Ayak üşümesi birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında Raynaud fenomeni (Raynaud hastalığı), dolaşım sorunları (örneğin, periferik arter hastalığı), kansızlık (anemi), diyabet ve sinir hasarı bulunabilir. Diğer yandan ayak üşümesine neden olan herhangi bir rahatsızlık bulunmayabilir.
Vücut sıcaklığı düştüğü zaman el ve ayaklardaki küçük kan damarları daralabilir. Bu durum, uzuvlardaki kanın iç organları sıcak tutmak için çekilmesine yol açabilir, bu da üşümeye sebep olabilir. Vücut yağ oranı düşük kişiler tarafından daha sık yaşanabilen bu durum, ayak üşümesi şikayeti olarak dile getirilir.
Anemi (Kansızlık)
Anemi nedenleri; demir, B12 vitamini veya folat gibi vitamin ve minerallerin eksikliği veya kronik böbrek hastalığı gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle ciddi düzeydeki anemi durumlarında ayakların çok üşümesi, en temel belirtilerden bir tanesidir.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
Ayak üşümesi çoğunlukla geçici ve zararsızdır, ancak daha ciddi sağlık koşullarına işaret edebildiği durumlar da olabilir. Kadınlarda üşüme olayı her zaman erkeklerden daha fazladır. Bunun bir nedeni, kadınların istirahat halindeki metabolizma hızının daha düşük olmasıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Ayak üşümesi birçok farklı hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında Raynaud fenomeni (Raynaud hastalığı), dolaşım sorunları (örneğin, periferik arter hastalığı), kansızlık (anemi), diyabet ve sinir hasarı bulunabilir. Diğer yandan ayak üşümesine neden olan herhangi bir rahatsızlık bulunmayabilir.
El ve Ayak Üşümesi
Bunun sebebi ise yetersiz beslenme, katı diyet uygulama, aşırı kan kaybetme (uzun adetler nedeniyle) veya sindirim sisteminde emilim eksikliği olabiliyor. Tedavi olmadıkça üşüme ile başlayan halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler giderek ilerliyor ve yaşamı olumsuz hale getiriyor.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Vitamin eksikliği bulunan kişiler vitamin değerlerini ölçtürmek ve tedavi olmak için hastanelerin İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeli ve uzman bir iç hastalıkları doktorundan yardım almalıdır.
Kışın soğuk algınlığına yakalanmamak için C vitamini önemlidir.
D vitamini eksikliğinin neden olabilecekleri: Sürekli ısınamama ve üşüme problemi, Kilo verirken yavaş kilo verme veya kilo verememe, Yorgunluk ve halsizlik, Kemik ağrısı, Kas zayıflığı, ağrısı veya krampları, Denge problemi ve kuvvet kaybı, Sık sık beliren baş ağrısı, Depresyon…
Demir eksikliğinde ciltte soluklaşma, el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp atışlarının hızlanması ve nefes darlığı ortaya çıkar. Ayrıca buz, kil veya kağıt gibi olağandışı yeme istekleri ortaya çıkabilir.
Soğuk ayaklar, bebeğin rahatsız hissetmesine ve uyku düzenini bozmasına neden olabilir. Bebekler soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlıdır. Ayakları sıcak tutmak, vücut sıcaklığını koruyarak bu tür hastalıkların riskini azaltabilir. Bebeklerin ayakları hızla büyür.
En sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında el ve ayak ayaklarda yanma ve hissizlik, huzursuz bacak sendromu ve karpal tünel sendromu görülüyor. Şeker hastalığının nörolojik etkileri arasında en sık görüleni diyabetik nöropatidir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
Demir eksikliği kadınlarda daha sık görülmektedir ve kadınlarda üşümenin daha fazla görülmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Demir sadece kanın yapısında yer alan bir molekül olmayıp vücutta bir çok enzimin aktifleşmesinde rol alan yardımcı faktörlerden biridir.
Kalıcı şekilde üşüyen ayaklar, altta yatan bir rahatsızlığın işareti olabilir. Ayaklar üşüdüğünde, sıcak tutan bir çorap giymek, kısa bir yürüyüş yapmak ya da ayaklara kan akışını sağlamak için etrafta dolaşmak faydalıdır.
Vücudun verimli bir şekilde kan pompalamasını sağlamak ellerin ve ayakların ısınmasına yardımcı olur. Bu, günlük egzersiz yaparak, gün içinde düzenli aralıklarla hareket ederek, kol ve bacakları esneterek ve sağlıklı bir diyet uygulanarak sağlanabilir.
Gece Ayak Yanması Neden Olur? Gece görülen ayak yanmalarının en belirgin sebeplerinden birinin bütün gün boyunca ayakta durulması olduğunu söylemek mümkündür. Bunun dışında ayakkabı seçiminin doğru olmaması, şeker hastalığı (diyabet), sinir sıkışmaları, ayaklarda oluşan mantarlar sebebiyle gece ayak yanması oluşabilir.
Anemi, kırmızı kan hücreleri eksikliğiniz olduğunda gelişir. Bu özellikle şiddetli anemi vakalarında soğuk ayakların başka bir yaygın nedenidir. Bu durum tiroid az olduğunda ve yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Bu vücudun metabolizmasına engel olur.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
El parmakları ve ayak parmakları vücudun geri kalanından biraz daha soğuk olmasının nedeni vücudun ilk önce göğüs ve karın içindeki temel organlara kan ve sıcaklık göndermesidir. Bazı ilaçlar bazen soğuk parmaklara veya ellere neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri