olan mübtedâ ya da fail, müsnedün ileyhe; haber ya da fiil ise müsnede karşılık gelmektedir.
Bu iki terime farklı mânalar yükleyen İbn Hacer el-Askalânî musahhafı yazılışları birbirine benzeyen harflerde nokta değişikliği, muharrefi de kelimelerde hareke, harf ve hat değişikliği yapılarak nakledilen hadis şeklinde tanımlamıştır.
Müsned (3 Cilt Takım)
Müsned olarak adlandırılan hadis mecmuaları, musanniflerin isnatları Hz. Peygamber'in belirli bir Sahâbîsine kadar uzanan rivayetleri derledikleri bir türdür.
Harald Motzki'nin eserin 144-153 (761-770) yılları arasında kaleme alındığına dair iddiasını (bk. bibl.) doğrulayacak kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tam adı el-Muṣannef fi'l-ḥadîs̱ olan kitap tedvin döneminin bazı özelliklerini taşımaktadır.
Nesâî'nin (ö. 303/915) Kütüb-i Sitte'ye dahil olan eseri.
Ezberlenen ve bir yere kaydedilen hadisleri yazarak bir araya getirme anlamında terim. Sözlükte “yazmak, toplamak, derlemek” anlamındaki tedvîn, terim olarak hâfızalarda ve değişik yazı malzemeleri üzerinde bulunan hadis metinlerini belli bir tasnife tâbi tutmadan yazıya geçirmeyi ifade eder.
Ebû Dâvûd et-Tayâlisî (ö. 204/819) tarafından tasnif edilen ve müsned türünün ilk örneği kabul edilen eser.
Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.
Müsned hadis (veya Muttasıl hadis), İslam peygamberi Muhammed'e ulaşıncaya kadar yer alan tüm râvilerin belirtildiği hadis türüne verilen isimdir.
Ahmed b. Hanbel'in 904 sahâbîden, 280 kadar hocası vasıtasıyla naklettiği Müsned, mükerrerleri ve zevâidi ile birlikte (Ahmed Muhammed Şâkir'in başlattığı Hamza ez-Zeyn'in devam ettirdiği tahricli ve şerhli baskısına göre) 27.519 hadis ihtiva etmektedir.
Ebû Zür'a er-Râzî'nin birlikte yaptıkları müzakerelerde tesbit ettiğine göre Ahmed b. Hanbel -mükerrerleriyle birlikte- 700.000 (veya 1 milyon) rivayeti ezbere bilmekteydi. Oğlu Abdullah da onun bir milyon rivayet derlediğini ve yazdığı her rivayeti ezberlemeyi prensip edindiğini söylemektedir.
I.
Hadis ilminde kelimenin harekesini hatalı ifade etmeye tahrîf denir.
Sahaf, genel anlamıyla eski, artık basımı yapılmayan ya da ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı veya başka bir kitapla değiştirildiği küçük işletmeler ile bu mesleği yapanlara denir.
(ﻣﺤﺮّﻒ) sıf. ve i. (Ar. taḥrіf “bozmak, değiştirmek”ten muḥarrif) Sözü, yazıyı veya anlamı değiştiren, bozan, tahrif eden (kimse veya şey): “Muharrifü'l-kelim: Sözlerin, kelimelerin anlamlarını değiştiren, bozan kimse.”
Sözlükte “dayanmak, yaslanmak, itimat etmek” manasındaki “sened” kökünden türeyen isnad, “temellendirmek, dayamak; sözü söyleyenine kadar ulaştırmak, bir sözün, bir rivayetin geliş yolunu haber vermek, ilk kaynağa kadar götürmek” anlamlarına gelmektedir.
Onun hadislerini bulabileceğimiz en eski ve en hacimli eserlerden biri de Ahmed b. Hanbel'in el-Müsned adlı eseridir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan isnad kelimesi, send fiilinden türetilmiştir. Send, bir yana dayanmak ya da birini desteklemek anlamına gelirken, isnad kelimesi öne sürülen bir fikri temellendirmek demektir. ''Suç isnat etmek'' ise birine iftira atmak ve kara çalmak manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri