Makroglossi gerçek veya nispi olabilir. Ger- çek makroglossi, vasküler malformasyonlar, kas genişlemesi (
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Beckwith-Wiedemann sendromu (BWS); makroglossi, makrozomi, karın duvarı defektleri, organomegali, hemihiperplazi, kulakta çentik izi gibi klinik bulgularla karakterize, (epi)genetik nedenli bir aşırı büyüme sendromudur.
Özellikle sağlıksız beslenme ve dil hijyenine yeterince özen göstermeme sonucunda dil büyümesi meydana gelebilmektedir. Kişilerin, dil büyümesine karşı önlem alabilmesi mümkündür. Dil büyümesi meydana geldiği takdirde ise bir uzmanın yönlendirmesi sonucunda gerekli tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.
DİL BÜYÜMESİ (MAKROGLOSSIA) NEDİR? Dil büyümesi, dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesidir. Makroglossia, çoğu zaman, bir tümör gibi büyümeden ziyade, dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu durum, bazı kalıtsal veya konjenital (doğumda mevcut) bozukluklarda görülebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Geçici Lingual Papillit
Papillalar, dilin üzerinde yer alan küçük kabarcıklardır. Bu kabarcıklarda meydana gelen geçici inflamasyona (iltihaplanmaya) papillit adı verilir. Geçici lingual papillitte dil üzerinde kırmızı veya beyaz renkli belirgin kabarcıklar oluşur.
Dilde görülen lezyonlar, genellikle iyi huyludur ve çabuk iyileşebilir. Basit yaraların tedavisinde doğal yöntemlerden ve gargaralardan yararlanmak mümkündür. Ancak 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmeyen dil yaralarının bir kulak burun boğaz uzmanı veya diş doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
En efektif yöntemlerden bir tanesidir. Yalnız kanama riski olması ile hastaların takibinin doğru yapılması ve hastanın yatış süresinin en az 2 gün yapılması gerekmektedir. Bu yöntemlerin her ikisinde de anestezi gerekmekte ve ameliyat süresi yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir.
Beckwith-Wiedemann sendromunun genetik nedenleri karmaşıktır. Bu durum genellikle, kromozom 11 bölgesindeki belirli genlerin anormal regülasyonundan kaynaklanır. Tüm vakaların en az yarısı, metilasyon denen bir süreçteki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.
Beckwith-Wiedemann Sendromu (BWS) makrozomi, makroglossi, hemihipertrofi, visseromegali, omfalosel, umblikal herni, yenidoğan hipoglisemisi, yarık damak ve kulak lob anomalileri ile karakterize olan nadir görülen konjenital aşırı büyüme sendromlarından biridir (1).
Glossit, bir kişi daha önce yaşamamış olsa bile, hiçbir yerde görünmeyebilir. Semptomlar dil şişmesi, kızarıklık, hassasiyet ve renk değişikliklerini içerir. Bu durum, dil büyürse veya çiğnemeyi, konuşmayı veya yutmayı zorlaştırırsa sorunlara neden olabilir. Şişmiş bir dil de hava yolunu tıkayabilir.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
Öksürük, nefes darlığı veya yumuşak dokularda tahriş görülebilir. Uyku sırasında nefessiz kalmak yaşamı tehdit edebilir. Bu nedenle küçük dil uzaması tehlikeli olabilir. Uvula uzaması tıbbi müdahaleler ile tedavi edilebilen bir sağlık problemidir.
Dil Ülseri (Stomatitis) bir dil veya ağız boşluğunda yaralanmaların oluştuğu bir durumdur. Bunlar genellikle kızarıklık, şişlik, ağrı ve yara olarak görülebilmektedir. Belirtileri arasında ağrılı yutma, boğaz ağrısı ve dilin duyarlılığı da bulunabilmektedir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Harita dil, dilin yüzeyi ve yanında görülen haritayı andıran lekelere verilen isimdir. Dil; yüzeyinde tat tomurcukları (papilla) adı verilen pembemsi dokuların yanı sıra, ince ve kısa tüylerin de bulunduğu, kaslardan oluşan bir organdır.
Tıbbi literatürde glossit olarak geçmekte olan dil iltihabı, dilde meydana gelen iltihaplanma olarak tanımlanmaktadır. Dil üzerindeki dokuda görülmekte olan bu iltihap, yara şeklinde meydana gelir. Bu durum görüldüğünde dilde kızarma, yanma hissi ve ağrıların meydana gelme ihtimali yüksektir.
Dildeki beyaz lekelerin en yaygın nedenleri arasında oral pamukçuk, aft ve lökoplaki bulunmaktadır. İşte dilinizde beyaz lekelere neden olabilecek ve diş hekiminize görünmenizi gerektirecek birkaç durum.
Kıllı dil, dilin dorsal yüzeyinin anormal saç benzeri oluşumlarla kaplanmasıyla karakterize benign, akkiz bir hastalıktır. Etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte, histopatolojik olarak sekonder papilla hücrelerinden saç tipi keratin salgısının arttığı ve retansiyona uğradığı belirlenmiştir.
Dilin üzerinde öbek şeklinde, çeşitli boyutlarda lekeler ya da yamalarla kendini gösteren Harita Dil (Coğrafik Dil) Sendromu, genellikle ağrısız bir durum olan harita dil, toplumun yüzde 2-3'ünde görülüyor. Harita dilin kadınlarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Yücelen Ortaca Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr.
Üyesi Bahar Kayahan Sirkeci, “B12, D ve folik asit gibi vitaminlerin eksikliği, bağışıklık sistemini bozan ek hastalıkların varlığı ve ağız hijyeni bozukluğu pamukçuk enfeksiyonu görülme sıklığını artırıyor. Pamukçuk dilde beyazlığa neden oluyor” dedi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri