İntihal bir tür sahtekarlık ve hırsızlıktır. En kısa tabirle çalıntı içerik olarak tanımlanabilir. İntihal temelde iki şekilde olabilmektedir: Page 4 • Araştırmacı herhangi bir kaynaktan başkalarının görüşlerini tamamen ya da kısmen (Doğrudan Alıntı şeklinde) kaynak belirtmeksizin aynen çalışmasına alabilir.
Atıf yapılan çalışmalar ve çalışma sahiplerini tezin içerisinde belirtmek için belirli yöntemler vardır. Tez içerisinde farklı çalışmalardan yararlanıldığında, atıf yapmak zorunludur. Atıflarda belli sayfaların verilmesi bir yazarın düşüncesinin alıntılanmasında gereklidir.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Atıf kısaca kaynak gösterme olarak ifade edilirken alıntı yapmak, bir kaynaktan alınan bilginin doğrudan ya da dolaylı olarak aktarılmasıdır.
Atıf o alıntı yapılan bilginin nereden temin edildiğini göstermektedir. Atıf yaparken çoğu bilim yazarı bu işi formulize etmeye çalışsa da en basit formül olarak şunu söyleyebiliriz: Makale, tez veya bilimsel yazılarda kullandığınız bilgileri hangi kaynaktan elde ettiyseniz o kaynağa atıfta bulunmanız şarttır.
İlgili 17 soru bulundu
Ğ ) Yüksek lisans ve doktora tezlerine yapılan atıflar da yukarıda belirtilen kurallara uygun şekilde yapılmalıdır. Yazar adı-soyadı, tez adı (italik olmadan tırnak içinde), yayımlanma bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı, şehir ve yılı belirtilmelidir.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
İntihal (TDK: aşırma), bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek.
Bir olgunun ya da olayın nedenini ve gerekçelerini başka bir şeye dayandırmaya atıf denir. Kelime daha çok ''atıfta bulunmak'' şeklinde kullanılır. Atıf kelimesinin ikinci anlamı ise gönderme yapmaktır.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
Kaynak gösterme yoluyla bilginin gerçek sahibinin hakkı teslim edildiği gibi, araştırmacının kendi katkısının ne olduğu da açıkça gösterilmiş olur. Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir.
Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ikincil kaynakların da kaynaklarda gösterilmesidir.
Bu kurallar: İlk olarak yazar adı, sonra eserin adı, daha sonra eserin yayınlandığı yayın evi ya da kitabevi, en sonunda da eserin basıldığı şehir, son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler yazılırken, aralarına virgül “,” işareti konulur.
Tezlerin kaynakça gösterim şekli:
Yazar Soyadı, Adı. Tez Adı. Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniveriste Adı, Yıl.
“Quoted Speech/Direct Speech” olarak bilinen “Dolaysız Anlatım”, konuşmacının tümcesinin olduğu gibi verilmesidir. Alıntı olarak ifade edilen bu söz grubunun yada tümcenin başına ve sonuna tırnak işareti (quotation mark) (“”) konur.
Paraphrasing, başka birisine ait bir metni kendi kelimelerinizle aynı anlama gelecek şekilde yeniden ifade etmek anlamına gelmektedir. Alıntı yapmadan paraphrasing yaparak cümle veya kelimeleri değiştirmek en yaygın intihal türleri arasındadır.
Turnitin intihal raporu ücreti 50 TL ile 150 TL arasındadır. Çalışmanızın sayfa sayısına göre ücret de değişiklikler olabilir. Benzerlik oranı raporu için ödenen bu ücret, akademik destek amacı ile minimum düzeydedir. Benzerlik raporu ücreti, talebinize göre belirlenir.
Tezde ya da makalede intihal yüksek çıkarsa bu durum etik ihlal olarak değerlendirilir. Aynı zamanda makalenin ya da tezin gönderileceği kurum, yüksek intihal oranı sebebiyle çalışmayı geri gönderecektir. Bunun yanında etik ihlal sebebiyle tez çalışmanızla ilgili yasal süreçlerin başlatılması da muhtemeldir.
Yani benzerlik oranı % 0 da % 50 de çıkabilir. Bu durum ödev ve tezinize göre değişmektedir. Ancak akademik çalışmalarda tabi ki belli bir oran vardır. Bu oran genellikle % 20 olarak karşımıza çıkmaktadır.
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Alıntı ve gönderme
✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri