Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
Bu araçlar trafiğe çıkması için TÜV-TÜRK muayene istasyonlarında tescil işlemine tabi tutuluyor. Çünkü belirli standartlar içerisinde olması gerekiyor. Eğer onay alamazsa trafiğe çıkış izni alamıyor. Akabinde bu aracı sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanabilir durumda kalıyorsun.
Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür. Daha sonra noterden alınan Plaka Basım Talep Belgesi ile beraber Şoförler Odasından plaka çıkartılır. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için son olarak motorlu taşıtlar vergisini ödemek gerekir.
Hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak mümkün değildir. Yani bir araç hurda belgeli olduğu takdirde yeniden trafiğe çıkma ihtimali yoktur. Çünkü hurda belgeli araçlar tekrar kullanılamayacak ve bir daha trafiğe çıkamayacak araçları kapsar.
Off-road kelime anlamı “yol dışı” demektir. Yani trafiğe açık olmayan hatta yol olmayan arazi şartlarında kullanılabilen araçlar içinde kullanılır. Off-road yapmak için kullanacağınız araç ehliyete ihtiyacınız olup olmayacağını belirler.
İlgili 17 soru bulundu
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
Bir kere ATV off-road araç kategorisine girdiği için trafikte kesinlikle dolaşması yasaktır.. Arazi aracıdır yani.. Otoyola çıkamaz..
Bunun dışında araç hurda belgesi iki farklı ana sebepten alınır. Bu sebepler şunlardır: 1- Aracın kaza yapması durumunda kullanılamaz hale gelmesi sebebiyle hurda belgesi alınabilir. 2- Çok uzun süre boyunca kullanılmaması durumunda eskimesi sebebiyle fonksiyonlarını yitiren araç için hurda belgesi alınabilir.
Piyasada yeniden hurda teşviki beklentisi oluşurken sektör temsilcileri bunun 20 yaş ve üzeri araçlarda geçerli olabileceğini söylüyor. 2023'te sıfır araç bulma sıkıntısına rağmen hurda teşviki gelebileceği belirtiliyor.
Perte çıkan araçların trafiğe çıkması trafik düzeni için risk taşımaktadır. Bu nedenle ağır hasarlı araçların onarımı yapılmadan trafiğe çıkmalarına izin verilmemektedir. Onarımının mümkün olmadığı araçlar ise bir daha trafiğe çıkamamakta ve hurda olarak kabul edilmektedir.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Trafikten men edilen araçlar, il ve ilçe merkezlerinde trafik komisyonları tarafından belirlenmiş olan otoparklara kaldırılır. Söz konusu merkezlerde otopark olmaması durumunda araç, trafik kuruluşları tarafından belirlenmiş kamu park alanlarına çekilir.
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere; başka araçların giriş çıkışının engellenmiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engellenmiyorsa o araç çekilemeyecektir.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Kişiler, hurdaya çıkan araçlarıyla yeni araçlarını 15 bin liraya kadar indirimli bir şekilde alabiliyor. Vergisiz ve ÖTV'siz olan araçların değeri eğer 46 bin TL'nin altındaysa, bunun için 10 bin TL, 70 bin TL'ye kadar olan araçlarda da 15 bin TL indirim uygulanacak.
Model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını 31 Aralık 2018'e kadar hurdaya çıkaranların, taşıta tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Tescil belgesine "hurdaya çıkarılmıştır" şerhi konularak tescil belgesi sahiplerine geri verilir, motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler.
Hurda teşviki uygulamasından yararlanmak isteyenler, ne kadar indirim alacaklarınızı merak ediyor. İndirimler genel olarak şu şekilde belirlenmektedir: 70 bin TL değerinde olan araçlar için 15 bin TL ödeme yapılmaktadır. 70 bin TL ila 120 bin TL değerinde olan araçlar için 12 bin TL ödeme yapılmaktadır.
Hurdaya ayırma işlemleri aracınızın plakasını ne olduğuna bakılmaksızın her ilde bulunan Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nden yapılmaktadır. Bulunmayan araç ve Motorlu Taşıt vasfını yitiren işlemler ise sadece araçların plakasını kayıtlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nden yapılmaktadır.
ATV KULLANMAK İÇİN EHLİYET GEREKLİ Mİ? Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
Ortalama bir UTV aracının ağırlığı ise 500-600 kg arasında değişiyor. Türkiye'de UTV kullanımı ATV'ler kadar yaygın değil. Hem daha büyük olması hem de fiyatlarının yüksek olması nedeniyle satışlar düşük. "Bazı modelleri de on road, yani trafikte kullanılabiliyor.
Eğer 50CC ile otobana çıkarsam ne olur ? Polis yakaladığında ne yapabilir ki ? Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Hız Sınırları başlıklı 100'üncü maddesine göre motorlu bisikletlerin (49 cc) Erişme Kontrollü Karayolunu (Otoyol) kullanmaları yasaklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri